Güneş enerjisi bakımından zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen yasal zemin yokluğundan dolayı bugüne kadar bu potansiyelini değerlendiremeyen Türkiye’de, İnönü Üniversitesi güneş enerjisi kaynaklı projelerin öncülüğünü yapmak yolunda önemli bir projeye imza attı.
İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen imza töreni ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kullanılan enerji kaynağının güneşten sağlanması amacıyla projelendirilen “Güneş Enerjisi Santrali” nin yapımı için İnönü Üniversitesi ile yüklenici firma arasında protokol imzalandı.
İnönü Üniversitesi Senatosu toplantı salonunda yapılan imza törenine İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, projenin yüklenici firması Anel Telekom A.Ş Yetkilisi Evren Evcit katıldı.
Protokolün imzalanmasından önce proje hakkında bilgi veren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Türkiye’nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını hatırlatarak “Yaklaşık olarak yıllık 85 milyar dolar yurt dışına paramızın gittiğini düşünecek olursak, kurumların kendi enerjilerini üreterek kullanmalarının bizim gibi kurumlar için son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
İnönü Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk kez 5 MW gücünde bir güneş tarlasını üniversiteye, dolayısıyla Malatya ve Türkiye ekonomisine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik “Bu güneş enerji santrali 5 megawatt gücünde ve 19 milyon TL’ye mal olacak. Bunun yüzde 80’lik bir kısmını banka kredisi ile temin etmiş durumdayız. Bu yatırım İnönü Üniversitesi’nin kendi öz kaynaklarını kullanarak yaptığı bir yatırımdır. Bu bizim 2014 yılı yatırım bütçemizde yer alan bir yatırım değildir. Kurumlar artık devlete yük olmaktan çıkmalı, bir kısım işleri de kendi öz kaynakları ile yapabilmelidirler” diye konuştu.
“Enerji üretimi 2014 yılında başlayacak”
Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali niteliğindeki yatırımın 6 ay sonra enerji üretimine başlayacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Çelik daha sonra şu bilgileri verdi: “Kurulacak olan bu tesis eğer iklim şartları uygun olursa 6 aylık bir zamanda yani 2014 yılının yaz ortasında teslim edilecek. Bu tip tesislerin minimum 25 yıl ömrü olduğunu varsayarsak, üniversitemiz 6 yıl para ödedikten sonra geriye kalan 19 yıl boyunca elektrik enerjisinin yüzde 32’sini ücretsiz olarak karşılayacak. Yılda yüzde 10’luk enerji artışı olacağını düşünürsek yaklaşık olarak üniversitemize 300 milyon TL’lik bir para tasarrufu sağlamış olacağız. Bu santralin en önemli özelliği ise Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali olmasıdır”
Bilim Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığı’na “Yenilikçi Üniversite Kriterleri” eleştirisi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde bir süre önce açıklanan Türkiye’nin ‘Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteleri’ sıralamasını belirleyen kriterlere yönelik daha önce de eleştirel yaklaşım sergileyen Prof. Dr. Cemil Çelik, “İki yıl önce kurulmuş bazı üniversiteler sıralamada yer alırken, karaciğer nakillerinde dünya 2.’si olan, bugün burada protokolünü imzaladığımız Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralini hayata geçirmeye hazırlanan, bağımsız karaciğer nakil hastanesini kuran İnönü Üniversitesi sıralamada yer almıyor. Türkiye gibi 75 milyon nüfusu olan bir ülkede, bu kadar sanayi kuruluşu, bu kadar iş adamı olan ülkede böyle bir yatırımı İnönü Üniversitesi’nin, bir Anadolu Üniversitesi’nin yapıyor olması yenilikçilik ve girişimcilik değil de nedir?” dedi.
Bazı kurumların organ naklinde ilk 10’a bile giremeyen üniversitelerin yenilikçi ve girişimci olarak gösterildiğini, buna karşılık organ naklinde dünyanın en prestijli üniversiteleri arasına giren İnönü Üniversitesi’nin yenilikçi ve girişimci üniversiteler listesine alınmamasının anlaşılır bir yönü olmadığını belirten Rektör Çelik, “Bilindiği bazı kurumlar çeşitli zamanlarda üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında bazı açıklamalar yapıyorlar. Şimdi Türkiye’de ilk kez böyle bir tesisi yapan bir üniversitenin girişimci ve yenilikçi olmadığını söylemek ne kadar insaflı bir davranıştır. Özellikle organ naklinde birinciliği değil 10’unculuğu bile olmayan üniversiteler ilk 50 üniversite içine girerken, İnönü üniversitesi organ naklinde dünya 2.’si olmasına rağmen sıralamada yoktur. Bu da gösteriyor ki, yenilikçi ve girişimci üniversite kriterleri doğru belirlenmemiştir” diye konuştu.
Rektör Çelik son olarak “İnönü Üniversitesi hem girişimcidir hem de yenilikçidir. Bugün sözleşmesini imzaladığımız bu dev tesis bunu bir ispatıdır” vurgusunu yaptı.
Tıp Fakültesi Dekan Prof. Dr. Özgen: Bu proje ile Tıp Merkezi’nin enerji ihtiyacının % 30’u güneş enerjisinden elde edilecek
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in konuşmasından sonra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen projeye yönelik bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Özgen’in verdiği bilgilere göre 130 bin metrekare kapalı alana ve bin 100 yatak kapasitesine sahip Turgut Özal Tıp Merkezi klima ile ısıtılıp soğutuluyor. 2012 yılında 29 milyon Kilowatt/saat elektrik harcayıp 8,28 milyon TL harcayan Turgut Özal Tıp Merkezi’nde güneş enerjisi santralinin devreye girmesiyle birlikte harcadığı elektriğin yüzde 32’sini karşılanmış olacak. Yılda 8.5 milyon Kw/s elektrik enerjisi üretecek tesisin ürettiği bu enerjinin bedeli sabit elektrik fiyatı ile 25 yılda 57 milyon TL, yıllık yüzde 5 fiyat artışı ile 127 milyon TL ve yıllık yüzde 10 fiyat artışı ile 240 milyon TL’lik toplamda kazanç sağlamış olacak.
‘Türkiye’deki güneş enerjisi santrallerinin yüzde 60’lık kısmını tek başına karşılayacak’
İmza töreninde konuşan Güneş Enerjisi Santrali Projesi’nin ihalesini alan Anel Grup bünyesindeki Anel Enerji Yetkilisi Evren Evcit de İnönü Üniversitesi’nde yapılacak olan tesisin, Türkiye genelinde bulunan tüm güneş enerji santrallerinin yüzde 60’lık bir kısmını tek başına sağlayacağını söyledi. Anel Gurup hakkında bilgiler veren Evcit, tesisin tamamen yerli parçalar ile yapılacağını ve tesisin özel sektörün bile önüne geçecek bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Güneş Enerjisi Santrallerinin çevreci bir yanı olduğuna dikkat çeken Evcit, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kulana Güneş Enerjisi Santrali’nin 4 bin 500 ton karbon emisyonunu engelleyeceğinin altını çizdi. Tarım alanlarının dışında çorak ve verimsiz arazilerde sistemin kurulduğunu belirten Evcit ‘Sistemin atığı olmadığı için diğer enerji sistemlerinden çok çok temiz ve doğaya saygılı bir sistemdir’ ifadelerini kullandı.
HABER: Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi