SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tarımda Ciddi Bir Atılıma Vesile Olacak"

0
Güncellendi - 2019-03-15 03:34:54
A- A+ PAYLAŞ

Vali Baruş, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından organize edilen 10-14 Nisan 2019 tarihlerindeki 13. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı bilgilendirme programına katıldı.

Programa Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Kurum ve Kuruluşların Müdürleri, Birlik ve Odaların Başkanları, STK’lar, Muhtarlar ve basın mensupları katıldı.

Bu Fuarın üretici ile tüketiciyi bir araya getirerek yeni teknolojilerin tarımda yapacağı ivmenin önemine değinen Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle 13. Malatya Tarım Fuarı'nın tanıtımının gerçekleştirdiği bu toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum.  Fuarlar sadece düzenlendiği il için değil çevresindeki bölge içinde çok önemli organizasyonlardır. Çünkü fuarlarda ilgili sektör temsilcileri, o sektör alanında faaliyet gösteren tüm insanlarla bir araya gelme fırsatı buluyorlar. Bu anlamda ekonomik hayatımıza ciddi hareketlenme, ciddi bir katkı sağlamaları mümkün oluyor. Diğer taraftan fuarlar aynı zamanda düzenlendiği il içinde önemli bir sosyal hareketlilik sağlıyor. Bu anlamda Malatya Tarım Fuarı'nın bu yıl Malatya'nın hem ekonomik hayatında, hem de sosyal hayatında önemli bir hareketlenmeye sebebiyet vereceğini düşünüyorum. Tarım sektörü özellikle ilimiz için çok önemli çünkü il istihdamımızın %34 civarı tarım sektöründen geçimini sağlıyor. Malatya, hem iklimi ve coğrafi koşulları itibariyle verimli topraklara sahip bir il. Sulanabilir alanı arttırabilirsek, hem tarımsal ürün çeşitliliğini hem de birim alandan alınan tarım ürünü miktarını ciddi bir şekilde arttırabiliriz. Bu alanda hükümetimiz ilimize çok önemli yatırımlar yaptı. Şu anda 3 büyük projemiz var, Yoncalı Projesi, Kapıkaya Projesi ve Kuruçay Boztepe Projesi kapsamında yaklaşık 34000 hektarlık alan sulamaya açılacak.

Malatya tarla bitkileri ve meyvecilik konusunda gerçekten Türkiye'nin gıda üretimine önemli katkılar sağlayan bir il. Özellikle kayısının, kayısı için sulamanın ne kadar stratejik olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu anlamda yürütülen projeler ile birlikte hem meyve alanlarımızın hem de tarla bitkisi alanlarımızın çok önemli bir imkâna kavuşacağını düşünüyoruz. Sulama projeleri işin bir tarafı olduğu gibi özellikle nitelikli ve verimli bir üretim sağlamak için hem hayvancılıkta hem de tarla üretimi meyvecilik anlamında önemli projelerimiz var. Yazıhan bölgesinde kuruluşu tamamlama aşamasında olan bir Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, besicilik üzerine 3167 dönümlük alanda 142 işletmenin faaliyet gösterebileceği et kombinesinin olacağı, soğuk hava deposunun olacağı ve enerji üretimi sağlayacak biyogaz tesisi olacak önemli bir Organize Bölge Sanayi çalışması var.

Önemli eksikliklerimizden birisi de, biz ürettiğimiz tarım ürünlerini ne kadar iyi fiyata satabilirsek hem Türkiye pazarına hem de dünya pazarına ne kadar değerli bir şekilde koyabilirsek çiftçimizde o kadar rahatlar. Bu anlamda bir taraftan üretim safhalarını oluşturan kısımlar da hem birim başına alınan maliyeti düşürücü teknolojilerin kullanılması hem üretilen ürünün sağlıklı ve nitelikli olması, kolaylaştırıcı ilaçlama teknolojileri, gübreleme teknolojilerinin çiftçimize ulaştırılması hem de üretilen ürünlerin daha iyi bir şekilde, değerini bulur bir şekilde pazarlanması için bu teknolojilerle tanışmamız gerekiyor. İnşallah bu tarım fuarı çiftçimizin daha yeni teknolojiler daha yeni üretim metotlarıyla karşılaşmasını sağlayacak ve önümüzdeki yıllarda Malatya'dan beklediğimiz tarımda ciddi bir atılıma vesile olacak. Bu fuarın ilimize, bölgemize, Türkiye’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu fuarda çok önemli hazırlık safhaları geçti, önemli emek sarf eden arkadaşlarımız var; başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere değerli ekibi ve diğer buradaki sivil toplum temsilcileri ciddi katkı sağladılar ben hepsine teşekkür ederim” dedi.

Toplantıda, 13. Malatya Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar görüşüldü.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • bek (5 yıl önce)
    Tarım fuarında traktör satan firmalar ve bolca yöresel ürün diye ne olduğu nereden geldiği belli olmayan panayır ürünleri satılacak başkada bir şey olmayacak.Tarımla ilgili şeyler göstermelik olacak.O yüzden Malatya tarımına bir faydası olmaz.Atılımda olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Sayın Valim, İl Tarım Müdürümüz Tahir Bey de hazır yanınizda oturuyor.Başbaşa verin de şu Malatya ovasına sahip cıkalım.Malatya elden gidiyor.Ovalarımız mahfoluyor.CUMHURBAŞKANIMIZ ovalara dokunmayın diyor.Malatya da ovaların içine ediliyor.Binalar yükseliyor.Bakın Karakavakta bağlar bahçeler tek katli bahceli evler yok oldu buharlaşıp gitti. Halbuki daha önceki yorumlarım da da söyledim yine söyleyecegim.Karakavak ta binalar değilde seralar yükselseydi ısıtma da doğalgazda var.Ne güzel olurdu valla.İnanın Malatya ve çevre illerin yeşilliği karşılanırdı.Gerekirse iki üç ay kış atlatıldıktan sonra domates biber erkenci çıkartılabilirdi. Maalesef benim yorumum burda kalacak.Bazıları diyecek Malatya da sera olmaz.Olur kardeşim.Bal gibi de olur. Çok hayalmi kurdum bende...
    0
    0
    Yanıtla