Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. (TARSİM) Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, Malatya’nın ova köyleri için don riskine karşı poliçe düzenlemek isteyen üreticiler için son başvuru tarihinin 28 Şubat olduğunu belirterek, “Üreticilerimiz şayet don riskine karşı sigorta yaptırmayı düşünüyorsa, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilişkin işlemlerini tamamlayıp bir an önce TARSİM’e başvursun” tavsiyesinde bulundu.
Battalgazi Meslek Yüksek Okulu’nun Salı Seminerleri kapsamında düzenlediği ve Battalgazi MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Gündüz ve TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tarımsal Risk Yönetimi ve Tarımda Sigorta Sistemleri” konulu seminerin ardından Yeni Malatya Gazetesi’nin sorularını cevaplayan TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, özellikle kayısı üreticilerini yakından ilgilendiren açıklamalar yaptı.
TARSİM olarak Malatyalı kayısı üreticisinin karşı karşıya kaldığı bazı risklerin yarattığı sorunları sigortalama yoluyla aşmak için bugüne değin büyük destekler verildiğini belirten TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, don riskine karşı sigorta poliçesi yaptırmak isteyen üreticiler için belirlenen son başvuru tarihlerinin bahçelerin bulunduğu bölgenin rakımına göre değiştiğini vurguladı.
Malatya’nın ova köyleri için poliçe son kabul tarihinin 28 Şubat olduğunu açıklayan TARSİM Malatya Bölge Müdürü Kadak, “Malatya’da en erken son sigorta poliçe kabul tarihimiz 26 Şubat’tır. Malatya’nın merkez ova köyleri için poliçe son kabul tarihi ise 28 Şubat’tır. Malatya’nın ova köylerindeki üreticilerimiz şayet bu tarihe kadar başvuruda bulunmaz ise, 28 Şubat’tan sonra don riskine karşı poliçe düzenlenmeyecektir” dedi.
Yüksek rakımlı köylerde son başvuru 7-14 Mart tarihlerinde
TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, don riskine karşı poliçe düzenleme tarihinin, bahçelerin bulunduğu bölgelerdeki rakım yükseldikçe Mart ayına kaydığını ifade ederek, “Poliçe düzenleme için son başvuru tarihi yukarı çıktıkça rakıma göre değişiyor. Yüksek rakımlı yerler için kademeli olarak 5 Mart, 7 Mart ve 14 Mart tarihleri belirlendi. Bu şu anlama geliyor: Malatya’da rakım olarak en yüksekte olan köylerimiz için sigorta poliçesi son kabul tarihi 14 Mart’tır” diye konuştu. Kadak” Bu nedenle, Malatyalı üreticilerin bir an önce ÇKS kayıtlarını yapmalarını ve TARSİM’in devlet güvencesindeki sigorta sistemine katılmalarını bekliyoruz” dedi.
18 milyon TL prime karşılık 75 milyon TL tazminat ödendi
Malatya’da geçen yıl 15 bin 300’ü aşkın bir poliçe düzenlediklerini ve bu poliçelere 168 bin dekarlık bir tarımsal alanı sigortaladıklarını açıklayan TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak sigortalanan alan için tahsil edilen sigorta primi ile ödenen tazminat rakamları konusunda ise,“Bu sigortalı alan içinde üreticimizin devlet desteği olmadan doğrudan kendisinin ödediği prim 18 milyon TL, buna karşılık üreticiye hasar tazminatı olarak ödediğimiz prim 75 milyon TL civarında gerçekleşti” şeklinde bilgi verdi.
2015 yılında yoğun katılım
2015 yılı içerisinde Malatyalı üreticilerin TARSİM Sigorta Havuzu’na katılma yönünde yoğun bir ilgi gösterdiğini de vurgulayan Kadak “Katılımlar çok yoğundu. Zaman zaman sistemimizde kilitlenmeler meydana geldi. Şu an, geçen yılın değerlerini aşmış bulunuyoruz. Bu yılın değerleri ise poliçe son kabul tarihine kadar yapılacak başvuruların ardından ortaya çıkacak” dedi.
Prim üretiminde Malatya Türkiye 1.’si
TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, tarımsal sigorta prim üretiminde Malatya’nın Türkiye geneline göre konumunu da açıkladı. Kadak, Malatya’nın TARSİM kapsamında prim üretme sıralamasında ilk sırada olduğunu söyledi. Bu durumun temel nedeni ise, Malatya’da TARSİM’e kayıtlı çiftçilerin büyük bölümünün sigortaladığı tarımsal varlığın kayısı olması. Kayısı yüksek risk içerdiği için sigorta primleri de yüksek ve Malatya prim üretmede bu nedenle Türkiye’de ilk sırayı alıyor.
TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, Malatyalı üreticinin ÇKS’de kayıtlı kayısı bahçelerinin tümünü sigortalaması halinde, mevcut durumda yüksek olan primlerin düşeceğini belirtti. Kadak, TARSİM sigorta primlerinin düşmesi için ne yapılması gerektiğini şu sözlerle açıkladı: “Prim üretiminde en öne giden il Malatya. Biliyorsunuz, Malatya’da kayısı çok değerli ve bir o kadar da riskli bir ürün. Riski yüksek olduğu için primi de biraz yüksek. Şu an prim üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız. Ama bizim burada Malatya üreticisinden isteğimiz şu: Üretici adına Çiftçi Kayıt Sistemi’nde adı olan kayısı bahçelerinin tamamını sigortalasınlar. Bunu şunun için istiyoruz: Malatya’daki sigorta risk oranını biraz düşürelim. Sigortaya katılım arttıkça bu sistem içerisinde üretici lehine gelişmeler olmaktadır ve olmaya devam edecektir”.