SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ülkemiz Dünyada Nükleer Güç Sahibi Ülkeler Ligine Yükselmiştir"

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katıldı.

Bugün Türkiye'yi, dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir arada olduklarını belirten Erdoğan, bu gurur gününe iştirak eden, başta Cumhur İttifakı ortakları olmak üzere tüm misafirler ve ekranları başındaki tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Erdoğan, "Bu törenle aynı zamanda milletimize olan bir sözümüzü, bir ahdimizi daha gerçekleştirmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir." diye konuştu.

Bugün dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu, 57'sinin de yapımının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projemize en başından beri destek veren, Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya Federasyonu makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Santralimizin inşasında ve üretime geçme sürecinde görev alan Türk ve Rus tüm personeli tebrik ediyorum."

"Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırım"
Akkuyu'da her biri 1200 megavat güce sahip 4 reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa edildiğini kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmelerini paylaştı:

"Türkiye'nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolar olan bu proje, Rusya'nın ilgili kuruluşu ROSATOM tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Projenin inşaatıyla birlikte bakım, işletme ve nükleer santraller için büyük önem taşıyan işletmeden çıkarma süreçlerinin sorumluluğu da yükleniciye aittir. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u tek başına bu santral tarafından sağlanacaktır. Tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Hiç şüphesiz sadece bu özelliğiyle bile santralimiz, ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı eşsiz katkıyla stratejik yatırım unvanını hak ediyor. Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır."

Buradaki birikim ve tecrübenin Türkiye'yi ileride nükleer alanında daha farklı yerlere de taşıyacağını dile getiren Erdoğan, proje kapsamında Rusya'da eğitim görerek santralde görev yapacak mühendis ve teknisyenlerin, Türkiye'nin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştireceğini söyledi. Erdoğan, 300'ü aşkın Türk mühendisin bu alanda Rusya'da eğitim gördüğünü bildirdi.

"Önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir"
Akkuyu'da inşa edilen santral planlanırken ve hayata geçirilirken, önceliklerinin başında güvenliğin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Santralimiz, ülkemizin bu alandaki mevzuatıyla beraber, Uluslararası Atom Ajansının, Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu'nun ve Avrupa Birliği'nin şartlarını da karşılıyor. Bu projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz. Akkuyu projesini yürüten ve burada yüklenici olarak görev yapan firmalarımızın, 6 Şubat felaketinin ardından depremzedelerimize sahip çıkarak gösterdikleri dayanışmayı da daima şükranla hatırlayacağız. Ve şunu özellikle ifade etmek isterim ki Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum. Akkuyu projemizin üretim öncesi hazırlıklarının son safhası olan nükleer yakıt çubuklarının, nükleer santral sahasına tesliminin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Santralimizin üretime başlaması sevincinde, bu sefer yüz yüze buluşmak üzere, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum."

Daha sonra Akkuyu'nun nükleer tesis statüsüne kavuşmasının sembolü olan barış için atom bayrağı göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konuşması sırasında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da eşlik etti.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Nükleer santral rusların. Santralin yakıtı ruslardan alınıyor. Sözde enerjide yurt dışına bağımlılığı azalttık diyorlar, halkı kandırıyorlar. Ne değişti? Daha önce ruslardan gaz alıp, elektrik üretiyorduk. Şimdi ruslardan nükleer yakıt alıp yine ruslara ait santralde elektrik üretilecek. Şimdi daha çok bağımlı olacağız aslında. Büyük risk var. Enerjide bir ülkeye bu kadar bağımlı olunmaz. Yarın ruslar ile aramız bozulursa ne olacak?
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Sırf muhalefet olmak ve çamur atmak için her iyi olanı kötüleyecek kadar çağın gerisinde olmak nasıl oluyor acaba. Biraz okuyup araştırıp yazsaydın bari. Senin uranyumun ne olduğundan ve nasıl zenginleştirildiğinden haberin var mı acaba. Bakkaldan domates alır gibi zenginleştirilmiş uranyum yakıt alamıyorsunuz öyle. İran'a neden 20 -30 senedir ambargo uygulanıyor sanıyorsun. Bu yakıtı kendin yapmaya kalksan bırakırlar mı sanıyorsun. Laf olsun torba dolsun diye yazıp duruyorsunuz. Kanında zerre kadar bir ülke ve ulus duygusu olan insan bu durumdan gurur duyar bu ama maalesef bizde bunu anlayacak insanlar az. Eğer çok biliyorsanız siz yüksek zekanızla uranyum ayrıştırın ve ülkenize satın bakalım. Lafla peynir gemisi yürümediği gibi yürümeyi öğrenmeden koşamıyorsunuz anlarsan tabi.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Rıdvan efendi, ben ne yazdığımı biliyorum ancak, yorumumu anlamadan sırf eleştiri olsun diye yazdığın belli. 1- Ben Türkiye uranyum zenginleştirsin, üretsin diye bir şey yazmadım. Uranyumun ne olduğunu biliyorum. Ben bir yabancı ülkeye bu kadar bağımlılığın ülkemizin geleceği açısından bekaa meselesi olduğundan bahsettim. Zaten rusyadan doğalgaz ve petrol alıyoruz, bu kadar bağımlı iken nükleerde de aynı ülkeye bağımlı olursak, ilerde rusya ile yaşayacağımız bir problemde ülkemiz için hiç iyi olmaz. Mesela nükleer santral, hiç problem yaşamadığımız Japonya ya yaptırılabilirdi. 2- Benim yazımda nükleer santral yapılmasın diye ifade de yoktur. Enerjide çeşitlilik her zaman ülkeleri avantajlı yapar. Ancak enerji tedarik ettiğimiz ülkelerde de çeşitlilik olmalı ki sorun yaşamayalım. Benim yazmadığım bu konuyu nereden çıkardın onu da söyle. 3- Kimsenin kanını, aklını, zekasını sorgulamak senin haddine değil. Ben de senin kanını çok merak etmiyorum, aklını zekanı da tahmin ediyorum. Ben ülkemi seviyorum ve ülkemin geleceği açısından sorguluyorum, yanlışa yanlış diyorum. Allah insanlara akıl vicdan vermiş düşünsün doğru karar versin diye. Tabi kullanana, kullanmasını bilene.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Kerem (1 yıl önce)
    Milletin evi barkı yıkılmış, yakınları vefat etmiş, işi elden gitmiş ve daha nice sorunları var. Bir de sırf kaleleri diye buraya getirtip oy kullandırtmaya çalışıyorlar. Bizim Malatyalı devam etsin vermeye..
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Sorunları yaraları sarmak için devlet uğraş veriyor..sen vefat edenler üzerinden siyaset yap bakayım
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Yani?? 50 bin ölü var ama hayat devam ediyor.Yakınların öldü diye artık oy kullanmayacak mısın,yemeyecek mısın,uyumayacak mısın? Nasıl kafalarınız var hayret bişey ya. Oy kullanmayalım da ne yapalım birader? Var mı bir önerin? Etrafımızda bir tane sağlam devlet kalmamış. 2002den 2023e adamlar ateş çemberinin tam ortasında bizi yönetmiş. Hala oy veriyorsunuz diyor. Vereceğiz güzel kardeşim. Hem de en güzelinden. Lambayı yaktık karanlık tarih oldu.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Hocam buraya getirttiği kendi adamı, hesap sormak için verilen tepki oyları değil bahsettiğim durum buydu oysa ki..
    %50
    %50
    Yanıtla