SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tutulan Rapor Üreticiyi Mağdur Etti"

0
Güncellendi - 2017-05-21 22:25:51
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek rakımlı kesimlerde kayısıda don hadisesinin yaşandığını belirten Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Berktaş, ancak tutulan raporlarda olay fizyolojik olarak değerlendirildiği için üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

Birlik binasında üreticiler ile birlikte basın açıklaması yapan Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Berktaş, özellikle yüksek rakımlı ilçelerde kayısı da don yaşandığını ifade etti. Üreticilerin ürünlerini TARSİM’e sigortalattıklarını ancak yetkililerin yaşanan olayın don olmadığını ve fizyolojik bir olay olduğunu rapor ettiğini öne süren Berktaş, “Haliyle bu fizyolojik olay dedikleri an üreticilerimiz mağdur oldu. Sigorta yaptırmış olanlar sigortadan para alamıyorlar çünkü sigortada ‘don’ kelimesinin geçmesi lazımmış ama tutulan raporda fizyolojik olay deniliyor” diye konuştu.

Bölgemizde meteoroloji ölçüm cihazının olmadığını savunan Berktaş, “Malatya’nın hava raporuyla bizim Hekimhan- Kurşunlu’nun 1400 rakımın üzerinde olan yüksek kesimin iklimi aynı olmuyor, 4-5 derece bir fark oluyor. Fakat meteorolojiye sorulduğunda diyorlar ki, ‘Malatya’da don olmadı’ ama benim köyümde don oldu. Köylüm artık öyle bir duruma gelmiş ki meteorolojiyi kendisi takip ediyor. Akşamları dışarılara kovalarla, tabaklarla su bırakıyor ve donduğunu görüyor. Şimdi 50 bin dekarlık alanda kayısı üreticileri mağdur durumda bunun yüzde 10’u sigorta yaptırmıştır diğer yüzde 90’ı yaptırmamıştır. Bu yörede sigortasını yaptıranda mağdur, sigorta yaptırmayan da mağdur.” ifadelerine yer verdi.

Bu konuda müracaatları yaptıklarını ifade eden Berktaş, “Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlükleri bir heyet oluşturulup bahçelerimizi gezdiler. Yalnız burada fizyolojik olay deyip işin içerisinden çıktılar. Ne burada sigorta yaptıranlar sigortadan para alabilecek nede burada afet bölgesi ilan edilecek” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet memur (7 yıl önce)
    Fizyolojik olay diye söyleyip işin içinden çıkmak olmaz,çiftçi madem sigortalıyor,bunun içine meyvenin donmasida girer,toprağın kayması ,doğal afet her şey içindedir,sigorta sadece meyve donuncami para verecek,böyle birşey kabul etmiyoruz,bu konu ile kim ilgileniyorsa olayı derinlemesine analiz Edip çiftçinin zarar etmeyeceği bir yol bulunmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (7 yıl önce)
    dayı malatyada kayısı çiçek açmasıyla kuluncakda çiçek açması arası 2hafta.malatyada don olduğunda hekimda daha çiçek bile açmıyor..Biz kayısı dalını buzdolabında dondurup yandı diyen kayısıcı gördük.Tabağa koyduğun suyun donması farklı.+2 derecede bile metal tabaktaki su donar tabağında bir sıcaklığı var..her sene aynı terane kayısımız dondu.şükredin Allahdan gelene..
    0
    0
    Yanıtla