Kırmızı et ithalatı ile üreticilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, "Aldığımız duyumlar ve yaptığımız araştırmalara göre ithalat lobisi kar marjını daha fazla artırmak için yeni arayışlar içine girmişlerdir. " dedi.
Taneli, yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi besilik dana ithalatında 300 kilograma kadar sıfır gümrükle ithalat yapma izni verilmiştir. Şu anda besilik dana kg. sınırını 300 'den 400 kilograma çıkartmak istiyorlar. Buradaki amaç besilik dana ithalatı adı altında kasaplık danayı sıfır gümrükle ülkemize sokmaktır. 400 kilogram canlı ağırlıkta ithal edilen bir hayvandan 400x58=232 kilogram karkas et elde edilmektedir. 400 kilogram canlı ağırlıkta bir hayvanın alış fiyatı 2 euro olup bunu et fiyatına çevirdiğimizde 10 TL'nin altında bir maliyetle iç piyasaya sürme kurnazlığını yapmak istiyorlar. Zaten kasaplık canlı hayvan canlı ve et ithalatı serbest durumdadır. Eğer besilik dananın kilogramı artarsa ve 400 kilograma çıkarsa zaten sıkıntılı olan yerli üretici iç piyasada gerek girdi fiyatlarının yüksek oluşu gerekse ham danadaki fiyatların yüksekliğinden dolayı 16 TL'ye mal ettiği eti 14 TL'ye satmaktadır. İthalattan dolayı pazar bulmakta sıkıntı çeken yerli üreticiler bu olay karşısında tamamen bitme noktasına gelecektir. Devletimizin böyle bir yanlışa düşmeyeceğini umuyoruz. Çünkü yerli üretici bu ülkeye her zaman lazımdır. Onların menfaatini korumak ve kollamamız gerekmektedir. İthalat lobisi bu ithalattan doğan ucuzluğu tüketici fiyatlarına ansıtmayacaktır. Kar tamamen ithalatçının kendi cebinde kalacaktır. Geçmişte bunun örneklerini gördük bu nedenle hiçbir besici 400 kilogram besi danasını alıp işletmelerine koymaz" ifadelerini kullandı.
Taneli, açıklamasının devamında, "Besicinin tercih ettiği besi danalar 200-250 kilogram arası. Bu tamamen sıfır gümrüklü besi danası adı altında kasaplık hayvan getirmeye yönelik girişimdir. Bizler böyle bir ithalatın karşısındayız. Devletimizinde yerli üreticilerin menfaatlerini göz önüne alarak böyle bir girişime müsaade etmeyeceğine tüm kalbimizle inanıyoruz. Sığır cinsi hayvanların ilçe nakillerinde bağlı bulunduğu köy muhtarı veya belediye başkanlığı yetkililerinin imzalayıp mühürlediği menşe krtlarını almaları gerekmektedir. Hayvanlarını sevk edecekleri zaman ilçe içi nakillerde hayvan pasaportlarının arka yüzü işletmenin idari olarak bağlı bulunduğu yerin köy muhtarlığı, belediye başkanlığı, il ilçe müdürlüğü veya hayvan pazarı borsası yetkililerince mühürlenip onaylanır. Onaylanmış hayvan pasaportunu sevk edilen hayvanla birlikte bulundurulması zorunludur. İl veya ilçeler arası sevklerde ise işletmenin bağlı bulunduğu il ilçe müdürlüğü tarafından düzenlenmiş sağlık raporuyla sevk edilir. Veteriner sağlık raporu süresi 5 gündür. Yönetmeliğe göre küpesi takılmamış ve kayıt altına alınmamış hayvanların sevkine izin verilmez. Üreticilerimizin mağdur olmaması verilecek desteklemelerden yararlanabilmesi için mutlaka hayvan pasaportunu ve hayvan sağlık raporunu almaları gerekmektedir. Kesimhaneye götürülen hayvanlar pasaport olmadan kesilmeyecektir" dedi.