Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Yeni Teşvik Sistemi üzerinde düzenlemeler yapıyoruz, yapacağız. Şuanda üzerinde çalıştığımız önemli konular var'' dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Rixos Otel'de düzenlenen ''Yeni Yatırım Teşvik Programı 2012 Yılı Değerlendirmesi'' basın toplantısında, Yeni Teşvik Sistemi'nin canlı bir sistem olduğunu söyledi.
Sistemin ana omurgasının belli olduğunu ancak sektörlerden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen taleplerin de dikkate alındığını belirten Çağlayan, gerekli olması halinde sistemde bazı düzenlemelerin yapıldığını, yapacaklarını ifade etti. Çağlayan, şu anda üzerinde çalıştıkları önemli konuların da olduğunu bildirdi.
Cari açığın çözümünde etkili bir silah
Yeni Teşvik Sistemi'ni cari açığın çözümünde etkili bir silah olarak gördüklerini belirten Çağlayan, bu sistemdeki başarılar arttıkça istihdam konusunda elde edilen başarıların da artacağını, cari açığın da daha da azalacağını bildirdi.
Çağlayan, Yeni Teşvik Sisteminin cari açığı düşüreceğini belirterek, ''2012 yılında cari açığımızın 50 milyar dolar olduğunu göreceğiz'' dedi.
2012 yılında 150 bin kişiye istihdam sağlayacak 4 bin 365 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Çağlayan, bu kapsamda 57 milyar 771 milyon liralık sabit yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Mevcut işletmelere istihdam desteği
Ekonomi Bakanı Çağlayan, 6. bölgenin yeni yatırımlar için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Biz yeni teşvik sistemiyle önemli destekler getiriyoruz ama bizim en azından 6. bölge için mevcut yatırımcılara iş gücü maliyetleri konusunda bir istihdam desteği vermemiz gerekiyor. 6. bölge, belki 5. bölge de buna katılabilir. Mevcut işletmelere bir istihdam desteği olacak bir işletme desteği şeklinde bir çalışma üzerinde olduğumuzu ifade etmek isterim.''
Stratejik yatırım için 10 başvuru
Çağlayan, ''Stratejik yatırım için 10 başvuru yapıldı. Bunlar inceleniyor. Başvuruların 1 tanesi yabancı, 9 tanesi yerli firmalarca yapıldı'' dedi.
Otomobil sektörü
Bakan Çağlayan, ''Otomobil sektöründe yerlilik oranı ithal oranının üzerine çıktı. Bu sevindirici bir gelişme ama yeterli değil'' diye konuştu.