SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversite Sanayi İş Birliğiyle 5'te 1 Maliyetine Üretildi

0
Güncellendi - 2019-09-13 05:33:00
Üniversite Sanayi İş Birliğiyle 5'te 1 Maliyetine Üretildi
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark'ta bir firma, mikroskoplarda numune incelemek için kullanılan lamların üzerine bilgi yazan ve ithal edilen cihazı, üniversite sanayi iş birliğiyle 5'te bir maliyetle üretti.

Üniversiteye bağlı Turgut Özal Tıp Merkezindeki laboratuvarlarda çalışan patologların önerisi üzerine, yaklaşık 4 yıl önce öğrenci Ferhat Toslak, ithal edilen lam yazma cihazıyla ilgili yüksek lisans tezi hazırladı. Tez, İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark'ta üniversite-sanayi iş birliği projesi kapsamında Ar-Ge çalışmalarıyla hayat buldu.

Üniversite, yurt dışından ortalama 180 bin liraya alınan cihazı, Ar-Ge desteğiyle teknoparkta özel bir firmayla iş birliği yaparak, 30 bin lirayı bulan maliyetle lazerli olarak geliştirdi.

Test çalışmalarının ardından yakın zamanda üniversite laboratuvarında kullanılması ve ardından seri üretime geçilmesi planlanan cihazın, hem sağlık sektörüne hem de ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

- "Proje döviz harcamamızı engelleyecek"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce lamın üzerine elmas uçlu cihazla yazı yazıldığını, geliştirilen cihaz sayesinde bu işlemin lazerle yapıldığını söyledi.

"180 bin liraya alınan cihazlar var. Bunların, 3-4 ayda, her seferinde cihazın onda biri kadar sarf malzeme maliyet gideri var." diyen Kızılay, "Maliyeti daha düşük ve çalışması dışında gideri olmayacak bir cihazı arkadaşlarımız yaptı. Tasarımı, yapımı ve yazılımıyla teknoparkımızın imali olan bu proje, dışarıya döviz harcamamızı engelleyerek, ülkemize kazanç sağlayacak. Aynı işlemi yapan hali hazırdaki sistemden çok daha hızlı, ucuz ve maliyeti az olan bir cihazı, ülkemizdeki patoloji laboratuvarlarına kazandırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Üniversitenin patoloji laboratuvarında lam yazma cihazlarının bulunduğunu ancak bunların mürekkep püskürtme veya elmas uçlu yazıcılarla çalıştığını dile getiren Kızılay, "Bu cihaz lazerle yazıyor. Aldığımız bir lam yazma cihazının 5'te biri kadar Ar-Ge maliyetimiz oldu. Dışarıya döviz çıkmasını önleyecek bir cihaz. Ülkemizdeki patoloji laboratuvarlarında cihazın kullanılmasının ardından bunu ihraç etmek istiyoruz."

- "Lazerin ömrü yaklaşık 25 yıl"

Teknopark Genel Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Adnan Fatih Kocamaz ise piyasada var olan cihazlardan çok daha farklısını yapma hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Lazer yazıcılı cihaz için 4 yıl Ar-Ge çalışması yaptıklarını dile getiren Kocamaz, şöyle konuştu:

"Cihazın milli ve yerli olması bizim için önemli. Mevcut lam yazma cihazlarını kullanabilmek için bilgisayar gerekli. Biz bilgisayarı kendi cihazımızın içine ucuz bir maliyetle yerleştirdik. Lazerin ömrü yaklaşık 25 yıl, sayısı çok çok yüksek lam yazımına olanak sağlayabilecek. 3-4 ayda bir parça değiştirmek zorunda kalmayacağız, mürekkep gibi herhangi bir sarf malzeme kullanmak zorunda kalmayacağız. Patologlar sadece lamı koyarak cihazı çalıştıracak. Ortak çalıştığımız patoloji laboratuvarında 6 aylık deneme süreci başlatacağız. Patologlardan cihaz hakkında not almalarını isteyeceğiz. Daha sonra da cihazı ulusal ve uluslararası arenada satışa hazır hale dönüştürmeyi planlıyoruz."

Turgut Özal Tıp Merkezi Patoloji Ana Bilim Dalında görevli biyolog Mustafa Öz de lamın elle veya cihazlarla yazıldığını ancak kullandıkları mevcut cihazların tamamının yurt dışından geldiğini söyledi.

Cihazın bakım ve sarf malzeme giderlerinin laboratuvarlara ciddi mali yük getirdiğini, yerli cihaz geliştirme projesinin olumlu sonuçlandığını anlatan Öz, "Son testler de yapıldıktan sonra cihazımız laboratuvarımızda aktif olarak kullanılacak. Lazerle lamlar yazıldığı için çok uzun saatler hiçbir sarf maliyet gerektirmeyecek bir ürün elde ettik." dedi.

Firma sahibi Kürşat Güler ise cihazın mekanik, elektronik ve arayüz yazılımını kendilerinin yaptığına dikkati çekerek, "Medikal cihazları tamamen yerli yaparak, yurt dışına döviz akışını azaltmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

- Lazerli lam yazma cihazı

Lam yazma cihazları, genellikle laboratuvarlarda mikroskopla numuneleri incelemek için kullanılan lamların üzerine numuneye ait bilgileri yazmak için kullanılıyor.

Lamların üzerinde, numunelerin kime veya neye ait olduğu bilgisi yer alıyor.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • CNC (4 yıl önce)
    güzel ürün
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekno (5 yıl önce)
    bu makine; 1- murekkep puskürtmeli yani ciddi miktarda sarf malzemesi maliyeti var. Bununla birlikte lamlar laboratuvarda birçok kimyasalın içine girdiğinden mürekkep eriyebiliyor ve uzerindeki yazılar siliniyor. Dolayısı ile sizin bahsettiginiz makjne patoloji lab icin uygun degil. Haberdeki makine ise lazer ile sarf malzemesi kullanmadan yazıyor. 2- sizin bahsettiginiz makine yillarca deneme ve tecrube sonrasi ilgili haberden sadece biraz daha kücük forma getirilmiş. Eger meseleye insafsız eleştiri yerine insafla baksaydinız bu haberdeki çalışmanın daha ilk prototip olsuğunu görür ve "ileeide bu gençlerde tecrubelendikce daha ergonomik makineler tasarlayacak" derdiniz. 3- hepsinden öte o makinelerin hepsi İTHAL ediliyor. Haberdeki makine ise tamamne YERLİ ve MİLLİ.. yani ithalata giden paramızın cebimizde kalmasını sağladıği gibi muadillerinin 5'de 1 fiyata piyasaya girebilecek durumda. 4- sizin makine calışmak için fazladan yanina 3-4 bin tllik bir de bilgisayar koymaniz gerekiyor. Bu gençlerin yaptığı makine de ise bilgisayara ihtiyaç yok, bilgisayar makinenin içine gömülmüş olarak tasarlanmış. El hasıl; Bizim en büyük düşmanımız Amerika İsrail değil; kendi içimizdeki ya cahil ya fesat insanlar. Albert Einstein'ın sizin gibi insanları çok guzel anlatan bir sözü var "OLUMSUZ İNSANLARDAN UZAK DURUN, ZİRA HER ÇÖZÜM İÇİN BİR PROBLEMLERİ VARDIR"
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Tozal (5 yıl önce)
    Daha ucuza montaj denemeleri. Dizayn çok kötü. O kadar büyük yapmaya gerek yok. Fazladan 3. eksene ne gerek var? Ekran da gereksiz büyük. Şöyle birşey yapsaydınız olurdu. https://www.biyosistem.com.tr/lam-yazma-cihazi/
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kenan (5 yıl önce)
    Ülke için katma değer katmış,katacak herkesin emeğine sağlık. Allah razı olsun.Boş klavye muhabbeti yapıncaya kadar üreten olun. Tebrikler...
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (5 yıl önce)
    4 yılınızı heder etmişsiniz birde maliyetiniz çok çıkmış https://www.direnc.net/lazerli-cnc-makinesi-tezgahi-500mw?lang=tr&h=c22c9226&gclid=EAIaIQobChMIqf6vsaLM5AIVx7UYCh2TNQgjEAkYBCABEgJJgvD_BwE
    0
    0
    Yanıtla
  • Linkteki cihaz bilgisayar, gömülü sistem ve yazılım içermiyor. Sadece ahsap ve plastik uzerine piksel piksel cok yavas yazabiliyor. Lam besleme ve tahliye ünitesi de yok. Geliştirilen cihazda bütünleşik bilgisayar ve gömülü sistem dahili olarak tasarlandı. Ekstra bir bilgisayar gerekmiyor. Lazeri 30 kat daha güçlü ve cam üzerine yazabiliyor. Yazma hızı da bu proje icin tasarlanan vektör tabanlı font sayesinde en az 20 kat daha hızlı. Bu tarz oyuncak makinalar yerine piyasadaki gercek lam yazıcılarla karsilastirirsaniz kafanız karışmamış olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • savaş (5 yıl önce)
    Hali hazırda bu cihaz fazlasıyla var daha fonksiyonlu daha küçük boyutta basit birşeyi mucitlik yapmış gibi anlatmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Linkteki cihaz bilgisayar, gömülü sistem ve yazılım içermiyor. Sadece ahsap ve plastik uzerine piksel piksel cok yavas yazabiliyor. Lam besleme ve tahliye ünitesi de yok. Geliştirilen cihazda bütünleşik bilgisayar ve gömülü sistem dahili olarak tasarlandı. Ekstra bir bilgisayar gerekmiyor. Lazeri 30 kat daha güçlü ve cam üzerine yazabiliyor. Yazma hızı da bu proje icin tasarlanan vektör tabanlı font sayesinde en az 20 kat daha hızlı. Bu tarz oyuncak makinalar yerine piyasadaki gercek lam yazıcılarla karsilastirirsaniz kafanız karışmamış olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • gözlüklü (5 yıl önce)
    sanayide yazıyorlardı halbusume
    0
    0
    Yanıtla
  • Sanayideki makina 1.5x1 metre boyutlarında. Ve lama yazamaz. Bu makine patoloji laboratuvarı icin ozel üretildi. Sizin mantiginizla akıllı telefon yerine ankesörlü telefon kullanmak lazim.
    0
    0
    Yanıtla