Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı ve Medeni Kanun’da değişiklik öngören tasarı Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Düzenlemeyle, tarlalarda 20 dönüm, dikili arazilerde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak. Araziler çocuklardan birine bırakılacak, satılacak veya ailece işletilebilecek.
Gıda, Tarım ve Havyacılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’ndan geçen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı ile Medeni Kanun’da değişiklik öngören tasarının Meclis Başkanlığı’na sunulduğu belirtildi. Tasarının, yapılacak miras konusunda yeni düzenlemeler getirdiği kaydedildi. Dünyanın birçok ülkesinde bu sistemin uygulandığı, bundan böyle ülkemizde de miras düzenlemesinde bu sistemin yer alacağı bildirildi. Düzenlemeye göre artık tarımsal arazi ve işletmeler, bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak asgari büyüklüklerin altında bölünemeyecek. Mirasçılara, vefatın ardından kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri için 1 yıllık süre tanınıyor. Anlaşmaya varılamaması durumunda işletmenin kullanıcısını mahkeme belirleyecek. Mirasçılardan istekli olmaması halinde işletmenin tamamı satılabilecek. Arazi sahibinin vefatı halinde mirasçılar devir işlemini en geç 2 yıl içinde tamamlayacaklar. Devir işlemlerinden damga vergisi, harç ve diğer masraflar alınmayacak.
Mirasçılar, arazilerin işletmesini bir kişiye verebilecekleri gibi şirket vasıtasıyla da işletebilecekler. Mirası devralanlar istekleri halinde kredi de kullanabilecekler. Düzenlemeyle, tarlalarda 20 dönüm, dikili arazilerde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak.
Mirasçılara devri yapılan arazilerin tarım dışı kullanımlarında meydana gelebilecek değer artışları diğer hissedarlara kullanıcı tarafından eşit olarak ödenecek. Mirasçıların anlaşmazlığı halinde satış işleminde öncelik sınırdaş tarım arazisi sahibine verilecek. Kanun yürürlüğe girmeden önce açılan davalarda eski hükümler uygulanacak.