TARSİM Bölge Koordinatörü Sabrı Akın, Malatya'da Nisan ayının ikinci haftası kayısı bahçelerinde etkili olan dondan dolayı 8 bin 600 adet ihbar geldiğini söyledi.
TARSİM Bölge Koordinatörü Sabri Akın, 11 Nisan ile 14 Nisan arasında Malatya bölgesinde etkili olan dondan dolayı kayısı bahçelerinde bölgelere göre kayısı bahçelerinde yüzde 25 ile yüzde 50 oranında don zararının meydana geldiğini tahmin ettiklerini söyledi.
Kayısı bahçelerinde etkili olan don zararının belirlenmesi için Malatya bölgesinde şuanda 80 eksperden oluşan 40 ayrı ekibin ihbarları incelemek için sahada çalışma yaptığını belirterek, don zararının Malatya'daki ova kesimlerde merkez, Yazıhan, Kale, Battalgazi gibi noktalarda ortalama yüzde 25 civarında, Doğanşehir, Akçadağ, Darende ve Hekimhan gibi 900 rakımlı yüksek bölgelerde ise ortalama yüzde 50 oranında kayısı bahçelerinde don zararı oluştuğunu gözlemlediklerini ifade etti.
Malatya'da bu yıl kayısı bahçelerini sigortalatanların toplam sayısının 10 bin 500 civarında olduğunu belirten Akın, don olayı sonrasında TARSİM'e gelen toplam ihbar sayısının ise 8 bin 600 civarında olduğunu kaydetti.
Gelen ihbarlar üzerine hemen ekspertiz görevlendirdiklerini söyleyen Akın, "şuanda yapılan çalışma, bahçede don olayının olup olmadığıdır. Kesin don zararı rakamları Haziran ayında yapılacak olan incelemenin ardından belirlenecektir. Biz gelen ihbarlar üzerine ekspertizleri görevlendiriyoruz. 80 ekspertiz şuanda gelen ihbarları tek tek yerinde inceleyip geçici hasar tespit tutanağını tutuyor. Tutanakta kayısı bahçesinde don zararı olup olmadığı belirtiliyor. Haziran ayındaki kesin incelemenin ardından ortaya çıkacak olan raporlarda ise zarar oranları belirlenecek. Haziran ayındaki kesin incelemenin ardından zararı olan sigortalı kayısı bahçesi sahiplerine gereken ödeme yapılacaktır. Bahçesi sigortalı olup da don zararı gören, üreticilerimiz bu konuda en ufak bir şüpheye düşmesinler. TARSİM, çiftçi için kurulmuş olan bir sigorta sistemidir. Eğer sigorta kapsamında bir zarar varsa, bu TARSİM tarafından ödenir. TARSİM, kar amaçlı bir kuruluş değildir. TARSİM geçmişte Malatya'da yaklaşık 17.5 milyon TL
tutarında poliçe parası alırken, bunan karşılığında oluşan donlardan dolayıda Malatyalı çiftçiye ödediği para miktarı yaklaşık 45 milyon TL'dir" dedi.
Akın, geçici hasar tespit çalışmalarının 10 gün içinde tamamlanacağını ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin 500 bahçede ise gerekli geçici hasar tespit çalışmasının tamamlandığını ifade etti.
Malatya'da bazı bölgelerde kayısı bahçelerinde dolu yağışından dolayı da zarar oluştuğunu belirten Akın, dolu ihbarı gelen yerlere de ekspertiz görevlendirdiklerini kaydetti.
Akın, çiçek döneminin de sigorta kapsamında bulunması nedeniyle, bu yıl çiçek döneminden dolayı don zararı olan sigortalı kayısı üreticilerinin, ilk kez TRASİM'den tazminat almış olacağını ifade etti.