Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye tarımının kurtarıcı projesi ve tarımsal üretimde küresel liderlik yarışının en önemli aracı olarak nitelendirdiği ‘Büyük Ova’ projesinde, Türkiye’nin 80 ili kısa sürede ova sınırlarını tespit ederek, bu ovaları koruma altına alırken, Malatya merkezde ova sınırlarını belirleyecek kurumların, sonuçsuz toplantılar düzenlemek dışında bugüne değin herhangi bir somut ilerleme sağlayamadığı ortaya çıktı.
Bakanlar Kurulu’nun 12.12.2016 tarih ve 2016 /9620 sayılı kararı ile “Büyük Ova Koruma Alanları” başlığı ile bir kararname yayınlanmıştı. Söz konusu kararname, “Tarımsal üretim potansiyeli yüksek; erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların”, ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ projesi ile koruma altına alınmasını öngörüyordu. Proje ile Türkiye genelinde 184 tarımsal potansiyeli yüksek ovanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesi hedefleniyordu.
Proje kapsamında, Türkiye’nin 80 ilinde Valilikler başkanlığındaki toprak koruma kurulları, tarım il müdürlükleri, belediyeler ve diğer ilgili kurumlar, yoğun bir çalışma sonucunda kısa sürede ovaların sınırlarını belirleyip tescil ederek projeyi iller bazında sonuçlandırdı. Bu kapsamda, ilk aşamada 141 ova ‘tarımsal sit alanı’ olarak tescil edildi.
Malatya ovasının ve Malatya’daki diğer ovaların sınırlarının belirlenmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına rağmen ısrarla savsaklanmasının arka planındaki gerekçeler bilinmezken, imar planları üzerinde rant sağlamayı hedefleyen bazı çevrelerin ova sınırlarının belirlenmesini engellediği ileri sürülüyor.
Doç. Dr. Gündüz: Milli ovasını belirleyemeyen tek il Malatya
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem vermesine karşın Malatya’nın koruma altına alınması gereken ovalarının sınırlarını henüz belirleyemeyen ilgili kurumların duyarsızlığı, geçtiğimiz günlerde organize edilen ‘Türkiye’de Tarım Eğitiminin Başlamasının 172. Yıldönümü’ kutlamalarında konuşan Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz’ün açıklamaları ile ortaya çıktı.
Doç. Dr. Orhan Gündüz, ‘Büyük Ova Koruma Alanları’ projesi kapsamında koruma altına alınması gereken ovaların Malatya dışında Türkiye’nin tamamında belirlendiğini vurgulayarak, “Şu anda bu ovayı belirleyememiş tek il maalesef Malatya’dır” dedi.
Özeleştiri yaptı “Kendimin de dahil olduğu bir sorun”
Ova sınırlarını belirleyecek bazı kurumlarda kendisinin de yer aldığını hatırlatarak özeleştiri de yapan Doç. Dr. Orhan Gündüz, “Malatya’da kendimin de dahil olduğu bir sorun var. Büyük Ova Projesi. Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde Tarım ovalarının belirlenmesine yönelik bir proje var. Şu anda bu ovayı belirlememiş olan tek il Malatya. Malatya Büyük ovalarının sınırlarını henüz belirleyemedi. Türkiye’deki tek il. bizim ilimiz maalesef” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta Tarımsal Eğitimin Başlangıcının 172. Yılı nedeniyle organize edeline kutlama töreninde yaşananları ifade eden Gündüz, “Yaptığımız son toplantıda kendimizi de eleştirdik. İlimizin ve tarımsal paydaşlarımızın prestiji açısından milli ova sınırlarımızı bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Katar’ın düştüğü durumu görüp, tarımın önemini bir kez daha doğru yorumlamalıyız”
Tarımın insanlığın yaşamını ve ülkelerin bağımsızlığını sürdürmesi açısından önemini vurgulamanın bile gereksiz olduğunu kaydeden Gündüz, “İşte kısa süre önce Katar örneğini yaşadık. Bir grup ülke Katar’a abluka uyguladı. Katar’da insanlar bir gecede tüm marketleri boşaltarak gıda ürünleri depoladı. Yoğun bir gıda ürünleri sıkıntısı yaşandı. Katarlıların çok parası vardı ama o paraları ile alacak gıda ürünleri yoktu. Para var ama gıda yok. Türkiye gıda gönderdi. İleride bu halleler düşmemek için tarıma şimdiden sahip çıkması önemli. Ya üretin ya da üretenin yanında olun mantığı ile hareket etmemiz gerekiyor. Biz Ziraat Mühendisleri Malatya Şubesi olarak her daim tarımın yanındayız” diye konuştu.
Büyük Malatya Ovası belirlenemedi ama…
Bu arada, Büyük Malatya Ovası sınırlarının belirlenmesi konusundaki ilgili kurumların savsaklama ve duyarsızlığı devam ederken, Doğanşehir Ovası’nın 3572 hektar, Yazıhan Ovası’nın ise 21 bin 272 hektar büyüklüğünde planlandığı öğrenildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com