Azerbaycan Milletvekili Nizami Caferov'un getirdiği bu teklif büyük dikkat çekti
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Meclisi (TÜRKPA) Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Daimi Komitesi’nin ilk toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapıldı.
Türkiye’den AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ve CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ile Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan milletvekillerinin katıldığı ve Kazakistan Senatosu’nda yapılan toplantıda daimi komisyonun faaliyet konuları ele alındı.
Daimi Komite Başkanı Kazak Senatör Garifolla Yesim, ilk toplantıda "Bilge Korkut" adı ile bir eğitim programının düzenlenmesini teklif etti.
TÜRKPA üyesi Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan öğrencilerin bu 4 ülkede eğitim görerek yetiştirilmesini isteyen Yesim, "bu öğrencilerin eğitim görecekleri alanlar ve bunların finansmanının nasıl sağlanacağı gibi konuları TÜRKPA Genel Kurulu’nda kesinleştirebiliriz" dedi.
AK Parti Milletvekili Ataş da, "Bilge Korkut" projesini gayet güzel bir program olarak gördüklerini belirterek, bu işin sürüncemeye bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ataş, "Her şeyden önce ’Bilge Korkut’ adını verdiğimiz projenin ilham kaynağı Dede Korkut’un bu işin uzmanları tarafından araştırılarak, bu konuda bir çalışmanın ortaya konması gerekir" diye konuştu.
CHP Milletvekili Öğüt de, Türk halklarını bir araya getirecek ortak bir bayramın tespit edilebileceğini, bunun halklar arasındaki kaynaşmaya önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Astana’nın çok kısa süre içinde çok güzel ve modern bir kent haline geldiğine dikkati çeken Öğüt, Ankara ve Astana arasındaki benzerliklere işaret ederek, "Ankara’yı bir köyden bugünkü haline getiren Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün üzerinden geçen uzun yıllara rağmen unutulmamıştır. Umarım, Astana’yı bu hale getiren Cumhurbaşkanınız Nursultan Nazarbayev’de bir 80 yıl sonra özlemle anılır" diye konuştu.
"Türkiye Türkçesi ortak dil olsun"
Toplantıya Azerbaycan’dan katılan Milletvekili Nizami Caferov’un teklifleri ise dikkat çekiciydi. Türk halklarının öncelikle ortak bir dile sahip olması gerektiğini belirten Azeri milletvekili Caferov, bunun için en uygun olanın da Türkiye Türkçesi olduğunu söyledi.
Türk halkları arasındaki ses farklılıklarından dolayı alfabe birliğinin de sağlanamadığını belirten Caferov, Türk alfabesinde, diğer Türk devletlerindeki seslerinde dikkate alınarak bir değişikliğe gidilmesi halinde ortak alfabe oluşturulabileceğini söyledi. Caferov, "Türk alfabesine Atatürk kurduğu için kutsallık atfedenler var. Atatürk bugün yaşasaydı kendisi de Türk milletleri arasında birlik oluşturabilmek için alfabede değişikliğe giderdi" diye konuştu.
Komite üyelerinin ağırlıklı olarak "Bilge Korkut" projesine sıcak baktıkları, bu projenin bir teklif olarak 2012’de Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılacak TÜRKPA 3. Genel Kurul toplantısına sunulacağı kaydedildi.
Teklifin Genel Kurul tarafından kabul edilmesi durumunda ise üye ülkelerin parlamentolarının da bu konuda yasal mevzuatı hazırlamaları öngörülüyor.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.