Geçtiğimiz yıl Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanlığına seçilen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Türkiye’nin kök hücre nakli konusunda gurur duyduğu bir merkez olduğunu belirterek “Türkiye'nin göz bebeği bir merkez. Rektör başta olmak üzere emeği geçen tüm öğretim üyelerine teşekkür etmek lazım. Türkiye'nin gurur duyduğu kök hücre merkezlerinden biri. Vücut direncini destekleyerek kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olan hücresel immünoterapilerin önümüzdeki süreçte burada umutla uygulanacağını düşünüyorum” dedi.
Hematolojik Nadir Hastalıkları Derneği’nin İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlediği 1. Doğu Anadolu Vakalarla Hematoloji Sempozyumuna katılmak üzere Malatya’ya gelen Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, dernek faaliyetleri ve kök hücre tedavilerine ilişkin soruları cevapladı.
“Ülkemiz bir immünoterapi üssü olabilir”
Dünya Aferez Birliği’nin (Kan bağışçısından kanının, hasta için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma)alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemi) kök hücre nakli, tümör aşıları, hücresel tedavi, kemik iliği nakli ve kanda var olduğu bilinen herhangi bir hastalığın kandan temizlenmesini sağlayan bilim dalının dünyadaki çatı örgütü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altuntaş, “Hepinizin bildiği gibi kanser dünyada önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde de önemli gelişmelerin olduğu bir alan. Malatya'da da bölgesel bir kanser toplantısı yaptık. Burada işlenen konulara baktığımızda kanserin sadece tedavisi değil, kanserin tüm yönetimi tartışılmakta. Bu konulardan biri de hücresel immünoterapiler. Özellikle immünoterapiler kanserde önümüzdeki süreçlerde önemli bir yer tutmakta. ABD devlet başkanı Obama'nın aya çıkış 2020 gibi bir tanımlama yapmakta. Yani bu tedavileri yeniden aya çıkış kadar önemli bir uğraş olarak görmekte. Bu nedenle önümüzdeki süreçte kanser tedavilerinde immünoterapi önemli bir yer tutacak. Bunlardan biri de hücresel immünoterapiler, aferezde bu hücresel immünoterapilerin hücrelerin elde edildiği ilk aşamalardan biri. Ülkemiz, dünyada bölge anlamında bir immünoterapi üssü olabilir. Akademik camiamız ve kanser merkezlerimiz buna hazır. Şöyle ki 90'ın üzerinde kök hücre merkezlerimiz, ciddi altyapısı olan akademik personellerimiz, uluslararası akredite merkezlerimiz var. Türkiye gururla övünebileceğimiz nitelikte merkezlere sahip, bunlardan biri de Malatya'da. Biz kanser tedavilerinin en üst aşamaları olan hücresel immünoterapilerde de hem bölgede hem de üs olmaya, klinik düzeyde araştırma yapmaya artık talibiz. Ülkemiz bu potansiyele sahip” diye konuştu.
Altuntaş, Malatya’nın bu anlamda daha özel bir yeri olduğuna da dikkat çekerek, “Dünyada artık önemli bir tedavi yöntemi haline gelen hücresel immünoterapilerin önümüzdeki süreçte Malatya’da başarı ile uygulanacağını ümit ediyorum. Malatya hücresel tedavi anlamında önemli bir merkez olacaktır. Her türlü potansiyel var ama biraz zamana ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com