Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "5084 sayılı yasanın uygulama süresinin önümüzdeki 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz" dedi.
MTSO salonunda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Son Teşvik Yasası kapsamında, ilimiz 4. Teşvik Bölgesi içinde yer almıştır. İlimizdeki aktif sanayinin yüzde 27'lik bölümü tekstil sektörüne yönelik faaliyetleri kapsamaktadır. Tekstil sektörü emek yoğun bir sektör olması sebebiyle, en çok istihdam da tekstil sektöründe gerçekleşmektedir. Halen SSK işveren desteği teşviği, net sabit yatırımların 4. Teşvik Bölgesi'nde yüzde 25'i olarak gerçekleşmektedir. Bu Teşvik Yasası özellikle tekstil yoğunluklu olan ilimiz için çok fayda sağlamamıştır" ifadelerini kullandı.
"2004 yılından itibaren sırayla; enerji, stopaj ve gelir desteği teşvikleri kaldırılmış, bu teşviklerden sadece SSK işveren payı desteği devam etmekte ve 31.12.2012 tarihinde bu teşvik de yasal olarak sona erecektir" diyen Erkoç, açıklamasını özetle şöyle tamamladı:
"2009 yılında 5615 sayılı yasa ile süresi uzatılan kanun kapsamında, bugün itibariyle teşvikten yararlanan işletme sayısı 31 bin 115 olmuştur. Yoğun işsiz potansiyelinin var olduğu bölgelerimizde, mevcut yasasının uygulamadan kalkması sonrasında, işverenler toplu işten çıkartmalar yaparak kayıt dışı işçi çalıştırma yönüne gidecektir. Bu sebeple devlet ile iş adamlarımız da karşı karşıya kalacaktır. Halen ilimizde 7 bin civarında tekstil sektöründe istihdam edilen işçi bulunmaktadır. Halen ülkemizin, terör sonrasındaki en büyük sorununun, sosyal güvenlik açığı olduğu da bilinmektedir. Yaklaşık 15 yıl önce 7 çalışanın 1 emekliye baktığı ülkemizde, bugün 2 çalışan 1 emekliye bakar duruma gelmiştir. Sosyal güvenlik açığının kapanması adına devlet, mutlak suretle sosyal güvenlik sistemine yeni kayıtlar ve dolayısıyla yeni istihdam yaratmak zorundadır. 5084 sayılı yasasının sona ermesi ile yeniden kayıt dışılık artacağından, sosyal güvenlik sisteminde de derinlemesine sorunları da beraberinde getirmiş olacaktır. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak, acil bir düzenlemeyle 5084 sayılı yasanın uygulama süresinin önümüzdeki 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz. Söz konusu uygulamadan etkilenen 49 ilin Ticaret ve Sanayi Odası ile, bu konuda aynı görüşü paylaştığımızı da belirtmek istiyorum."
"HER NİMETİN KÜLFETİ VAR.."
Erkoç, "Malatya büyükşehir olmakla bölgesine daha çok yatırım çekme fırsatını yakalayacaktır. Kültürel ve sosyal anlamda kendini geliştirip, cazip ve marka şehir konumuna gelecektir" dedi.
Erkoç, 13 ille birlikte büyükşehir olacak Malatya’da, "Malatya büyükşehir olunca imar bütünlüğü olacak ve şehir rahatlayacaktır. Arsaların değeri daha da artacaktır. En azından Malatya karmaşık yapıdan kurtulacaktır. Ulaşım sorunu ciddi sıkıntılara neden olan Malatya’da yeni alt merkezler oluşturulacak. Yeni imar planı tek elden düzenlenmiş olacak. Mevcut yatırım iklimine psikolojik olarak destek sağlayacaktır. Sosyal ve kültürel alt yapının güçlenmesine katkı sunacaktır. Her halükarda, Malatya büyükşehir olmakla bölgesinde daha çok yatırım çekme fırsatını yakalayacaktır. Kültürel ve sosyal anlamda kendini geliştirip, cazip ve marka şehir konumuna gelecektir" ifadelerini kullandı.
Erkoç, büyükşehir olunca bazı artışların da olabileceğini belirterek, "Her nimetin bir külfeti vardır" diye konuştu.