SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Camiyi Yıktıktan Sonra Mahkemeden 'Kesin' Karar Çıktı! "Yıkamazsınız"!.

Camiyi Yıktıktan Sonra Mahkemeden 'Kesin' Karar Çıktı!
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar alan Eskimalatya'daki Miralay Şah Ali Bey Cami için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında çıkarılan yıkım kararının yargı tarafından kesin olarak durdurulması kararı, 6 Şubat depremlerinin ardından Battalgazi Belediyesi tarafından caminin yıkılması nedeniyle uygulanmayacak.

Elazığ depremi sonrası Battalgazi Belediyesi'nin Eskimalatya'ya meydan kazandırılması için hasar aldığı gerekçesiyle yıkmaya çalıştığı caminin yıkımının durdurulması için bir avukat tarafından İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştı. Battalgazi Belediyesi, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın hemen karşısında bulunan camiyi, 6 Şubat depremlerinden de etkilendiği gerekçesiyle, depremden hemen sonra yıkması ve yerini meydana katıp çay bahçesi yapması nedeniyle uygulanabilecek bir karar olmaktan çıktı.

Elazığ depremi ardından yıkılmak istendi..
Eskimalatya'nın Alacakapı Mahallesi'nde Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nın giriş kapısının karşısında, tamamı Battalgazi Surları Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanında kalan 1. grupta korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli en az 500 yıllık geçmişi olan Alacakapı Mescidi olarakda bilinen Şah Ali Bey Mescidi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremde ağır hasar gördüğü, çevrede can ve mal güvenliği açısından tehlike saçtığı gerekçesiyle” yıkılmasına karar verilerek, tapudaki “1. grupta korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" şerhinin terkin edilmesine, İdare ve müze müdürlüğü uzmanlarınca korunması uygun görülen yapı elemanlarının uygun bir yere nakledilmesine kararı verilmişti.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 1 Ekim 2020 tarihli yıkım kararının iptali için Malatya Barosu Avukatlarından Kevser Kazan, Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı. Malatya 2. İdare Mahkemesi 8 Eylül 2021 tarihli kararı ile caminin yıkılmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığının kararını iptal etti.

Cami yıkıldıktan sonra mahkemeden karar çıktı: "Yıkamazsınız!”
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Malatya 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği yıkımı iptal eden kararın iptal edilmesi için Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi kararını 29 Aralık 2023 tarihinde verdi. Kararda, “Dosyadaki belgeler ile istinaf dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden; istinaf başvurusuna konu kararın ve dayandığı gerekçenin hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle Malatya 2. İdare Mahkemesince verilen 8 Ekim 2021 gün  ve 2021/ 621 sayılı karara karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine, …” denildi. Karar temyiz yolu kapalı olmak üzere kesin olarak oy birliği ile verildi.

Battalgazi Belediyesi, cami yerini meydan çay bahçesi yaptı 
Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’nin kesin kararı ile yıkımı durdurulan Şah Ali Bey Mescidi, 6 Şubat depremlerinin ardından Battalgazi Belediyesi tarafından yıkılarak meydan düzenlenmesi yapıldı ve yerine çim ekimi yapıldı.

Mahkeme kararı beklenilmeden yapılan iş ve işlemler için Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma açması bekleniyor.

Bu arada bazı partiler tarafından ise caminin yok edilmesine yönelik olarak suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Caminin tamamen yıkılmadan önceki görüntüleri (Mehmet GÖRESİYE)

FOTOĞRAFLAR: Miralay Şah Ali Bey Camisi yıkıldıktan sonra, arsası meydan yapılarak, çay bahçesine dönüştürüldü (Mehmet GÖRESİYE)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • hakan (11 ay önce)
    milleti anlamıyorum. arkadaşlar meselenin sadece tarihi boyutu yok bu eser birincisi tarihi eser 500 yıllık bir cami ikincisi vakıf cami vakıf ne demek bilirsiniz herhalde. ve bu camiye ait vakıf kaydı var bedduası var. boş boş konusuyorlar yok meydan yok yol.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bef (11 ay önce)
    Depremin 3.gunu millet can derdindeyken yıkıldı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bedir (11 ay önce)
    Temelinde 500 yıllık bir taş vardı. Geri kalan herşey betonarne idi. Yolun ortasında duruyordu. Trafikten geçemiyorduk. Eskimalatyayı görmeyenler yorum yapmış tarihi eser diye.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • sende bilmiyorsun galıba hergün yanından sadece gecmişsin yapının ana malzemesi kerpiç beton degil
    0
    0
    Yanıtla
  • bedir sanki yıkıp otoban yaptılar yine aynı orası. yollar dar yaya geçemiyosun. ha bu arada bende doğma büyüme ve hala ordayaşayan biriyim haberin olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Eee ne olacak şimdi.500 yıllık tarih yok oldu gitti.suçlular için bir yaptırım olacakmı
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bilgi (11 ay önce)
    Dedem anlatırdı Cami daha öncede yıkılmış taşları toplanıp temelinde kullanılmış tekrardan cami yapılmış önünde avlusu vardı küçükken giderdik orayı yıkıp betonarme ek yapmışlardı caminin yeri tarihi kendisi orjinal değildi kervansarayın önü güzel bir meydan oldu bazı şeyleri bütünüyle değerlendirmek lazım Eskimalatya halkında şikayetçi olanı duymadım hayır sahiplerinin desteğiyle çokda güzel yeni cami yapıldı merkeze
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Selim YAVUZ (11 ay önce)
    Sayın hocama Malatya'nın somut kültür varlıklarını araştırıp bu şekilde yayın yaparak herkese göstermesi sebebi ile şükranlarımı sunarım. Başarıların daim olsun Sayın Hocam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hazeyin (11 ay önce)
    Terörist sadece elinde silah ile askerimin polisimin karşısında duran mıdır? Görevini yapmayan, hukuk kurallarına uymayan, menfaati uğruna herşeyi mubah gören kişi de terörist değil midir? Kaç yüzyıllık esere bu davranışı reva gören zihniyet yargıda hesap vermese bile mahşer günü ne ecdada ne de bana hesap veremeyecektir.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Yikan insani tebrik ederim.. ne güzel kervansaray etrafı açılmış.. nezih bir ortam olmuş.. her yer adim basi cami olacak değil yaa.. bizim anayasa da tuhaf nerde şehre bisey katacak bir yapı yapilmaya baslansa savunuyor
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Cero (11 ay önce)
    Devletin kurumlarının birbirinden haberleri yok, yani tas kayıp. Şehirde fıkraralra girecek aptallıklar sürekli meydana geliyor. İletişimsizlik, plansızlık ve her nereden baksan beceriksizlik. Bunun gibi kaç bina yıktılar sayan var mı. Kim yetki veriyor kim kontrol ediyor belli değil. Ülke değil Şehir değil dingonun ahırı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abidin (11 ay önce)
    Cami yıkılmış, karar çıkmış; şimdi nolacakmış... ...mış ...mış... Mış mışla sorun çözülecek/miş miş...
    0
    0
    Yanıtla
  • hacı44 (11 ay önce)
    Gülemisin ağlaya mısın hangi çağda yaşadığımız artık belli karanlık çağ ,ecdat bir yere han imar ettimi yakınına hamam birde cami imar edermiş.Kervansaray kadar tarihi cami, hasar alabilir yıkmak nedir? Yıktırılan cami beş konaklardan,yeni caminen kısaylandığımızda daha eski yapı.Alacakapı cami hatırası bizde çok büyük malum köylerde orta okul yok tek okul alacakapıda eskimalatya lisesi ve orta okulu tabi köy yollarıda böyle asvalt değil,kışın köylerden yaya çamurlu yollardan okula gelen öğrencler sabah okuldan önce alacakapı cami şadırvanında ayakkabılar yıkanır ondan sonra okula giderdik,okul demişken o yıllarda orta okul türkçe öğretmenimizin anlattığı bir yaşanmış hikaye tamda cami yıkımıyla bağdaşıyor.Yıllarca terzilik yapan birinin oğlu, hali vakti yerinde olunca babasından habersiz terzi dükkanını yenilemek istemiş her şeyi (taburedir .makastır vb.) değiştirdikten sonra yenilenmiş haliyle babasına gösterince baba;oğlum sen ne yaptın dünyamı başıma yıktın demiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (11 ay önce)
    helal olsun cesur bir karar verip yıkmışlar.cami olması onun yıkılmayacağı anlamına gelmez. tarihi özel bir mimarisi olmayan bir yapının, insanların manevi duyguları ile oynayarak bekletmek yanlışdır.gelişi güzel cami yapımı da engellenmelidir.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • hakan (11 ay önce)
    Vakıflar bölge müdürlüğü ne iş yapıyor 500 yıllık cami yıkılıyor. Utanmadan yerine birde çay bahçesi yapılmış. Mahkeme kararı gelmeden bu yıkıma göz yuman yıkan ortak olan herkes hesap vermeli
    %100
    %0
    Yanıtla