Malatyalı kadın mimar-mühendis ve şehir plancıları bir araya gelerek çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunları tartıştı. Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İl Koordinasyon Kurulu (MİKK) tarafından düzenlenen Malatya 1. Yerel Kadın Kurultayı’nda; örgütlenme, eğitimde, çalışma yaşamında, siyasette kadınlar aleyhine yaşanan ayrımcı cinsiyetçi uygulamalar ve kadına yönelik şiddet konuları tartışıldı.
Malatya 1. Yerel Kadın Kurultayı, Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti. Kurultaya, TSO Başkanvekili ve Mühendis Meslek Grubu temsilcisi İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz, TMMOB İKK Sekreteri Makine Mühendisi Erdal Yavaş, Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fatma Altaş ve Peyzaj Mimarlar Odası Malatya temsilcisi ve Malatya İKK Kadın Komisyonu Başkanı Meltem Çetinman ile Malatya’da şube ve temsilcilikleri bulunan kadın mimar-mühendis ve şehir plancısı üyelerin yanı sıra, İnönü Üniversitesi ile Trakya Üniversitesinin mimarlık-mühendislik fakültesi öğrencileri de katıldı.
TMMOB adına Buket Çelik, TMMOB yönetim Kurulu üyesi ve Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül İbici Oruçkaptan, Elektrik Mühendisleri Odası üyesi ve Kadın Çalışma Grubu Başkanı Işık Gürbulak ve İnönü Üniversitesi İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hülya Bingöl’un sözaldıkları kurultayda, Malatya İl Koordinasyon Kurulu Peyzaj Mimarları Odası İl temsilci Meltem Çetinman’ın açılış, TSO Başkanvekili Gündüz ve MİKK Sekreteri Yavaş’ın selamlama konuşmalarından sonra sunumlara geçildi.
Konuşmacılar, kadına yönelik şiddet, ekonomik krizlerin kadın mimar- mühendislere etkisi ve cinsiyet ayrımcılığı, TMMOB’un çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
TMMOB Yönetim kurulu Üyesi Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül İbici Oruckaptan, kadına yönelik şiddetin artışına değindikten sonra, ekonomik krizlerin kadın mühendis mimar ve şehir plancıların daha çok etkilediğine dikkat çektiği konuşmasında cinsiyet ayrımcılığı kaynaklı sorunların çözümüne yönelik çalışmaların sürdürüleceğini vurguladı.
TMMOB içerisinde kadın çalışmalarının işleyişi ve cinsiyet ayrımcılığı takip sekreteryasının yapısına ilişkin bilgi veren Elektrik Mühendisleri Odası üyesi ve Kadın Çalışma Grubu Başkanı Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Gürbulak ise; ’Mücadele; etnik, kültürel, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin bir yaşam mücadelesidir. Tüm baskı, şiddet, öfke, ayrımcı politikalara, yaşadığımız büyük travmaya karşın, eşit ve özgür bir ülkede yaşayabilmek için bugün burada kurultayımızı gerçekleştiriyor olmamız; eşit ve özgür yarınlar için TMMOB’li kadınlar olarak geri adım atmayacağımızın, yılmayacağımızın ve mücadeleye devam edeceğimizin bir ifadesidir” diye konuştu.
İkinci oturumda İnönü üniversitesi öğretim üyesi Dr. Bingöl, 'Kadınların Kariyer Engelleri' başlıklı sunumunda meslek sahibi kadınların erkek iş dünyasında birçok toplumsal önyargı ile başa çıkmak zorunda kaldığını, meslek alanlarında kendilerini kanıtlamak için erkeklerden daha çok çaba harcamaları gerektiğini, yönetim kademelerinde yükselme konusunda bir çok engelle karşılaştıklarını belirttikten sonra; “Kadın yöneticiler ‘erkek iş dünyasında’ pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Yönetici konumuna geçerken yükselen bariyerler, motivasyonu yok edebiliyor veya kadın bulunduğu yerde kalmak için bir erkekten daha fazla çaba harcıyor” diye konuştu.
Kurultay, katılımcıların, iş ve sosyal yaşam alanında karşılaştıkları sorunları karşılıklı alış-verişte bulunduktan sonra sona erdi.
malatyahaber.com- malatyayorum.com