Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi alanında Türkiye’nin ilk örnek projelerinden birisi olarak gösterdiği ve yap-işlet-devret modeli ile inşasına başlanılan Malatya Entegre Çevre Projesinin temeli atıldı. Proje ile 3 ayrı teknolojiden toplamdan 10 MW enerji üretimi gerçekleştirilecek.
Malatya Entegre Çevre Projesinin temeli Orduzu’daki eski çöp dökme sahasının yer aldığı Karamildan mevkiinde gerçekleştirildi. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Müftü Ümit Çimen, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcisi ve yöneticileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.
-Bakan Tüfenkci: Yerli ve milli olan işlere imza attık…
Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; “Bugün Türkiye'miz için, ülkemiz için çok önemli bir projenin temel atma törenindeyiz. Bu projenin Malatya'da gerçekleştirilmesinden dolayı ayrıca gurur duyuyorum. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bizim enerjiye ihtiyacımız var. Son 15 yılda her alanda Türkiye'yi 3 kat büyütürken, enerjideki açığımızı giderme adına, atmış olduğumuz adımlar, vermiş olduğumuz teşvikler esasen enerji açığımızı azaltırken, bu enerjinin de yerli ve milli olması noktasında önemli işlere imza attık. İnşallah yeni enerji politikamızla birlikte özellikle enerji açığımızı giderdiğimiz gibi, yenilenebilir enerjiden, güneş enerjisinden, rüzgâr enerjisinden faydalanabiliriz.” Dedi.
-“Türkiye’ye güvenip yatırım yapanlar mahcup olmaz”
Bakan Tüfenkci şunları söyledi; “Türkiye'ye güvenenler, Türkiye’de güvenip yatırım yapanlar, Türkiye’ye güvenerek üretim yapanlara Türkiye hiçbir zaman mahcup etmedi. Özellikle yabancı sermayenin, yabancı yatırımın, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelerek hem teknoloji getirmeleri, ileri teknoloji getirmeleri, ama aynı zamanda bu topraklara katma değer sağlamaları noktasında biz her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ama biz yabancı sermayeye her türlü kolaylığı sağlarken, kendi üreticimize, kendi yerli üreticilerimize, milli üreticilerimize gerçekten onların önünü açarak, onların yapacağı yatırımları destekleyerek farklı noktalara, uluslararası alanda en azından eşit rekabet yapabilecek duruma getirmemiz lazım. Onun için 2016’da 1 milyar TL olan ihracat teşviklerimizi 2017 yılında biz 3 milyar TL’ye çıkarttık. Son çıkan üretim reformu yasası ile beraber özellikle Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan sanayicilerimiz üzerindeki yükleri kaldırdık.”
Bakan Tüfenkci; projeye gereken desteği vereceklerini ifade ederek, “Bu proje sadece Türkiye'deki belediyelere değil, dünyaya da örnek olacak. Bununla ilgili bir her türlü teşviki de alırız. Bugün temelini attığımız bu proje, aynı zamanda teknik açıdan da en lüks projelerden biri. Verimlilik açısından, çevreye duyarlılık açısından mükemmel bir proje.” dedi.
-Vali Kaban: Böyle bir anlaşma hiç görmedim
Törende konuşan Vali Ali Kaban, “Çöp gibi çevre zarar veren, geleceğimize büyük zararlar veren atıklarla ilgili böyle bir tesis kurmak gerçekten de çok hayırlı bir iş. Günümüz ve gelecek nesil için yaptığı bu iş için hele de bu projeyi hayata geçirmek için çok iyi de mali bir anlaşma yaptığı için tebrik ediyorum. Böyle bir konuda kendileri ile bir pazarlığa oturursam çok dikkatli olacağım. Çünkü ben böyle bir anlaşma görmedim. Yani hiç para harcamadan, yatırım hizmete girdiğinde cirodan yüzde 17 alacaksınız, 15 yıl sonra da tesisi komple devralacaksınız, böyle bir anlaşma hiç görmedim, gerçekten büyük bir başarı. Değerli arkadaşlarım bana bir açıklama yaptılar. Dedim ki böyle bir şey yok, bu nasıl bir iş. Hakikaten başarılı olmaları için elimizden gelen desteği vermemiz gerekiyor, çünkü yerli bir teknoloji. Yerli teknoloji çok büyük önem taşıyor. 12 megavatlık bir üretim olacak, çok büyük bir rakam. 4 aşamalı bir çalışma yapılacak. Burada ayrıştırma, gazifikasyon, yakma ve çürütme ile enerji elde etme sistemi var. Bu projenin hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu çalışmalarda büyük gayretleri olan herkesi kutluyorum.” ifadelerini kaydetti.
-Çalık: Türkiye'nin önünü açan bir proje olduğunu düşünüyorum
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık törendeki konuşmasında şunları söyledi; “Yenilik, inovasyon cesaret ister. Büyükşehir Belediye Başkanımızın tesis ile ilgili olarak bize göndermiş olduğu videoyu izledim. 4 aşamalı bir proje. Çevre dostu Malatya'yı inşa etmek için yerel yönetimlerimiz canla başla çalışıyorlar. Çöplerin toplanmasını yapıyorlar, temizliğini sağlıyorlar. Toplanan çöplerin atık hale getirilmesi ve çevreye zarar vermemesi gerekir. Katı atık bertaraf tesisi yapıldı. Bunun gazlaştırılması sonrası da enerjiye dönüştürülmesi ve çevreye faydalı bir hale getirilmesi çok önemli bir çalışma. Bu projeyle tam 60 bin konutun aydınlatma ihtiyacını karşılayacak enerji çöpten üretiliyor. 310 bin nüfusun aydınlatma ihtiyacı bu yapılan yatırım sağlayacak. Yaklaşık verilen bilgi 60 trilyonluk bir yatırım. Ama sonrasında Malatya'ya ve ülkemize sunduğu katkıya baktığımızda bu proje kıymete değer diyorum. Çevrenin temizliği için her şeye değer. Özelikle yenilenebilir enerji için bir çığır olduğunu düşünüyorum. Çöpten enerji üreteceğiz. Enerji Bakanımız, temel atma törenine katılamadıklarını ancak açılışta mutlaka olacaklarını söylediler. Bu bertaraf değil, enerjinin kazanılmasına da vesile olacak. Doğal kaynaklarımıza zarar verilmemesi, en büyük hedeflerimizden biri. Bu proje Türkiye için bir ilk ve Türkiye'nin önünü açan bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu proje için başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malatya'mızın yürekli iş adamlarını yürekten kutluyorum.”
-Çakır: Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan entegre bir projedir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Türkiye’de kendi alanında ilk defa böyle bir projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “40 yıldır kullanılan Vahşi depolama katı atık alanımızı rehabilite ederek çöp gazından elektrik enerjisi elde etme projemizi hayata geçirip 10 bin konutun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji üretmekteyiz. Rehabilite süreci sonrası aynı yıl ilimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ülkemizin havası en temiz ili ilan edilmiştir. Malatya Entegre Çevre Projesini hayata geçirmenin süreçlerinde önemli aşamaları geride bırakmış durumdayız. 2017 yılı sonu itibariyle ilimiz genelindeki evsel katı atıklardan, 60.000 konutun aydınlanma ihtiyacına eşdeğer elektrik enerjisi elde etmiş olacağız. Proje kapsamında Düzenli Depolama Alanına kabulü yapılacak atıkların asgariye indirilmesi hedeflenmektedir. Malatya Entegre Çevre Projesi; İl genelindeki katı atıkların 3'ü enerji tabanlı olmak üzere 4 ayrı prosesten geçirilerek bertarafını sağlarken, atıklardan 3 farklı teknoloji ile elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan entegre bir projedir. Proje kapsamında 4 ilçede, Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Pütürge-Doğanyol ilçelerinde kurulacak Aktarma İstasyonları vasıtasıyla katı atık sahasına getirilecek atıklar Ayrıştırma Ünitesinden geçirilerek geri dönüşüm sağlanacak akabinde Biyogaz Reaktöründen, Gazifikasyon Tesisinden ve Düzenli Depolama Sahasındaki Deponi gazından elektrik enerjisi elde edilecektir. Ayrıca tesislerin atıl ısıları da proje kapsamında kurulacak olan seranın ısıtmasında değerlendirilecek, proje dahilinde kompost üretimi de yapılacaktır. Katı Atık Vahşi Depolama Sahamızda halihazırda elde edilen saatte 2,2 MW elektrik enerjisinin yanı sıra Malatya Entegre Çevre Projesi kapsamında hedeflenen saatte yaklaşık 10 MW, yani 4 MW, Gazifikasyon, 1,7 MW, Biyogaz Reaktör, 4 MW LFG, elektrik enerjisi ile birlikte toplamda saatte 12 MW elektrik enerjisiyle 60 bin hane, 310 bin nüfusun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji üretilecektir. Bu proje ile etkinlikle beraber verimlilik de baz alınarak aynı atık miktarından emsallerimizin 10 katı elektrik enerjisi üretirken depolanacak atık miktarının da yüzde 70'i azaltılmış olacaktır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çevre yönetimi faaliyetleri kapsamında tüm tarafların konuyu işbirliği ile ele almasını sağlamak, çevre şuur ve hassasiyetini geliştirmek ve geleceğe ışık tutmak adına çalışmalarımıza devam etmekteyiz.” İfadelerini kaydetti.
-İşadamı İlhan: Bu proje 2 kere 2'nin 4 değil, 25 olduğunu ispat eden bir projedir.
Çevre Entegre Projesinin yüklenici firmaları Mimsan ve Doğustar adına bir konuşan Mimsan Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, “Bu proje Türkiye'de bir ilk. Bu proje 2 kere 2'nin 4 değil, 25 olduğunu ispat eden bir projedir. Biz bu projede bir cengâverlik yapmaya talip olduk. Doğu Star firmasına, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu proje aslında ticari anlamda çok önemli bir proje değil. Önemli olan kısmı mühendislik ve teknolojik tarafının üstün ve yüksek olması. Ülkemiz adına ilimiz adına bir ilk olan bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Bu projenin faydaları katlanarak artarak devam ediyor. Böylesine önemli ve örnek bir projenin yerli firmalar olarak bizlere verilmesi bizler açısından ayrıca büyük bir önem taşıyor.” diye konuştu.
Malatya Entegre Çevre Projesinin temeli, İl Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı duanın ardından protokol üyelerince atıldı.
Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com- Bülten