Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, karaciğer naklinde gösterdiği başarılı çalışmalar sayesinde Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi hedefliyor. Karaciğer naklinde Avrupa'nın zirvesinde yer alan Turgut Özal Tıp Merkezi'nde aynı anda canlıdan canlıya beş karaciğer nakli gerçekleştiriliyor.
2002 yılından buyana 2 bin 500’ün üzerinde karaciğer nakli yapan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, bu anlamda hem Avrupa hem de dünyada zirvede yer alıyor. Bünyesinde 2016 yılında açılan 152 yataklı Karaciğer Nakil Enstitüsü ile başarılı çalışmalara imza atan Turgut Özal Tıp Merkezi, geçen yıl 272 nakil gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 5 ayında ise 100'ün üzerinde karaciğer nakli yapıldığı belirtildi.
Karaciğer naklinde bir marka haline gelen Turgut Özal Tıp Merkezi, 5 karaciğer naklini aynı anda yapabilecek kadar doktor, hemşire, sağlık personeli ile fiziki kapasiteye sahip olduğunu dünyaya göstermek amacıyla aynı anda 5 hastaya karaciğer nakli gerçekleştiriyor. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, aynı anda 5 hastaya gerçekleştirilen karaciğer nakliyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Ameliyatlar; Sağlık İl Müdürü, noter ve uluslararası şahitler huzurunda gerçekleştiriliyor. Uluslararası şahitliği ABD Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre ile Azerbaycan Tıp Üniversitesi Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Nuru Bayramov yapıyor.
Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bu özünde bir rekor kırma işlemi değildir. Hiçbir şekilde insan sağlığı üzerinden bir rekor kırma olayını kabul etmiyorum ama burada aynı anda gelen 5 sıkıntılı, acil karaciğer nakli bekleyen hastaya karaciğer nakli yapabileceğimizi ve daha önceden de yaptığımızı, bugün bu olanaklarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz, yoksa başka bir şey değil” dedi.
Yılmaz, 9 hasta içerisinden 5’ini seçtiklerini ifade ederek, “Ülkemizde İnönü Üniversitesi bünyesindeki Karaciğer Nakil Enstitüsünde beş ayrı canlı vericiyle karaciğer nakli yani 10 operasyonu yapabilecek fiziki koşullara, teçhizata ve cerrahi ekip ile diğer branşlardaki arkadaşlarımızla bunu barındırdığımızı, bunu bulundurduğumuzu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bunu sadece ülkemize ve dünya kamuoyuna bir kez daha duyurmak istedik. Ülkemiz adına onur duyuyoruz. Aslında bugün 8-9 hastandan 5’ini seçebildik. 5 hastamız, 5 de canlı vericimiz var. 4’ü akrabadan, 1’i akraba dışından. Bu 5 hasta gerçekten sıkıntılı, acil karaciğer nakline acil olarak ihtiyaç duyan hastalar” diye konuşu.
Nakillerde 36 cerrahi ekibin görev yapacağını kaydeden Yılmaz, “Öğretim üyesi kadromuz 25.Bunların 20’ye yakını profesör ve doçent. Anestezi, hemşire, yardımcı personel ve diğer branşlarda 100’ün üzerinde bir ekiple çalışacağız” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise hem ülke hem de üniversite için önemli bir gelişmeyi yaşadıklarını ifade etti.
Kızılay, İnönü Üniversitesi’nin2002 yılından buyana Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğinde 2 bin 500’ün üzerinde karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiğini kaydederek, “Büyük bir karaciğer nakli ekibimiz, ailemiz var. Bu büyük başarıyı bugün 5 canlı vericiden karaciğer nakliyle ülkemizin gündemine tekrar taşımak istiyoruz. 5 alıcı, 5’te verici olmak üzere 10 odada ameliyat yapılacak. Sabah bir kısmı başladı. Malatya noterimiz hepsinin kimlik tespitini yaptı. Çok kıymetli uluslararası şahitlik yapacak hocalarımızda burada bulunuyor” dedi.
Ameliyata, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr Ahmet Tekin, Doku ve Organ Nakli Daire Başkanı Dr. Murat Öztürk, YALE Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Emre, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Prof. Dr. Nuru Bayramov ve 35 cerrah girdi.
Malatya Valisi Aydın Baruş, “Hem tıp dünyası hem ülkemiz hem de dünya için çok önemli bir olaya şahitlik yapıyoruz. Turgut Özal Tıp Merkezi’nde bulunan Karaciğer Nakli Enstitümüzde birlikte gerçekleşecek olan operasyonlarla 5 hastadan karaciğer alınarak 5 hastaya nakledilecek. Şuanda 10 ekip operasyona başlamış durumda. Akşam saatlerinde bu operasyonların tamamlanması bekleniyor. Kurulduğu günden bugüne Karaciğer Nakli Enstitüsünde başarılı operasyonlar, nakiller gerçekleştirildi. Biz bununla gurur duyuyoruz. Buradaki doktorlarımızda hakikaten bu başarılarıyla Malatya ve Türkiye’nin adının dünyada duyulmasını sağlıyorlar. Buradaki merkez 2002 yılında kuruldu ve daha sonra enstitüye dönüştü. Bugüne kadar 2 bin 500 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Şuanda da yıllık olarak 250 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor ki bu, buradaki doktorlarımızın ne kasar büyük bir başarı gösterdiğini ve her şeyden ümidini kesmiş hastalarımızı şifaya kavuşturduklarını ispatlıyor” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri Yale Üniversitesi Organ Nakli Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre de, ülke adına çok önemli bir gün olduğunu belirterek “Geçen yıl üç tane nakli aynı anda beraber yaptığımızda Sezai hoca ve Ahmet hoca ile beraber karar vermiştik. Bu Türkiye’nin geleceği , daha doğrusu Türkiye’de bu ameliyatların ne kadar başarı ile yapıldığının bir kanıtı olarak, sadece Türkiye için değil dünya için de duyurulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Araştırmada bilgi toplamada bunları yayınlamada eksikliklerimiz var. Tabi ki bunları da tamamlayacağız ve bugün bizim için milat olacak. Malatya ekibinin tabi ki özel bir yeri olacak. Bundan çok çok mutluyum. :Bu ameliyatlar çok meşakkatli ameliyatlar. Kolay ameliyatlar değil. Bunları başarı ile yapabilmek çok çok önemli. Türk insanının el becerisi çok çok üst düzeyde. Dünya üzerinde çok insan yetiştirmiş biri olarak söyleyebilirim ki Türk insanının el becerisi, pratik zekası çok çok üst düzeyde. Türkiye bu konuda, dünya üzerinde layık olduğu yeri alacaktır” şeklinde konuşu.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin ise “Burada organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak çok önemli. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ülkemizde sağlık alanında önemli gelişmeler oldu. 2000’li yıllarda yüzlerce hasta organ nakli için yurt dışına giderken, 2019 yılında yüzlerce hasta organ nakli için ülkemizi tercih etmeye başladı. Burada tabi organ nakli merkezimizde çalışan hocalarımızın çok büyük katkıları var. Özellikle Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızın çok büyük katkısı var. Yılda yaklaşık ortalama 250 naklin yapıldığı, şimdiye kadar 2500’ün üzerinde naklin yapıldığı merkezimizin direktörü. Aynı zamanda sadece başarılı nakilleriyle kalmayıp yurt içinden yurt dışında yüzlerce kişinin yetiştirilip ülkemizin hizmetine sunduğu bir eğitim merkezi” diye konuştu.
Beytullah Kaya (3), Halil İbrahim Akpınar (66), Hakan Doğan (43), Ali Ulak (43), Ahmet Dağ’a (21) aynı anda karaciğer nakli gerçekleştiriliyor.
Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com