Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, önümüzdeki süreçte Malatya’nın en önemli ihracat ürünü olan kayısı ile ilgili çok çeşitli projeleri hayata geçireceklerini belirterek “Hollanda’daki çiçek borsası gibi bir borsa kurmayı arzu ediyoruz. Oradaki üreticilerin tamamı alıcı ile bir araya gelebiliyor. Ve tüccarlar direkt ihtiyaç sahibi herkes için ürün temin edebiliyor. Bizim isteğimiz de Malatya kayısının başkenti ise yurt dışına ihracatı direkt Malatya’dan yapacağımız bir alan yaratılmasıdır” dedi.
Sadıkoğlu kayısının yurt dışında yeni pazar alanlarının yaratılması için alanında uzman bir çok kişinin katılımıyla kayısı çalıştayları düzenleyeceklerini de belirtti.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Nisan ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Genel Sekreter Remzi Yaşar tarafından Mart ayı mizanının okunup onaylanmasından sonra gündem maddeleri de okunarak karara bağlandı.
TSO binasının son katı kaçakmış
2013 yılının Nisan ayında 3 milyon 950 bin TL'ye ihalesi yapılarak inşaatına başlanılan ve Mart 2014'te taşınılan Ticaret ve Sanayi Odası’nın üst katının ruhsatsız (kaçak) olduğu ve imar barışından yararlanılarak ruhsatlandırıldığı ortaya çıktı. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’ndan önce konuyla ilgili bilgi veren TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gündüz, binanın üst katının ruhsatsız olduğunu, imar barışından yararlanılarak ruhsatlandırıldığını belirtti.
Gündüz, TOBB’un Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın binanın engelli asansörü ve binaya girişteki engelli rampaları ve diğer eksikliklerin giderilmesi için 591 bin TL parayı Malatya TSO hesabına aktardığını kaydetti.
“Malatya kayısının başkenti ise fiyatı da Malatya belirlemeli”
TSO Yönetim kurulunun aylık faaliyetine ilişkin kürsüye gelerek bilgiler aktaran Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, kayısı ile ilgili bir dizi ciddi projeleri hayata geçireceklerini ifade etti. Kayısı ve pazarlamasının önündeki sorunları aşmak için alanında uzman yurt içi ve yurt dışından katılımcılarla çalıştaylar düzenleyeceklerini kaydeden Sadıkoğlu, “Valiliğimizi, Borsamızı, Tarım İl Müdürlüğümüzü, sanayicilerimizi işin içine katarak bir Kayısı çalıştayı yapacağız. Yurtiçi ve yurt dışından pazarlama ve üretim konusundan anlayan kişileri Malatya’ya davet edeceğiz. Hollanda’da ki çiçek borsası gibi bir borsa kurmayı arzu ediyoruz. Özellikle Hollanda’daki çiçek borsası modeli gibi bir borsanın oluşmasını arzu ediyoruz. Oradaki üreticilerin tamamı alıcı ile bir araya gelebiliyor. Ve tüccarlar direkt ihtiyaç sahibi herkes için ürün temin edebiliyor. Bizim isteğimiz de burası Malatya ve Malatya kayısının başkenti ise yurt dışına ihracatı direkt Malatya’dan yapacağımız bir alan yaratmamız lazım.
Pazardaki insanlar kayısı almak istiyorsa direkt Malatya’ya gelebilmeli ve ürünü buradan temin etmeli. Malatya pazarda belirleyici olmalı ve fiyat aralıklarını Malatya belirlemeli.
Bu anlamda üretici ile alıcıyı bir araya getirerek sorunların daha çabuk çözümlenmesini hedefliyoruz. Malatya kayısının başkenti ve buradan yurt dışına ihracat yapılacak bir alan oluşturmamız lazım. Fiyatı bizler belirlemeli pazarı bizler kontrol etmeliyiz.” Diye konuştu.
“Fuarlara dahil olacağız”
Başkan Sadıkoğlu, “Fuarcılığın Malatya’ya yakışır bir halle gelmesi için Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan ile ciddi istişarelerde bulunduk. Bölgeye daha fazla hitap edebilmesi açısından fuarımızın ciddi çalışmalarla uluslararası bir konuma getirilmesi gerekmektedir. Şimdiye kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarcılığa verilen değer çok önemli. Gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek adına tarım fuarının daha da geliştirilmesi adına Ticaret ve Sanayi Odası olarak bundan sonraki süreçte daha aktif bir rol oynayacağız.” dedi.
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Mart ayı ihracat rakamları hakkında da bilgi verdi. 29 milyon 600 bin dolar tutarında ihracat yapıldığını aktaran Sadıkoğlu, “2019 Mart ayında Malatya’nın ihracat rakamlarına baktığımızda toplam ihracat tutarı TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verilerine göre 29 milyon 600 bin dolardır. Bu ihracat rakamının en büyük kısmını her zaman olduğu gibi Malatya’nın ana ihracat kalemi olan kuru kayısı oluşturmaktadır. 2019 Mart ayında TİM verilerine göre kuru meyve mamulleri ihracat tutarı yaklaşık 14 milyon dolardır. Malatya’nın diğer bir lokomotif sektörü olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2019 Mart ayı ihracat tutarı ise 8 milyon dolardır” şeklinde bilgiler verdi.
TSO binasına 591 bin TL’lik yenileme
TOBB’un, TSO binasında başta engelli asansörü yapılmak üzere binadaki eksikliklerin tamamlanması için 591 TL’nin Malatya TSO hesabına aktarıldığı belirtildi. Bu para mecliste de oy birliği ile kabul edildi.
Binanın son katının ruhsatsız olduğu, imar barışı ile ruhsatlandırıldığı ortaya çıkarken, konuyla ilgili de konuşan Başkan Sadıkoğlu, “Mevcut TSO binamızın maalesef eksikleri vardır. Engelliler ile ilgili binaya yapılan yollar müsait değil. Fiziki şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Oda oda herkesin bir yere saklandığı personelden çok, şeffaf, herkesin göreceği bir yapıda, hizmet kalitesinin yükseltileceği fiziki şartlarımızı iyileştirmemiz gerekiyor. Engelli arkadaşlarımızın binamız içerisinde asansörlere binmesi sıkıntı yaratmakta, bunun için asansörlerde bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Yine binamızın bir kaç eksiği mevcut. Bu eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yapacağız. Gelen insanlara daha şeffaf hizmet verebilmek adına çalışmalar yapacağız. Bu anlamda TOBB tarafından odamıza 590 bin TL’lik inşaat yardımı sağlandı. Önümüzdeki süreç içerisinde binamızın fiziki şartlarını iyileştireceğiz” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com