CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Tarihe bir not düşmek için 189 sayfalık bir Kitap hazırladık. Bu kitapta bulacağınız gazetecilerin hiçbirinin işten atılma sebebi başarısızlık ya da okunmama veya izlenmeme değil” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Cezaevi Komisyonu Üyesi milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık’ın hazırladığı "Kalemi Kırılan Gazeteciler" raporu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda bugüne kadar CHP Cezaevleri Komisyonu tarafından birçok rapor yayınladıklarını belirten Ağbaba, “Hasta mahpuslar raporumuz, tutuklu gazeteciler raporumuz, tutuklu milletvekilleri raporumuz, Balyoz kumpası raporumuz. Bunların dışında 50’ye yakın cezaevleri ve insan hakları hakkında rapor yayınladık. Tüm bu raporların altında CHP Cezaevleri Komisyonu’nun imzası var” diye konuştu.
Yazar Soner Yalçın’ın gözaltına alınmasına değinen Ağbaba, bu örneğin basın özgürlüğünün geldiği noktayı özetlediğini kaydetti. Türkiye’nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu bildiren Ağbaba, “Otosansür yapmıyorsanız gazeteci olarak gökten üç elma düşüyor şansınıza; cezaevi, baskı ve şiddet, işsizlik. Tüm bunlar söz konusu olunca Türkiye basın özgürlüğünde dünyada 154. sıraya geriliyor” dedi.
“TARİHE BİR NOT DÜŞMEK İÇİN 189 SAYFALIK BİR KİTAP HAZIRLADIK”
Tarihte hiçbir iktidarın medya üzerinde bu kadar kontrol sağlamadığını öne süren Ağbaba, şunları söyledi:“Tarihe bir not düşmek için 189 sayfalık bir kitap hazırladık. Bu kitapta bulacağınız gazetecilerin hiçbirinin işten atılma sebebi başarısızlık ya da okunmama veya izlenmeme değil. Bu isimler Türkiye’nin en çok izlenen tartışma programının sunucusu da var, en çok okunan yazarları da var. Bizde AKP tarafından ‘kalemi kırılan’ bu gazetecilere ithaf ettiğimiz kitabımıza ‘Kalemi Kırılan Gazeteciler’ başlığını uygun gördük.”dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuşmasının devamında; “Raporumuzda 42 tanınmış gazetecinin yaşadıklarının özetini bulacaksınız. 20 gazetecinin ve ismini vermediğimiz 3 muhabirin işten çıkarılma hikayelerine ilişkin kendi kalemlerinden kısa yazılar bulacaksınız. Raporumuzda uluslararası ve ulusal gazetecilik örgütlerinin görüşlerine ve raporlarına yer verdik. Kitabımızın sonunda 3 adet liste bulunuyor. Bireysel olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi, toplu olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi, halen cezaevinde tutulan gazeteciler listesi. En yakın sürede İngilizce çevirisini bitirip, uluslararası gazetecilik örgütlerine, AB Parlamentosu’na ve Komisyonu’na, Birleşmiş Milletler’e göndereceğiz. Bu ülkede özgür basının oto sansür ile işsiz bırakma şantajı ile cezaevine gönderilme tehdidi ile susturulmaya çalışıldığını tüm dünyaya göstereceğiz. Tabi ki bu raporu sadece uluslararası kuruluşlara göndermeyeceğiz. Bu kitabı CHP Cezaevi Komisyonu üyesi milletvekilleri olarak hepimiz imzalayacağız ve bu eserin asıl sahibine, yani bu kitabın gerçek yazarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göndereceğiz.”ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu belirten Ağbaba, "Bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla 12 yıl boyunca AKP'nin kalemini kırdığı gazeteci sayısı bin 863. Bu gazetecilerin yüzde 90'ı AKP'nin ustalık döneminde işten çıkarıldı" diye konuştu. Bu sayıyı buzdağının görünen kısmı olarak nitelendiren ve işten çıkarılan gazetecilerin sayısının artamaya devam ettiğini belirten Ağbaba, "AKP özgür basının en büyük düşmanıdır ve sayıları bin 863'ü geçen gazetecilerin işten çıkarılmasının tek sorumlusudur" görüşünü savundu.
EN BÜYÜK MEDYA PATRONU:AKP
Gelinen noktada AKP’'nin "en büyük medya patronu" haline geldiğini iddia eden Ağbaba, şunları söyledi: "Gazetecilere yönelik sayısız hakaretler, tehditler, davalar bu dönemde oldu. İlk kez bu dönemde üst düzey gazetecilere doğrudan gönderilen talimatlar ve sansür uygulamaları gibi yollarla medya alanına ayar verildi. İlk kez bu dönemde kitaba 'bomba' gazeteciye 'terörist' denildi. İlk kez bu dönemde 8 gazete aynı manşetle çıktı. İlk kez bu dönemde basın alanında çalışan emekçiler, hükümetin kurdurduğu sendikaya zorla üye yapıldı. Bu dönemde ayrıca 2009'da yüzde 21 olan sendikalı basın emekçisi sayısı, 2014'te yüzde 4,7'ye düştü. İlk kez bu dönemde gazeteci olmamasına rağmen özenle yetiştirilmiş 'faydalı gazeteciler' türedi. Bu manipülatörler bugün 'beyefendinin kalemşörleri' olarak hizmet veriyor."dedi.
Konuşmaların ardından Ağbaba, Özel, Demir ve Işık, “Kalemi Kırılan Gazeteciler” kitabını imzalayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göndereceklerini söylediler.