Gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül’ün tutuklanmalarına yapılan itirazı reddeden hakimlik kararında, “Gazetecilerin haber yaparken içinde yaşadıkları ve vatandaşı oldukları devletin kanunlarına ve yargı kararlarına uymak zorunda oldukları” ifadelerine yer verdi.
MİT TIR'larının görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında “silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” suçlarından tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Büro temsilcisi Erdem Gül dün bu karara itiraz etmişti.
Tutuklama kararını veren İstanbul 7’nci Sulh Ceza Hakimliği verdiği kararını yerinde görerek dosyayı üst mahkemeye göndermişti. İtirazı değerlendiren İstanbul 8’nci Sulh Ceza Hakimliği, Dündar ve Gül’ün tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti.
İstanbul 8‘nci Sulh Ceza Hakimliği’nin gerekçesinde, şüphelilere yöneltilen suçlamalar hatırlatılarak, şüphelilerin eylemlerinin gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği, gazetecilerin haber yaparken içinde yaşadıkları ve vatandaşı oldukları devletin kanunlarına ve yargı kararlarına uymak zorunda oldukları belirtildi.
Hakimlik kararında, “Şüpheli savunmaları ve yapılan yayın içeriklerine göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir delillerin mevcut olduğu, atılı suçlar ve öngörülen ceza miktarlarına göre de tutuklama tedbirinin orantılı bulunduğu anlaşıldığından, usul ve yasaya uygun İstanbul 7’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına yapılan itirazın reddine ve şüphelilerin atılı suçlardan tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek hüküm kurulmuştur” ifadelerine yer verildi.
İstanbul 7’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına yapılan itirazın reddine hükmeden mahkeme kararında, “Şüphelilerin atılı suçlardan tutukluluk hallerinin devamına, evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere karar verildi” denildi.