İnönü Üniversitesi ile Mimsan Grup arasında üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Mimsan’ın başta atıktan enerji üretim tesisi olmak üzere tüm çalışmalarında ihtiyaç duyduğu laboratuvarlar analizlerini İnönü Üniversitesi’nde yapmak için bir protokol imzalandı.
2005 yılında hizmete giren İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM), İnönü Üniversitesi’ndeki araştırmacıların araştırmalarında gerekli analiz ve testleri yapmanın yanı sıra 2012 yılı sonu itibariyle 100’den fazla üniversiteye ve Türkiye çapında 150’den fazla özel sektöre deneysel çalışma, test, ölçüm ve analizler yapıyor.
Tam otomatik cihazlar (sistemler), konusunda iyi eğitim görmüş uzmanlar ile çalışarak özellikle biyologların, fizikçilerin, kimyacıların, eczacıların, maden-metalürji mühendislerinin ve petrol ürünlerinin testine (analizine) ihtiyaç duyanlara akredite petrol araştırma laboratuvarı (İNÖNÜ-PAL) ile yardımcı olan merkez, bu kapsamda önemli çalışma ve araştırmalara imza atıyor.
Bu kapsamda, Malatya’da yakma ve enerji sistemleri üreten Mimsan Grup ile İnönü Üniversitesi arasında, grubun başta atıktan enerji üretim tesisi olmak üzere tüm çalışmalarında ihtiyaç duyduğu laboratuvarlar analizlerinin İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi’nde yapılması için protokol imzalandı.
Rektörlük binasında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İnönü Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “İnönü Üniversite'mizin Bilimsel Araştırma Merkezi ile Petrol Analiz Laboratuvarı başta olmak üzere Mimsan'ın ihtiyaç duyduğu laboratuvar analizlerinin tümünü üniversitemizde karşılayacak şekilde hizmete sunmak. Bu protokolde çerçevesi çizilmiş, ücreti aramızda konuşularak mutabakata bağlanmış şekilde Mimsan'ın ihtiyaç duyduğu bütün laboratuvar analizlerinin tümünü İnönü Üniversitesi olarak karşılayacağız” ifadelerini kullandı.
Rektör Kızılay, İnönü Üniversitesinin büyük bir analiz kabiliyetinin olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Güçlü laboratuvarlarımız var. Bunun ana merkezleri Bilimsel Araştırma Merkezi ile Petrol Analiz Laboratuvarı. Üniversitemizin bu güçlü laboratuvar kapasitesini şehrimizin, sanayimizin hizmeti sunmak istiyoruz. Yaptığımız protokol bu anlamda bir örnek teşkil edecek. Mimsan ile daha önce iki çalışma ortaya koyduk. Birincisi; Mimsan, Malatya Teknokent’in ortağı. İkincisi önemli çalışmamız ise yeni açtığımız OSB Meslek Yüksek Okulu'nda Mimsan ile ortak çalışarak kaynak teknolojileri ortak programını açtık. Öğrenci aldık. Öğrencilerimiz, Mimsan'da uygulama eğitimi alıyor, grupta yönetici ve teknik elemanları gelip öğrencilerimize ders veriyor. Programın içeriğini ortak geliştirdik. Bugün de onların üzerine ek olarak örnek olabilecek bir laboratuvar protokolü imzaladık. Bunu, İnönü Üniversite'sinin laboratuvar kapasitesini en iyi şekilde sanayicimizin hizmetine sunduğunu bir örneği olarak görüyorum.”
Mimsan Grup CEO’su Ahmet İlhan ise “Malum Türkiye'nin gündeminde sıfır atık var. Sıfır atık, konusuyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Atıktan enerji kısmını burada deruhte ediyoruz. Özellikle katı atıkların yakılarak, bertaraf edilmesi konusunda Türkiye'de lider firma konumundayız. Türkiye'nin atıkları enerjiye dönüştürme seferberliğinde bizim, bilimsel, akademik laboratuvara çalışmalarına ihtiyacımız var. Daha yaşanabilir bir dünya için, dünyamızın kirlenmemesi adına, karbon emisyonunun azalması noktasında güzel bir faaliyet yapıyoruz. Sağ olsun üniversitemiz bu kutlu gaye için bizimle iş birliği yaptı” diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com