SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Türkiye 6 Ürünün Üretiminde Dünyada İlk Sırada

0
Güncellendi - 2021-06-19 01:26:57
Türkiye 6 Ürünün Üretiminde Dünyada İlk Sırada
A- A+ PAYLAŞ

ARALARINDA KAYISI DA VAR.. Dünyada fındıktan kiraza, incirden kayısıya kadar çeşitli ürünlerin üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, geçen yıl bitkisel üretimini salgınının olumsuz etkilerine rağmen bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artırmayı başardı.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye, tarımsal hasıla bakımından son 10 yıldır Avrupa'da ve dünyada ilk sıralarda bulunuyor. 2005-2019 dönemi itibarıyla tarımsal hasılada Avrupa'da birinci olan ülke, dünyada 7'nci sırada bulunuyor.

Türkiye'de tarımsal hasıla geçen yıl, bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve bu rakam Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti.

Bitkisel üretimde de Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerine karşın geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artış sağlandı ve 126,1 milyon ton üretim yapıldı.

Bitkisel üretim değeri de aynı dönemde yüzde 24,2 yükselerek 245,2 milyar liraya ulaştı.

Tarla ürünlerinde yüzde 11,9, meyvelerde yüzde 5,8, sebzelerde yüzde 0,3 artış gerçekleşti. Geçen yıl 6,5 milyon ton mısır ve 278 bin ton kuru fasulye üretimiyle Cumhuriyet tarihinin bu ürünlerde üretim rekoruna ulaşıldı.

Türkiye'nin üretimde dünyada ilk sıralarda yer aldığı ürünler

Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Şekerpancarında 5'inci, limonda ve üzümde 6'ncı olan ülke, kütlü pamuk üretiminde 7'nci sırada bulunuyor.

Dünyada yılda yaklaşık 1,1 milyon ton fındık üretilirken bunun yüzde 69'u Türkiye'de yetiştiriliyor. Ayva üretiminde 666,6 milyon tonluk üretimin yüzde 26'sı da Türkiye'den karşılanıyor.

Kiraz üretimi yaklaşık 2,6 milyon ton olarak hesaplanırken bunun yüzde 26'sı Türkiye'de üretiliyor. Dünya incir üretimi 1,3 milyon tonu bulurken, Türkiye yüzde 24 payla bu üründe de ilk sırada yer alıyor.

Türkiye, dünya kayısı üretiminin de yaklaşık yüzde 21'ini gerçekleştirerek bu alanda da birinci durumda bulunuyor.

Öte yandan Türkiye, buğday unu ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayken, meyve üretiminde 5'inci, sebze üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.

Ayrıca Türkiye, geçen yıl 205 ülkeye 1982 çeşit tarımsal ürün ihraç ederek 20,7 milyar dolar gelir sağladı.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Önemli olan asıl konu bu ihracatlardan elde edilen gelirdir. 20.7 milyar dolarlık rakam tarım ihracat gelirimizin Türkiyemizin 10 da 1'i gelmeyecek Hollandanın çok çok çok gerisinde olmasıdır. Tarım ihracatımız Ülke gelirlerinin kaçta kaçına tekebül ediyor. Çok gerideyiz bu hususta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bu haber, ülkemizde hiç bir şey üretilmiyor,saman bile ithal ediyoruz diyerek ülkesini küçük gösterme çabasında olan kriz çığırtkanlarına gelsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Daha fazla üründe,Dünyada birinci,ikinci,üçüncüydük.Geriledik.Bunlar kaldı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeş, hangi ürünler,hangi yıllarda sıralamaya girmişti.Tarih ve ürün ismi verirsen bizde bilgi sahibi oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeş,Gerilediğimiz ürünleri kısaca sıralıyorum. içlerinden birini açıp araştırabilirsin.Bzaı ürünler hayati önem taşıyor. 1-Meyva ve sebze suları 2-Un,bulgur,irmik 3-Arpa 4-İşlenmiş tütün 5-Şeker,Bal ve Melas 6-Balık ve balık ürünleri 7-Ham deri 8-Peynir,Tereyağı 9-Canlı koyun 10-Çay 11-Süt 12-mısır 13-Yağlı tohum 14-Pirinç uzayıp gider..bu işler çok iyiyiz demekle olmuyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevat çobanlı (3 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Biz de biliyoruz her şeyi ürettiğimiz. Dünyada 4.olduğumuz antepfıstıgını kim alıp bir avuç yiyebiliyor? Veya kim fıstıklı baklava yiyebiliyor. Evine kirazı, kayısıyı alıp rahatlıkla yemesi lazım insanların. Çok ürettiğimiz şeyleri de pahalıya alıyoruz böyle saçma şey mi olur. Hani arabayı üretemediğimiz için pahalıydı? Gürcistan araba mı üretiyor? Niye ucuz. Irak öı üretiyor, Polonya mı Litvanya mı? Niye her şey pahalı kardeşim birisi açıklasın. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Evet ilimiz kayısı üretiminde türkiyede ve dünyada hatırı sayılır bir mevkide.amma tarım bakanlığında malesef öyle değil.kayısıya veya ülkemizin üretimde birinci olduğu diğer ürünlerde ekstra bir destek verilmiyor.iklim değişikliğinin ve su kaynaklarının azaldığu böyle bir zamanda malatyada kayısı üretimi çokta uzak olmayan bir zamanda malesef azalacaktır.bu sıkıntıları inşallah tarım bakanlığı da biliyor dur.
    0
    0
    Yanıtla