- TMSF eski başkanı Ahmet Ertürk'ün de babası olan "Topal Sait Hoca" için panel düzenlendi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen “Topal Said Hoca” paneli yoğun katılımla gerçekleşti.
Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcıları, öğretim üyeleri, AK Parti Malatya eski Milletvekili H. Cemal Akın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Yeşilyurt Belediye Başkanı H. Uğur Polat ile kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.
Said Hoca, Malatya Ekolünün önemli şahsiyeti
Panelin açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Sanat Merkezinden binlerce vatandaşın istifade ettiğini hatırlatarak, “Sanat Merkezimizde hem hobi amaçlı hem yetenek geliştirme anlamında kurslarımız var. Bu güzel kursların yanı sıra bazı etkinliklerin daha yoğun yapılması adına böyle bir salona da ihtiyaç vardı. Dolayısıyla ilk etkinliğin de Malatya’nın değerli şahsiyetlerinden biri olan Said Hocayı anma ile ilgili olması bizler için ayrı bir onur ve gurur vesilesi oldu. Malatya’mızın oluşturmuş olduğu güzel bir kimliği var. Malatya ekolü diye tabir edilen, Malatya denildiği zaman akla gelen çok değerli hocalarımız var. İşte Topal Said Hoca bunlardan biri. Bu şehrin kimliğinin oluşmasında, inanç dünyasının oluşmasında, pekişmesinde çok büyük emekleri var. Dolayısıyla bu muhterem zatları yaşatmak, gençlerimize tanıtmak temel görevimiz olarak görüyoruz. Tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Çakır’a teşekkür
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yeni konferans salonunun hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Bu güzel mekanın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ve çok güzel bir açılışla, Malatya’nın fikir kulübünün kurucularından, öncülerinden ilim irfan sahibi Said Hocamla bu Sanat Merkezini Kültür Merkezini açıyor olmak da çok anlamlı. Bu vesileyle Değerli Büyükşehir Belediye Başkanıma ve emeği geçen bütün kardeşlerime hassaten teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara’da İstanbul’da ulusal ve uluslar arası alanda Malatya deyince en önemli özelliğin fikrin ve onun etrafında oluşan halenin çok geniş olması olduğunu anlatan Çalık, “Bu fikri oluşturan insanların başında Malatyalı üç Said gelir derler; Said Çekmegil, Said Özköse ve Said Ertürk Hocamız. Hepsine, Malatyamıza, Ülkemize, Milletimize ve Ümmetimize kattığı değerler için hassaten teşekkür ediyorum. İlim adamı Hocamız, Malatya Ekolünü yerleştirmekte önderlik yapmış” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gençay’ın moderatörlüğünde panele geçildi. Gençay, genellikle Said hoca denildiğinde hangi Said diye sorulduğunu kaydederek, “Malatya’da üç Said’imiz vardı; Tamirci Said, Said Çekmegil ve Topal Said Ertürk Hocamız. Said Hoca inanılmaz sabırlıydı. Bir Hafızımız vardı; Ramazan Gürses. İki gözü görmüyordu, amaydı. Sadece yolda yürürken karartıyı seçebiliyordu. Bu haliyle Said Hoca, hergün yarım sayfa Kur’an-ı Kerim ezberlettirmek suretiyle Ramazan Hocam hafız olmuştu” dedi.
Said Ertürk Hocanın oğlu ve Cumhurbaşkanlığı eski Başdanışmanı, TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk paneldeki sunumunda “Öncelikle Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkürle başlamak istiyorum. Sadece bölgeye değil Türkiye’ye örnek olacak eserler ortaya çıkarmışlar. Tebrik ediyorum. Bu sadece benim görüşüm değil, İstanbul’da, başka yerlerde benim Malatyalı olduğumu bilip Malatya’ya geldiğinden bahseden insanların hepsinin ortak kanaati Malatya’nın artık çok güzel bir şehir olduğu. Bunda sizin payınız çok büyük. Malatyalılar gururla izliyorlar. Bundan 10-15 yıl önce geldiğimizde karşılaştığımız manzara ile şimdi gördüğümüz manzara çok farklı” açıklamasında bulundu.
Said Hoca’nın düşünce dünyası ve hatıralar anlatıldı
Malatya’daki düşünce platformuna bakıldığında 2 önemli şahsiyeti daha herkesin söylediğini anlatan Ahmet Ertürk, “1951-1960 arası Malatya Müftüsü İsmail Hatip Erzen ve Keşşaf Hoca. Bu iki kişinin özelliği ikisinin de Mısır’da tahsil görmüş olmaları. Said Çekmegil, Said Ertürk ve diğer hocalar, bunların izini takip eden bunların açtığı yoldan devam eden insanlardır” ifadelerini kullandı. Ertürk, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi fikir akımlarını da anlatarak değerlendirmelerde bulundu.
Diğer panelistler Araştırmacı-Yazar Süleyman Aslantaş, Topal Said Hoca kitabını hazırlayan Dr. Mehmet Çelen ve Şair Metin Önal Mengüşoğlu da Said Hocanın düşünce dünyasını anlatarak, çeşitli anılarını aktardılar.
Büyük ilgi gören panelin sonunda panelistlere kayısı hediye edildi.
Programda ayrıca tüm katılımcılara Büyükşehir Belediyesinin yayınlamış olduğu Topal Said Hoca kitabı ücretsiz olarak takdim edildi.
Bülten