Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi’nin 2014 yılı son toplantısı Çarşamba akşamı gerçekleştirildi. Toplantıda zaman zaman gerginlik yaşanırken, TSO Yönetimi Meclis Üyelerinden gelen sorulara cevap vermeye çalıştı. Toplantıda çeşitli konularda iddialar gündeme getirildi.
“KENDİ ÖZELEŞTİRİMİZİ YAPMALIYIZ”
Toplantının açılışında konuşan TSO Meclis Başkanı Sami Payza, “Bir yılı nasıl geçirdik, neler yaptık, artılarımız mı fazla, eksilerimiz mi fazla, dünyanın hali ortada. İslam coğrafyası kan ve gözyaşı içerisinde. Kaç gece uyumadık, acaba kalkıp o Müslüman kardeşlerimiz için dua ettik. Bunlar da bizim gibi iş yeri sahibi, fabrika sahibi, ev sahipleriydi. Bugün gelip Türkiye’de sizlerin bir tas çorbasına muhtaç oldu. Onun için biz bu özeleştirileri yaparken kendimizi tartmamız lazım. Acaba artılarımız mı fazla, eksilerimiz mi fazla. Kimlerin hakkını yedik, kimlerin kalbini kırdık, kimlerden helallik almamız mazım. Gelecek yıl tekrar yeni yıla yetişecekmiyiz, yetişmeyecekmiyiz diye bence kendi özeleştirilerimizi yaparak eksilerimizi kapatmaya, artılarımızı da arttırmaya çalışmamız lazım” dedi.
Filistin ile ilgili olarak BM’de yapılan oylamayı da değerlendiren Payza, “Red eden ülkeler bellide, İngiltere beni şaşırttı, çekimser oy kullanması ile. Demekki orada 9 tane kabülü olmayacağını hesap ederek bu kararı aldılar. Müslümanlarla ilgili hiçbir karar BM’de geçmiyor. Onun için İslam dünyasının bir birine destek olup araya sokulan tefrikalardan uzaklaşıp kendi yarasını kendisi sarması lazım” dedi.
“ARTIK İÇTÜZÜĞE GÖRE HAREKET EDECEĞİM”
Masanın üzerine bırakılan ve Meclis Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun ekonomik kriz nedeniyle oda yıllık aidat ve kayıt ücret tarifesinin indirilmesini öngören teklifi gösteren Payza, “Gündeme geçmeden önce 2 tane gündeme alınması için dilekçe var. Oğuzhan Ata Sadıkoğlu arkadaşımız geçen toplantıda beni ayıktırdı, kendisine teşekkür ederim. Dediki, ‘Kafana göre yönetiyorsun.’ Bende değerlendirdim, haklı buldum. Onun için bundan sonra kanun ve iç tüzüğe göre yöneteceğim. İç tüzüğümüze göre meclis üyelerinin dörtte birinin imzaları olmadan hiçbir talep gündeme alınmaz. Dörtte bir imzalarla bu talepler gelirse oyunuza sunup gündeme alacağım” dedi. Bir Meclis Üyesinin ‘Hangi maddede yazıyor” sorusuna ise Payza, kuralın içtüzükteki madde 19’da olduğunu kaydetti ve “bundan sonra toleranslı ve kafamıza göre idare etmeyeceğiz. Kanun ve içtüzüğe göre idare edeceğiz. Şimdiye kadar idare ediyorduk, fakat Oğuzhan arkadaşımızın talebi üzerine bundan sonra içtüzüğe göre idarece edeceğiz” dedi.
2015 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 4 MİLYON TL
Meclis toplantısında TSO’nun 2015 Tahmini Bütçeside görüşülerek kabul edildi. Buna göre, 2014 yılı tahmini bütçesinin 3 milyon 700 bin iken gerçekleşen 2014 yılı bütçesinin 3 milyon 692 bin TL olduğu kaydedildi ve 2015 yılı bütçesi 4 milyon TL olarak kabul edildi.
Bütçe ile ilgili olarak Meclis Üyelerinin sorularına yanıt veren TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Mehmet Karabulut’un Turan Devecel adlı şahısa verilen para ile ilgili olarak, “Müteahhit bırakıp gittiğinde Turan bey bu inşaatın başında idi. Daha sonra bu inşaatın yürümesi adına biz Turan beyin Oda adına bu inşaatın başında kalmasını arzu ettik. Neticede o günün şartları içerisinde Turan bey ile bir anlaşma yaptık. Yapılan işin yüzde 10’u diye. Müteahhit adına, Oda adına yapılan işte yanılmıyorsam 1 milyon 315 bin TL tuttu. Neticede bunun yüzde 10’u söylemişiz bizim adımıza işi takip edin 130 bin TL. Biz ‘bu çok oluyor’ tekrar ricada bulunduk, ‘Durumumuz Oda olarak müsait değil, bunu biraz daha aşağıya çekin’ dedik ve bunu 100 bin TL’ye çektik. 100 bin TL’yi de gider pusulası ile verdik, 90 bin TL’sini Turan Devecel’e ödedik, 10 bin TL’de spotajını yatırdık. Verdiğimiz para, inşaatı müteahhitten sonra takip edip, inşaatla ilgilenmesinden dolayı verilen paradır. Bilgilerinize tekrar sunmuş olayım. Bundan Hesap İnceleme Komisyonunun da, İnşaat Komisyonunun da bilgisi var. Herkesin kalbi müsterih olsun, samimiyetle ifade ediyorum, insanız hatamız olabilir, ama yanlışta ısrar etmeyiz ve özelliklede bu Oda’nın bir kuruşunu kendi kuruşumuzdan da daha üstün tutarak hareket ettik bugüne kadar. Yüreğinize elinize sağlık, Malatya’ya kendi öz sermayemiz ile 10 milyon TL harcayarak güzel bir binayı da kazandırmış olduk. Buda sizlerin ve geçmiş meclisimizin emeği. Bir kez daha emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“İDDİA EDİYORUM, BUNU ARAŞTIRIN…”
Oğuzhan Sadıkoğlu’nun aidatların düşürülmesi ile ilgili sorusu üzerine de Erkoç şunları söyledi, “Hakikaten hiç bir artışa gitmedik. Geçmiş yıllarda bütçe hazırlanırken hiç olmazsa enflasyon oranını dikkate alırdık. Bu sene onu da dikkate almadık. Biz Oda’ya geldiğimiz günden beri, iddia ediyorum bunu araştırsın arkadaşlar; Türkiye’de şuanda en ucuz hizmeti veren Oda Malatya TSO’dur. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. Tabiî ki gelirimiz farklı kalemlerde olsa, bütçemizde yok, belki de bütçemiz çoğu arkadaşımızın şirketinin bütçesinin dörtte biri, beşte biri bir bütçe. Çok büyük bir parada değil. Çok büyük bir gelirimiz olsa da hakikaten üyelerimizden daha az rakamla aidat ve kayıt ücreti alsak. İnanın biz bütün üyelerimizi düşünerek, Malatya’nın da sıkıntısını düşünerek, bu sene kayısı olmadı, biz hiçbir şeye zam yapmadık. Hatta birkaç kalemide kaldırdık. Bütçemiz zaten fazla değil.”
“EĞİTİM GİDERLERİNİ ARTTIRDIK”
Erkoç, Oda’ya bir VIP minibüs alınması ile ilgili olarak bütçeye 100 bin TL konması ile ilgili soruya da, “Minibüsle ilgili niye koyduk? Alacağız diye bir şart yok. Ama bazen bu Oda’nın bir VIP minibüse ihtiyacı oluyor ve çok büyük bir para değil. Bu yine Meclisin kararı ile olacak” şeklinde cevap verdi.
Eğitim bütçesinin bu yıl arttırılması ile ilgili olarak ise Erkoç, “Evet bu sene eğitim giderlerini biraz daha fazla tutalım diyoruz. Çünkü bu sene geçmiş yıllara nazaran bu Meclis daha başarılı çalıştı. Bunu da açık yüreklilikle ifade edeyim. Özellikle komite toplantıları bu sene sektörel sorunları masaya yatırma noktasında gayret içerisinde oldu. 2015 yılı içerisinde bu gayretin biraz daha artarak üst seviyeye çıkmasını arzu ediyoruz. Komite toplantıları ne kadar verimli olursa Meclis’in verimliliği de o derece artmış olur. Bundan dolayı 2015 yılı içinde stratejik planımızda var, Malatya’nın röntgenini çekmek için ilim dünyası ile bir araya gelip Malatya ekonomisini enine boyuna detaylı bir şekilde konuşabiliriz diye, eğitim giderlerini ondan dolayı koyduk” diye cevap verdi.
“İDDİA EDİYORUM, EN UCUZ HİZMETİ VERİYORUZ”
Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun “Eski oda binamız orada boş duruyor, 80-90 bin TL’ye kiraya gidecek, ama 8 aydır boş duruyor. Binayı kira verseniz, öbür tarafta dönüp minibüsten vazgeçerseniz, harcırahlardan da vazgeçebilirsiniz, buda güzel bir şey olur, ama bunu sizden istemek zor. Bu anlamda güzel mantıklı bir şey olur, üyelerimize en azından katma değer sağlarız. Üye aidatlarındaki indirim 250 bin TL gibi tutuyor. Seneye de arttırırsınız. Krizden dolayı bütün üyelerimizin sıkıntı yaşadığını biliyoruz.” demesi üzerine Erkoç, “Üyelerimizi düşündüğünüz için özellikle teşekkür ederim. Bizde üyelerimizi inanın sizler kadar düşünüyoruz, sizden fazlada düşünüyoruz, bundan emin olabilirsiniz. Ben hiçbir zaman popülist bir şekilde olaya bakmadım ve inanın iddia ediyorum biz Türkiye’de en az aidatı alan, hizmeti en ucuza veren odayız. Eski oda binamızı biz tek bir kuruluşa vermek istedik. Fakat olmadı. Taliplisi çıkmadı. Burayı bir emlakçıya verdik. Dedik ki, “Kat kat isteyen olursa artık değerlendirelim.’ Hakkettiği değerden gitsin. Dershanelerin kapanması ile ilgili süreçten önce belki bize 100 tane başvuru geldi. Fakat o süreç bittikten sonra talipli olmadı. Ticaret İl Müdürlüğüne vermek istedik, olumlu bir netice alamadık. Birkaç şahıs istedi, ona da biz ilk başta sıcak bakmadık. Orayı gelir kaydetmek için gerekirse tekrar kat kat kiraya vereceğiz. Biz her şeyi düşünerek hareket ediyoruz. Meclis’e ilk olarak bilgi vereyim, odamızın ikinci katındaki 200 metrelik yeri de Kalkınma Ajansı’na kiraladık, orada da 5 tane mühendis arkadaşımız bulanacak ve sanayicilerimizin, iş dünyamızın soracağı sorulara cevap verecekler. Orayıda yaklaşık 25 bin TL’ye kiraya verdik. Biz Oda’nın menfaatini düşünüyoruz. Korkmayın, eğer eski oda binasını kiraya vermemişsek piyasa şartlarından olmuştur. Farklı bir niyet aramak doğru değil” diye konuştu.
“KİRAYA VERMEK İÇİN UĞRAŞTIK”
Araya giren Oğuzhan Sadıkoğlu, “Yönetimdeki bir arkadaş bir sene bir yerini boş durdurmaz. Hepsini de tanıyorum. Dolayısıyla art niyet yok, ama biraz ihmal var” demesi üzerine de Erkoç, “Yönetimdeki hiçbir arkadaşımızı da bu ithamla suçlayamazsınız. Ben açık söylüyorum, benim sinirlerimi germeye gerek yok. Biz buraya kiraya vermek için uğraştık, veremedik. Malatya’nın ekonomik şartlarından dolayı veremedik. Binada yerinde duruyor, satmadık. Yönetimdeki arkadaşlarda sizler kadar hassas davranıyor. Herkeste bu konuyla ilgili olarak gereken hassasiyeti gösteriyor. Ama bundan sonra bir emlakcıya verdik, kat katta verebiliriz” diye konuştu.
Araya giren TSO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Göçmez, “Benim odaya 50 metre mesafede yerim var, bende 1 yıldır kiraya veremedim. Bilginize sunuyorum” dedi.
“18 ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ”
Meclis Üyesi Şahin Doğan’ın öğrencilere verilen burs miktarının çok az olduğu ifadesi için de Erkoç, “Burs parasının yüksek olmasını bizde arzu ediyoruz. 1995 yılında ilk geldiğimizde TSO’da 3 öğrenciye burs veriliyordu. Biz daha sonra burs vermeye başladık ve bu sayı 150’yi geçti. Baktık ki biz bu işin altında kalkamayacağız ve kalkmamız zor. Öğrencilerin durumunu bizim takip etmemiz çok zor. Ancak daha sonra Ulvi Saran döneminde Malatya Burs Platformu oluşturuldu ve bizde 18 öğrenciye aylık 180 TL burs vermeye başladık. Bütçemizi yeterli olsa da 100 öğrenciye burs versek. Burs döneminde günlük bize 10’larca öğrenci geliyor ve işadamlarımıza yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
“HARCIRAH 8 YILDA TEK KURUŞ ARTMADI”
Harcırah konusu ile ilgili soruya da Erkoç, “Ben 2007 yılından beri başkanlık yapıyorum. İnanın 2007 yılından beri o gün 100 TL idi harcırah, bugün de 100 TL. Ben o günden bugüne bir tek lira arttırmadım. Gidip harcırahımı bakabilirsiniz, ben mümkün mertebe günlük o 100 TL’yi de almamaya gayret ettim. Bu kadar hassas davrandık. Diğer odalardaki harcırah miktarlarına da lütfen bir bakın. Biz 8 senedir tek kuruş arttırmış değiliz” şeklinde cevap verdi.
Erkoç’un bütçe ile ilgili konuşmalarının ardından TSO’nun 2015 yılı tahmini bütçesi 4 milyon TL olarak oy birliği ile kabul edildi.
DEMİR ÇELİK, SU ÜRÜNLERİ VE SAĞLIK…
Erkoç, yönetim kurulu adına yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin 3.1 oranında büyüğünü belirterek, “Malatya’nın büyüme hızı Türkiye ile aynı. İşsizlik aynı seviyede gidiyor. Malatya ihracat rakamlarına baktığımız zaman, 2004 yılında 98 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişiz. 2013 yılının 1 ocak ile 30 Kasım aralığında 363 milyon dolar bir ihracat gerçekleştirmişiz. 1 Ocak-30 Kasım 2014 döneminde ise 371 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişiz. Malatya’da yaşanan kayısı donu ve olumsuzluklara rağmen yine ihracatımız 7 milyon dolar artmış. Yılsonu beklentimiz ise yaklaşık 410 milyon dolar. İhracat kalemlerine bakınca seviniyoruz; niye? 180 milyon doları bizim milli ürünümüz olan kayısı ve gıda. Daha sonra tekstil, konfeksiyon ve su ürünleri. Sektörel çeşitlilik Malatya’nın iyi bir yolda olduğunu bize ifade ediyor. Biz bunları yeterli görmüyoruz. Bir noktada dikkatinizi çekmek istiyorum, bu ihracat rakamları sadece Malatya Gümrüğü’nde yapılan ihracat rakamlarıdır. Bugün 1. ve 2. Organize sanayi Bölgelerimizde yaklaşık 22 bin istihdamımız var. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaat halindeki fabrikalarında faaliyete geçmesi ile yaklaşık 12 bin kişi, 12 bin kişide 1. Organize Sanayi Bölgesinde var, 24 bin kişi ediyor. 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde 53 parselin tahsisini yaptık. Onlarında Haziran 2015 itibari ile alt yapı çalışmaları bitecek. Orada da yeni fabrikaların kurulması ile istihdam artacak. Bunu yeterli görmüyoruz. İhracat rakamlarımızı yükseğe çıkartmak istiyorsak, Malatya’nın üretimden başka bir şansı yoktur. Malatya dışında bulunan tüm yatırımcılarımızı Malatya’ya davet ediyoruz. Malatya’da özellikle demir çelik, su ürünleri ve sağlık sektörü ön plana çıkıyor. Sağlık sektörü yatırımları için Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Malatya’da oluşu bir şanstır. Yenilikçi yatırımları Malatya’ya çekmeliyiz” şeklinde konuştu.
“KAYISIDAKİ KRİZ YENİ YENİ HİSSEDİLMEYE BAŞLANDI”
Erkoç, yeni TSO binasından dolayı bankadan alınan krediden dolayı sadece 500 bin TL borç kaldığını belirtti. Erkoç şunları söyledi:
“2014 yılında Malatya’da 608 şirket kurulurken, kapanan şirket sayımız ise 269’dur. Biz maalesef bir don olayı yaşadık, onun yansımaları yeni yeni esnafımıza tesir etmeye başladı ve esnafımız ciddi sıkıntı içerisinde. Kasım ayından itibaren bu daha çok hissedilmeye başlandı. Bu yıl 76 bin ton kayısı ihracat edilmiş ve 330 milyon dolar gelir elde edilmiş. Bu üreticimize fazla yansımamış. Üreticimize yansımayınca da ticarete yansımamış. Bundan sonra özellikle kayısı ile ilgili iş yapan arkadaşlarımızın kayısının değerini düşürmemek için bir araya gelip, en azında mesleki ahlaki kurallar içerisinde hareket ederek, herkesin bir Malatyalı olarak üzerine düşeni yapması gerekiyor.”
“KAVGA ORTAMINDA KENTİ DÜŞÜNEMEDİK”
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde sıcak ve hareketli dakikalar yaşandı. 2015 Yılı tahmini bütçe ve Oda Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un Oda’nın Aralık ayı faaliyetleri hakkında bilgiler verdikten sonra dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde ilk sözü Meclis üyesi Hakan Er aldı. Üretken olmaktan, kent ekonomisine katkı sunmaktan çok, birbirilerinin açığını yakalamak gibi gerginlik ortamında yapılan toplantılar nedeniyle Meclise yeteri kadar yararlı olamadığını ifade ederek sözlerine başlayan Meclis Üyesi Hakan Er, “Kamu alacakları konusunda üyelerimizin ciddi sıkıntıları var. Bu genel bir konu olduğu için Odamız tarafından Odalar Birliğine taşınmalı, hastanelerin, ödemeler konusunda yaptıkları keyfi kesintiler de üyelerimizi mağdur ediyor, odamız bu konuyu da gündemine almalı. Tıp sektöründe ilimizde önemli gelişmeler var. Ayrıca önemli teşvik ve destekler var. Buna rağmen bu teşviklerden yararlanma konusunda çok zayıf kaldık. Bunun nedenleri araştırılmalı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan tarafından açıklanan ekonomi paketi işadamlarımız ve sanayicilerimiz tarafından pekiyi algılanmadı. Oda olarak bu konuda işadamlarımızı bilgilendirici çalışmalar yapmalı. Aralık ayı, Yerli Malı Haftasının bulunduğu ay. Biz artık 5M’leri değil kendi 5M’lerimizi, yani Esenlik, Pazar, Çarşı, Akranlar, MAGİM gibi yerli girişimcilerimizi desteklemeliyiz” şeklinde konuştu.
"YÖNETİCİ ÇOCUKLARI" SÖZÜ KIZDIRDI..
Toplantıda ikinci olarak Oğuzhan Ata Sadıkoğlu söz aldı. Sadıkoğlu, “ İslam coğrafyasında sürekli sorunlar yaşanıyor. Bunun bir nedeni de bu coğrafyada yaşayan insanlar sorgulamıyor. Sorgulamadığı içinde sürekli sıkıntılar yaşıyor. Oda yönetimi, yabancı ekonomi ataşelerinden yararlanmanın önünü açmak için girişimlerde bulunulmalı, OSB’lerde tahsis edilen arsaların bir kısmı faaliyete geçerken bir kısmı da olduğu gibi duruyor. Bunlardan bazılarının tahsisi iptal edilirken bazıları hala atıl duruyor. Bunları da ekonomiye kazandırmak gerekir. Üretim ve istihdam yaratan kuruluşlar belirlenerek ödüllendirilmeli, teşvik edilmeli. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Gençlik Kurulu seçimleri yapıldı. Üyelerin haberi yok. Kurulun yöneticilerine bakarsanız yöneticilerimizin çocukları yer alıyor. Haber vermeden oldu-bittiye getirilerek adalet duyguları zedelenmemeli. Açık ve şeffaf olunmalı” dedi.
Sadıkoğlu’nun “devamsız üyeler” ilgili iddiası üzerine Meclis Başkanı Payza, araya girerek “ Meclisi töhmet altında bırakamazsınız. Devamsız üyeler kimse açıklayın” diyerek araya girdi. Sadıkoğlu, “Sayın başkan samimiyseniz, bir komisyon kurarsınız. O komisyon kayıtları inceler gerekeni yaparsınız” diye cevap verdi.
GENÇLİK KURULU İDDİASINA CEVAP VERDİ
Gençlik Kurulu konusundaki iddiaları yanıtlamak için Meclis Üyesi Emir Ilıcak söz aldı. Gençlik Kurulunun kuruluş dönemlerinde yönetimlerinde yer aldığını belirten Ilıcak “ Yönetim kuruluna girmeyi kimse istemiyordu. Zorla yönetim kurulunu oluşturuyorduk. Şimdi de aynı sıkıntılar yaşanıyor. Onların yaşları genç, ama her biri şirket yönetiyor. Hepsi de başarılı gençler. Kurul saltanat yeri değildir ve kurulda ki arkadaşlar görevlerini kendi imkanları ile yerine getiriyorlar” diyerek kurulun yaşadığı sıkıntıyı anlattı.
“ONLARI NİYE SÖYLEMİYORSUN?”
Kurul yönetiminde iki yöneticinin çocuklarının yer aldığını belirten başkan Payza; “ Gerekli duyurular yapıldı. TOBB’a aday listeleri gönderildi. Öyle gizli saklı bir iş veya seçim yok. Her şey yönetmeliklere uygun yapıldı. Kurullara yönetici bulamıyoruz. Sizin de çocuklarınız varsa gelsinler aday olsunlar, ABİGEM’e aday olsunlar”dedi. Payza’nın açıklaması üzerine araya giren Meclis Üyesi Selçuk Otlu,
“Neden ABİGEM? OSB ve benzeri gibi kurullar yok mu? Onları niye söylemiyorsun da ABİGEM’i söylüyorsun” dedi.
BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER
Otlu’nun bu sözü üzerine divan üyesi Aliseydi Ünlü ile Otlu karşılıklı birbirlerinin üzerine yürürlerken, Payza ile Sadıkoğlu arasında sözlü atışmalar sürmeye devam etti. Meclis üyelerinin bazıları tarafların yanında yer alırken bazıları da ortamı yatıştırmaya çalıştı. Yaşanan tartışmalar devam ederken Oda Başkanı Erkoç, söz istedi. Meclis Başkanı Sami Payza “ Söz hakkınız bir sonraki toplantıya baki olmak üzere toplantıyı kapatıyorum” diyerek, toplantıyı kapattı.