SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tarım İlaçları Kontrol Altına Alınmalı"

0
Güncellendi - 2020-05-01 12:20:00
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleriyle online toplantı yaparak, Malatya ekonomisinin lokomotifi olan kayısı ve yetiştiricilerimizin güncel sorunlarına çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda çıkan sonuç ise rapor olarak hazırlandı.

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya’da kayısı yetiştiricilerinin sorunlarından birisi olan Kayısıda Çiçek Monilyası konusunda Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri ile toplantıyı koronavirüs ile mücadele nedeniyle üniversitenin uzaktan eğitim sistemi üzerinden yaptı. Toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Koçyiğit ve Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım da katıldı.

Toplantıda MTÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyelerini Kayısıda Çiçek Monilyası konusundaki teşhis ve önerileri rapor haline getirildi.

-“Mevsim şartları ve ilaç etkeni”

MTÜ Kayısıda Çiçek Monilyası Raporunda, “Çiçek Monilyasının, kayısıda görülen kronik hastalıklardan birisi olduğu, çiftçilerin aslında yıllara sari bu hastalıkla karşılaştığı ve mücadele ettiği bilinmektedir. Ancak 2019/2020 üretim yılı özelinde çiçek döneminde Malatya da yoğun yağış ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle, normal şartlarda 7-10 gün sürmesi beklenen kayısıların çiçeklenme döneminin 15-20 gün sürdüğü belirlenmiştir. Böylelikle, hastalığın biyolojisi gereği, çiçekler üzerinde enfeksiyon yaptığı bilinen monilya etmeni için uygun şartlar meydana gelmiştir. Koşullar bu şekilde oluşmuşken, çiçek döneminde ilaç atmama, ilk ilaçlama zamanının kaçırılması (ayarlanamaması) ve ilaçlama sayısının yetersizliğiyle birlikte; monilya hastalığına ruhsatlı uygun aktifin seçilememesi nedeniyle de zarar oranının üst seviyelere çıktığı düşünülmektedir” denildi.

-“Enfekteli yaprak, çiçek, sürgün ve dallar kesilerek imha edilmeli”

  Kayısıda Çiçek Monilyası Raporunda, Kayısıda Çiçek Monilyası ile mücadele konusunda riski en aza indirebilmek için kültürel önlemlerin alınması ve kimyasal mücadeleye titizlikle uyulması gerektiği bildirilerek, “Kültürel önlemler olarak; İlkbaharda hastalığın görüldüğü bahçelerde enfekteli yaprak, çiçek, sürgün ve dallar kesilerek imha edilmeli ve böylece enfeksiyon kaynakları ortadan kaldırılmalıdır. Enfeksiyon kaynağı olan ve mumyalaşarak ağaç üzerinde kalmış meyve ve çiçekler ile yere dökülmüş meyveler toplanarak imha edilmelidir. Çiçek Monilyası hastalığına karşı kayısı bitkisinde 2 kez ilaçlama yapılarak etkin mücadele yapılacağı bilinmektedir. Malatya kayısı üreticilerinin, geçmiş yıllarda ilaçlama 2 kez yaptığı bilinmekle birlikte son yıllarda 2. ilaçlamanın ihmal edildiği ve bu durumun bitkinin, hastalığa karşı direncini azalttığı düşünülmektedir. Üreticilerin 2. ilaçlamadan kaçınma nedenlerinin araştırılması gereken bir konu olduğu ve buna yönelik yayım faaliyetlerinde etkin olunması gerekliliği ifade edilmiştir.”

-“Tarım ilaçları kontrol altına alınmalı”

“Tarım ilacı bayilerinin sıkı denetlenerek, ruhsat sahiplerinin işin başında olduğu kontrol edilmelidir. Tarım ilacı bayilerinin Malatya’da hastalıklara ve zararlılara ruhsatlı aktiflerin hemen hemen hepsini bulundurması sağlanmalı, bu sayede çiftçilerin tercih hakkı korunmalı ve dayanıklılık problemlerinin oluşması engellenmelidir. Bayilerin aynı üreticiye ve aynı üretim parseline devamlı aynı aktifleri satması kayıt sistemi getirilerek engellenmelidir.” şeklindeki önerinin de yer aldığı raporda “Çiftçi kayıt sistemlerine kayıtlı olan üreticilerin hangi bayiden hangi ilacı aldığı ve hangi parsele hangi ilacı kullandığını tespit etmek amacıyla faturalarla belgelendirme ve kayıt tutma zorunluluğu getirilmelidir” bilgileri yer aldı.

Rapor tarımla ilgili kurumlara da iletilecek  ve üniversitenin  web sayfasında kamuoyu ile paylaşıldı.

Bu arada, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un talimatı ile Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, kayısı ve tarımsal üretimle ilgili bilgilendirme video çekimleri yapılarak kamuoyu ile paylaşılacak. İlk bilgilendirme videosu Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erçin Oksal’ın “Kayısıda Çiçek Monilyası” konusunda yapılarak üniversiteni sosyal medya sayfalarında paylaşıldı. 

MTÜ Ziraat Fakültesi Kayısıda Çiçek Monilyası Raporuna  “http://ozal.edu.tr/kayisida-cicek-monilyasi-hastaligi-kisa-calistay-raporu/” web adresinden ulaşılabilecek.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Ali Rıza bozkurt (4 yıl önce)
    İL Tarım Müdürlugunun corus çiçek ilacı ile ilgili labaratuvar sonuçları olumlu gelmiştir.O zaman; Ben il tarım müdürlüğünün çağrısına ve zamanına uyarak 1.çiçek ilacı olarak luna 2.çiçek ilacı olarak corus atım.benim ve köyün bahçelerinin % 90 nında tamamen kuruma Monilya var. O zaman bu hastalığın sorumlusu kim? İlaçta değilse,2 ilaçta atıldıysa bunun sorumlusu çiftçiye teknik destek vermeyen,kontrol etmeyen tarım teşkilâtlarıdır.? Buda yağış ve çiçeklenme döneminin normalde 12 gün sürmesi gerekirken ilk olarak yağmurun uzun sürmesinde dolayı çiçeklenme dönemı bölgede 20 gün sürmüştür. Bu yılın özelliğinde dolayı çiçek döneminde 3.çiçek ilaçının atılması gerektiği halde,ilgili kuruluşlar çiçeklenme ve yağmuru takip ve kontrolü sağladıkları için ,çiftçiler 3.ilaçlama için uyarılmamış ve özelikle yeşilyurt'un cumhuriyet örnek,oluklu,kırlangıç ve Akçadağın Karapınar mahallelerinde % 90 oranında hastalıkta dolayı milli kayıp oluşmuş tür.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    şu an budama tavsiyesi çok doğru değil bulaşma artar ağustos sonu budama ve kendi hazırladığınız göztaşını tavsiye ederim.kayısı şu an budanırsa hem stres hem bulaşı artar budanan yerlerden ve budama araçlarından hastalık iyice yayılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Sayın yönetici Şahin ışık beyefendinin yorumunu kaldırmanız gerekiyor değilmi yazılanlara dikkat ettinizmi . Yazılanlar kötü öneri olabilirmi be marka yazılmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanli (4 yıl önce)
    Medyaya çıkmak için kendilerini ortaya atıyorlar. Kardeşim ağaç gitmiş ürün gitmiş emek gitmiş. Siz gidin o aklınızı bize empote etmeyin. Emin olun kafamız sizden iyi çalışıyor. Çünkü emek veren biziz sahada olan biziz ürün bize ait. Allah'ım bizi gösteriş ve makamdan uzak etsin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Şimdi sen eleştirimi yapmış oldun. Bravo. Kayısı değil sanki sen monilya hastalığından etkilenmiş gibisin. Seni derdin çaresiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Denizhan (4 yıl önce)
    Kayısıda monilya tehlikesi Mart'ta başladı, çiftçin hastalıktan kayısısı kalmadı, Ziraat Fakültesi olan üniversite yeni uyanmış.. Günaydın
    0
    0
    Yanıtla
  • Sahin ışık (4 yıl önce)
    Ben sonbaharda kireç ve kükürtlü kaynatıp atim ilkbaharda bakır atim birinci çiçek ilacına luna ikinci çiçek ilacina coros atim haci Halil ve kaba asilarda monilya yok yer doğanşehir
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (4 yıl önce)
    İlk defa kayısı ağaçlarını bu seneki kadar perişan gördüm. Değil meyve yaprak açmamış....
    0
    0
    Yanıtla