SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tüfenkci'nin Kanun Teklifine 'Skandal Teklif' Tepkisi

Tüfenkci'nin Kanun Teklifine 'Skandal Teklif' Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili - MKYK Üyesi Bülent Tüfenkçi tarafından  hazırlanıp 85 AKP milletvekili tarafından imzalanan 'torba' kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunulurken, muhalif çevreler teklif içeriğini 'skandal' olarak nitelendirdi.

Teklif; muhtar maaşlarının artırılması, 2/B arazilerinin satışı, özel hastanelerde çalışan hekimlerin vergilendirilmesi, döviz bürolarının kurumlar vergisinin yüzde 5 artırılması, yasak siteye verilen reklamın bedelinin vergide gider olarak gösterilmemesi, yabancılara istisna kapsamında teslim edilen gayrimenkulların istisnadan yararlanma süresinin artırılması, hazine taşınmazlarına peşin satışlarda indirim, ev almak için para yatırıp mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi, kimlik ve adres sorgusunun parayla yapılması, takipteki vergide yarıya kadar indirim, vergi suçlarına etkin pişmanlık, finans şirketinin şöhretine basın yoluyla zarar verenlerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına kadar birçok alanda düzenleme ve cezalar içeriyor.

"Hazineye Ait Taşınmaz Mallann Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanım ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" başlıklı 39 maddelik kanun teklifine AKP Malatya Milletvekilleri Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı da imza koydu. 

Şirket itibarını sarsan haberlere 3 yıl hapis cezası 
AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi'nin hazırladığı ve ilgili komisyonda bulunan kanun teklifinde, şirket itibarını sarsacak haberleri engellemeyle ilgili şöyle deniliyor: "(1) - 5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz. (2) - Birinci fıkraya aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur."

"Basına yönelik yeni sansür girişimi"
Basın dünyası temsilcileri, yakın tarihte TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak olan kanun teklifinin, Anayasa'da teminat altına alınmış olan basın özgürlüğüne yönelik bir sansür girişimi olduğunu vurguladı.

Kanun teklifindeki 'Asılsız haber' kriterinin son derece muğlak bir ifade olduğuna dikkat çeken basın dünyası temsilcileri, "Türkiye'de yargı son yıllarda çok hızlı biçimde ve son derece cömertçe habere erişim engeli getirilmesi konusunda karar vermeye başladı. Medya organlarında yayınlanan haberler, tüm belge ve bilgileri ile gerçek olsa bile, mahkemeye giden taraf özellikle de iktidara yakın ise çok rahat şekilde habere erişim engeli kararı ve tazminat kararı çıkarttırabiliyor. Tabii ki hukukun gereğini yaparak, gerçek haberin yayınlanmasını mahkemeye taşıyanlara red kararı veren hakimler, mahkemeler var ve onlara minnettarız. Fakat tüm unsurları ile gerçek olan kimi haberlere 'asılsız haber' iddiasıyla ceza verilmesi riski bu kanun teklifi ile somutlaşmaktadır. Bu nedenle, kanun teklifinin bu maddelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir" şeklinde görüş dile getirdi,

Teklife 'skandal' tanımlaması
Bu arada, Tüfenkci ve arkadaşlarının torba kanun teklifi, muhalif çevrelerden tepki görürken, Cumhuriyet Gazetesi teklif ve içeriğini “AKP'den skandal bir kanun teklifi daha” başlığıyla okurlarına duyurdu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Malatyalı (2 yıl önce)
    çıkarınız olmasa teklif vermezsiniz muhakkak çıkarınız vardır bu teklifte
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Yalan habere yaptırım ve ceza olacaksa, yalan söyleyen siyasetçiye de yaptırım ve ceza olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • maaruf (2 yıl önce)
    Sn. Tüfenkciye hazırlayıp vermişlerdir. Kendisi hazırlamamıştır.
    %91
    %9
    Yanıtla