SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Teslim Edilen Evlerine 4 Aydır Giremiyorlar!"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, teslim edilen konut sayısı ile bu konutlarda oturan depremzede sayısı arasında ciddi farklılıklar olduğunu belirterek, “Madem depremzedeler evlerinde oturamayacak neden kura çekiliyor, anahtarlar teslim ediliyor. Göstermelik ev teslim tiyatroları ne zamana kadar devam edecek?” dedi.

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından birinci kurada 6.181, ikinci kurada 1.700 , üçüncü kurada 2.796 , dördüncü kurada 6.759, beşinci kurada 2.313, altıncı kurada 6.554 olmak üzere bugüne kadar Malatya’da toplam 26.303 kalıcı konut ve köy evi teslim edilmiştir. Bugüne kadar 26 bin deprem konutu teslim edildiği belirtilse de evlerinde kalabilen depremzede sayısı çok sınırlı sayıda olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bugüne kadar merkez TOKİ konutları için 6 kez kura çekimi yapıldı. 26 Bin ev teslim edildiği belirtilen Malatya’da bu sayının çok altında depremzede evlerine yerleşebilmiş durumda. Kamuoyuna şirin görünmek için her kurada binlerce ev teslim edildiği açıklansa da, Cumhurbaşkanına konutlar teslim ettirilse de maalesef söylenenle yapılan arasında dağlar kadar far var.“dedi. 

EVLERİN YÜZDE 31’İ TESLİM EDİLDİ, O DA BU ŞEKİLDE!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 Mart ayında 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dediğini hatırlatan Ağbaba, Depremin 2. Yılında 11 ilde toplam 169 bin 171 konut, 32 bin 260 köy evi ve 149 işyeri yani iki yılda 201 bin 431 hane teslim edildi. Bu miktar, vadedilen toplam sayının yüzde 31'ine denk geliyor. Evlerinde oturan kişi sayısı açıklansa bu rakamın çok daha düşük olduğu ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

TESLİM EDİLEN EVLERİNE 4 AYDIR GİREMİYORLAR
“Sadece TOKİ konutları değil, kırsal bölgelerde yapılan deprem konutları için de aynı problem ortaya çıkıyor” diyen Ağbaba, “Örneğin, 26 Ekim'de gerçekleştirilen 3'üncü hak sahipliği kurasında Akçadağ Ören Mahallesi’nde 287 deprem konutunun kurası çekilmesine ve depremzedelere hangi evlerin kendilerine ait olduğu bildirilmesine rağmen 4 aydır tek kişi bile evlerine taşınamamıştır. Bölgenin kanalizasyon, elektrik, su deposu ve diğer altyapı problemleri  devam ettiği için daha kaç ay evlere taşınamayacağı bilinmemektedir. Aynı sorun Diğer ilçelerdeki deprem konutları için de geçerli. Teslim edildiği belirtilen konutlardan bazılarının daha kaba inşaatları yapılmış. Bazılarının daha çatısı yapılmamış. Bazılarının boyası yok” dedi.

BAKAN KURUM’A TESLİM EDİLEN EV SORULARI
CHP Malatya Milletvekii Veli Ağbaba konuyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Ağbaba önergesinde şu soruların yanıtını istedi: 

"Malatya ilinde bugüne kadar kurası çekilen 26 bin kalıcı konutun şehir merkezi ve kırsal alan dağılımı nasıldır? Kırsal alanda kurası çekilip oturmaya başlanan konut sayısı kaçtır? İkizce Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Gelinciktepe Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Çamurlu Bölgesi’nde kaç evin kurası çekilmiştir? Bu bölgede oturan depremzede sayısı kaçtır? Bazı bölgelerde anahtarları teslim edilmesine rağmen depremzedelerin evlerine girememesi, bazı bölgelerde kurada isimleri çıkmasına rağmen anahtarları teslim edilmemesinin sebebi nedir? Kura çekilen ev sayısının fazla gösterilmesi, evlerine yerleşen kişi sayısının çok sınırlı olması halkın yanıltıldığı iddialarını güçlendirmektedir. Madem depremzedeler evlerinde oturamayacak neden kura çekilmekte, anahtarlar teslim edilmektedir? Göstermelik ev teslimi tiyatroları ne zamana kadar devam edecektir?”

Bülten

FOTOĞRAF: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Nihat (4 hafta önce)
    Battalgazi çok yavaş gidiyor. Herkes konteynerler ne olacak halimiz...
    %34
    %66
    Yanıtla
  • gerçekçi ol yalancı olma ! (4 hafta önce)Nihat isimli kullanıcı yorumuna
    malatyada herşey kapkumbaga hızı ile ilerler. lakin konteynır herkes lafı yalancılıktan baska bişey degilr. konteynırda kalanların %80 bilinçli kalıyorlar çünkü kira yok fatura yok herhangi bir dertleri de yok keyifleri yerlerinde ev versen çıkmazlar artık rezillige alısmıs bi kesim var. %20 lik gariban kesim var haklısın ama onlar zaten kiracı idi onlarda bir yandan daha iyi oldu çünkü kiradan kurtuldular. malatya halkı düzelmedigi sürece malatyada düzelmez. peygamber efendimiz nasılsanız öyle idare olrusunuz demiş bu sehre bu hizmet cok bile.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erkan (1 ay önce)
    İkizcedeki evler çok uzak ve dağın etrafına yapılmış insanlar yerinde dönüşüme, rezerve alanı yada kendi köylerine ev yapıyorlar . Bu ikizcedeki evler hep boş kalacak
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 hafta önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Erkan bey tespitiniz çok doğru, görüşünüz katılıyorum, 2.bölge evleri malatyada yer kalmamış gibi, dağların arkasında vadi içerisine şehre oldukça uzak bir bölgeye yapılmış, 1.bölge ve yeni başlatılan 3 bölge konutlarının yeri iyi, 2.bölge konutları için o bölgeye kimler neden karar vermişler anlamak mümkün değil, verilen karara milletvekilleri ve belediye başkanları neden karşı çıkmamışlar.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Bir tarafta ikizcede Yeni yapılacak 3.bölge deki 20 etaptan (13 bin konut tan) ve bir çok işyeri, magazadan oluşacak uydu kent görünümünde ki maski arkasına 1.bölgeye yakın alana yapılacak konutlar, diğer tarafta şehre oldukça uzak dağların arkasına yapılan 2.bölge 3.4.5.6.7 etap konutları, deprem konutları yapılırken sayın bakanımız Murat Kurum bey bakanlığa bir süre ara vermiş olmasaydı ikizce 2.bölge konutlarınında 1.ve 3.bölge civarına yapılacağını ümit ediyordum. Şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığında başarılı hizmetler yapan sayın Murat Kurum beye teşekkür ederim.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • abuzer (1 ay önce)
    yedi aydır ikizcede bana verilmiş olan dairenin teslimatını bekliyorum yedek anahtar kendilerinde eksikleri bitmiyor bomboş daireye ayda 2600 tl kadar ısınma ve aidat bedeli ödüyorum her hafta kontrole gidiyorum bu hafta bu hfta deyip oyalamaktan başka bir şey yapmıyorlar kimi kime şikayet edeceğiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Girmeyi bırakın sözleşme yapacağız güvenlikçi koymuşlar kurada çıkan evi görmemize izin vermiyorlar, 2.bölge 1.2.3.4.5. 6.7 etap konutları şehre oldukça uzak bir vadi içerisine yapılmış.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • AHMET (1 ay önce)
    İnsanlar kendi mahallelerinde çıkıp başka bir yere başka bir bölgeye gitmek istemiyor o yüzden yerinde dönüşüm olsun komşularımızla çevremizle yanyana gelelim diyorlar bir sürü TOKİ konutu yapıldı bir çoğu boş kalacak devletin kaynakları boş yere harcanmış olacak birileri kendi cebini dolduracak olan Vatandaşa olacak Malatya’nın yöneticileri lütfen gereksiz TOKİ konutu yapıp Malatya‘yı konut çöplüğüne çevirmeyin sayın belediye başkanı Sami er 15.000 fazla konut yapıldığını bununla Övündüğünü her yerde söylüyor sayın Başkan Malatya’da kültür erozyonu’nun olmaması ve kent dokusunun bozulmaması için kent kimliğinin kaybolmaması için yerinde dönüşümü ısrarla yapmalısınız Yerinde dönüşümü geciktirir milleti TOKİ‘lere taşırsanız gelecekte Malatya’nın yaşayacağı sıkıntıların BAŞ sebebi siz olursunuz.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Katılıyorum, özellikle yeşilyurtta şehre uzak bir bölgeye yapılan 2. Bölge evlerinden konut çıkanlar son zamanlarda yerinde dönüşüme yöneldiler, bundan dolayı ihtiyaçtan fazla konut yapılabiler. Keşke Yeşilyurtta bütün konutlar maski arkasına veya ikizce köyüne çıkan yol ile beylerderesi arasında bulunan bölgeye yapılsaydı, bunu yapacakcaklar belediye başkanları ve vekillerdi, 2.bölge evleri şehre uzak dağlara yapıldıktan sonra yeniden 1.bölge maski arkasına yeni evler yapılmaya başlandı, maalesef ocak ayındaki çekilişte kura çıkmasını istemiyordum 2.bölgeden konut çıktı.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • saçmalık daniskası yorum (1 ay önce)AHMET isimli kullanıcı yorumuna
    yerinde dönüşün ihanettir. zaten çogu noktada yerinde dönüşüm yapıldı. malatya deprem şehridir bu şehirde çok yıkıcı depremler oldu ve olacak. mevcut zeminler buna kesinlikle hazır degil. malatya komsunun depremini yaşarak büyük bir yıkım verdi fakat kendi depremini yaşasaydı bu şehirin aldıgı hasar en az %100 daha fazla olurdu. dolayısıyla bostanbası yakınca gibi yerlere yerinde dönüşüm uygun degil. ancak hazine arazisi katıp yerinde dönüşümde 4 kat 5 kat ile gidersen 15 katlı bir bina için extra yer açman gerekir bostanbasında bu gibi yerler yok. kücücük yerlere 15 katlı binalar dikildi orada yerinde dönüşümü destekleyebilecek toprak yok. kat sınırı var. bilip bilmeden konusmayın. tokinin yaptıgı binalar boş kalmayacak devlet bu konuda denetlemeler yaparsa kira arz talep dengesi saglanacak arz fazla oldugu içinde malatyada uçmuş konut fiyatları biraz normale dönebilir. tabi bu konuda denetleme gerekiyorç malatyanın kent dokusunun bozulmasıda elzemdir. çarşı koca bir ihanettir malatya çarşısı şöför okuluna tasınmalıydı. yerinde dönüşümü destekleyen herkes cahildir. malatyanın elinde altın tepside sunulan bir fırsat vardı. şehri yeniden inşa etmek için saglam zeminler dururken çürük toprakları seçtik.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ya sabır (1 ay önce)
    Yakınca şark sitesi iki yıldır bekliyor sözde iki ay önce ihalesi yapıldı ne oldu öyle bekliyor neyi bekliyorsa hep yalan dolan başka bişey yok.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Cero (1 ay önce)
    Teslim ettikleri dairelerin ve yapıların hiç birinde oturulacağı yok. Daha oturulacak duruma gelmeyen daireleri 5-6 ay önceden teslim etmelerindeki amaç kira yardımı ödemesini iptal etmek için sadece. Her şey bir yalandan ibaret.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Alp (1 ay önce)
    Toki kurası cekildi ama ev teslimler kuradan 3 ve 4 ay sonra teslim ediliyor.Evlerine giden deprem magdurları evlerde eksikler var.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • ALi (1 ay önce)
    Eve ihtiyacı olan mutlaka evinde oturur ama ev sahipleri daha çok kiraya vermenin derdinde.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Maalesef öyle. Bize de ocakta toki konutu çıktı. Anahtar teslimi temmuzda dendi. Yani 6 ay sonra. Kiram 20 bin tl, kira yardımı geçen seneyle aynı; 7500 tl. Ayrıca ikinci depremde bina çöktüğü için eşya da yok, eşya yardımı da rafa kalktı sanırım.
    %54
    %46
    Yanıtla
Reklam