SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Tam da Deprem Günü!. Malatya'da Kentsel Dönüşüm İptali

0
Güncellendi - 2020-01-28 04:19:40
Tam da Deprem Günü!. Malatya'da Kentsel Dönüşüm İptali
A- A+ PAYLAŞ

DEPREME KARŞI EN ÖNEMLİ TEDBİRDİ.. Ciddi anlamda yapı kalitesi ve imar sorunu bulunan Malatya kent merkezindeki bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim projesinden çıkarılmasına ilişkin 24 Ocak tarihinde alınan Cumhurbaşkanı Kararı, 25 Ocak günkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Afete (depreme) karşı riskli yapıların yenilenmesi amacıyla 2013 yılında gündeme getirilen Kentsel Dönüşüm'ün Malatya il merkezindeki bazı bölgelerde uygulanmasının iptal edilmesine da kararın, Malatya'yı da ciddi ölçüde etkileyen, can ve mal kaybına yolaçan, kent merkezinde de birçok binanın hasar görmesine yolaçan Elazığ- Sivrice merkezli depremin olduğu günün tarihini taşıması, çok ilginç bir rastlantı olarak değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının yeraldığı kararın tarihi olan 24 Ocak 2020'nin gecesi saat 20.55'te meydana gelen ve büyüklüğü 6,8 olarak ölçülen, uzmanların da 7 şiddetinde diye nitelendirdikleri 'Elazığ- Malatya Depremi' olarak kayıtlara geçen depremle çakıştığı için, "ilahi bir tesadüf" olarak da değerlendirilen 2052 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı şöyle:

"Malatya İli kent merkezinde bulunan bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi hakkındaki 28/3/2013 tarihli ve 2013/4586 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılmasına, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir."

Can ve mal kaybına yolaçan depremin ertesi günkü tarihi içeren ve 24 Ocak'ı 25 Ocak'a bağlayan gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete'de de 25 Ocak yayın tarihli olarak yeralan, aynı gün tüm kamuoyu 'Elazığ- Malatya Depremi'ni konuşurken, bu konudaki haberler tüm medyada yeralırken 'arada kaynayan' kentsel dönüşüm iptali kararının muhatap olduğu Malatya merkezde, depremden çok sayıda bina çeşitli derecelerde hasar gördü.

Karara göre, kentsel dönüşüm kararı iptaline ilişkin talebin, Büyükşehir veya Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerinden geldiği yorumu yapılırken, imar politikaları ve uygulamalarıyla deprem konusunda hiçbir duyarlılığı görülmeyen söz konusu belediyelerden hangisinin bu konuda talepte bulunduğu merak konusu oldu.

AKP'li siyasetçilerin yanı sıra, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yöneticilerinden bu konuda açıklama bekleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?

Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir.

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanuna göre, kentteki afet riski taşıyan alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesidir. Kanun, Türkiye’nin her tarafındaki kent ve köylerdeki ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıyan binaların devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını öngörmektedir.

Kısaca kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.

Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.

malatyahaber.com

GÖRSEL: 24 Ocak 2020 tarihini taşıyan ve 25 Ocak 2020 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nın kupürü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Nurten tuylu (4 yıl önce)
    Kentsel donusum bekliyiruz tastepe yada cevre yolu alt olarak birileri rant saglicaksa kalsin artik tastepe sehit fevzi yede hak ettigi deger verilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih boynukara (4 yıl önce)
    Haberi verirken içeriğini de net bir şekilde verirseniz yanlış anlamaya yol açmazsınız.attığınız başlık içerikle bağdaşmıyor...sadece horata vadisi için alınan kararı tüm malatya için alınmış gibi göstermeniz habercilikten ziyade algı operasyonu gibi duruyor..hemde böyle acılı bir dönemde...lütfen daha dikkatli olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Beydağında yıllardır sürüyo kentsel dönüşüm ayda 1tane ev yıkıyorlar insanlar perişan durumda sorduğunda tüm hızıyla devam ediyo diyolar böyle giderse bayrağındaki kentsel dönüşüm 2500 yılında biterDaha bunlardan biz medet umuyoruz bunları beklersek 5ci kuşak torunlarımız bittiğini görür
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    Sayın editör kentsel dönüşümden çıkan yer neresiymiş bu bilgiyide öğrenip bizimle paylaşırmısınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Codi44 (4 yıl önce)
    1999 istanbul depreminde ne oldu ki....hep laf laf....hiç birşey değişmez...yetkiler 2 gün sonra olayı unutur....gecistirir. para yok.Allah yardimcimiz olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat44 (4 yıl önce)
    Acilen çevre yolun altina kentsel dönüşüm girmeli yoksa bir dahaki depremde Taştepe melekbaba hanimcitfliginde yıkılmayan ev kalmaz inşallah devlet büyükleri bu durumu hızlandırılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Beydağı mah.12 yıldır ayda 1 tane ev yıkarak devam ediyolar ve bunun adını kentsel dönüşüm olarak adlandırıyorlar tinerci barınağına çevirdiler sorduğunuzda tam gaz devam ediyoruz diyolar maşâallh tam gaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    İyi oldu çok kıymetli boş arsada kentsel dönüşüm mü olur olacaksa Taştepe Hilaltepe melek baba Yeşiltepe’deki olur trilyonluk boş arsada olmaz devletin görevi yapılan binayı kontrol etmek
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Komedi resmen is bilmez yöneticilere emanetiz bu millet koyun olmaya devam etsin çok güzel oluyor hakediyorlar şuan hasarlı olmayan bina yok Malatya daa
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernekli (4 yıl önce)
    Yazık bu millete birilerine rant sağlayamadığı için düzenli deprem vergilerinide ödediği halde çürük binalarda kaderini bekliyor çook yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (4 yıl önce)
    Malatyaya yakişan derken Malatyalilar birlik beraberlik kardeşlik yok oluyor Parti siyasi nedenle bir birimizi ezmek kötülemek Incitmekle zaman harciyoruz sonrada su bu diye kendimizi kandiriyoruz ALLAH için vatan aşkiyla çaba veren hiç bir zaman Pişman olmaz hepimizi ALLAH yarati neden o ve bu diyelim ki bunlari yapmiyoruz sonra da sahipsiz malatya diyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin karataş (4 yıl önce)
    Sayın editör çıkarılan yerler neresi acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskici (4 yıl önce)
    Haberi araştırsanız gerçeksi göreceksiniz horata vadisi iptal edilmiş daha önce kentsel dönüşüm alanı ilan edilmişti, bu bölge yapı olarak çok az yapı var
    0
    0
    Yanıtla
  • Avşar Bey (4 yıl önce)
    Bu haber için sizlere şahsım adına teşekkür ediyorum. Şimdi Malatya haber ailesinde provokatörlukle suclayacaklar. işin tuhaf tarafı yıllardır deprem olan bu bölge fay hattının üzerinde dün oldu bugün oldu yarında olacak çünkü fay hattının üzerindesiniz.Devlet millet olarak depremle yaşamaya alisacagiz ona göre tedbir alacağız. Japonya bunu başardı 8 şiddetindeki depremde adamlar gokdelende çay içiyor .Bizimki 7 şiddetinde bile değil bir çok insanımızı kaybettik. ALLAH RAHMET EYLESİN. Hep beraber taşın altına elimizi koyalım ki bir dahaki depreme ( inşallah olmaz) hazırlıklı olalım. BU konularla siyaset yapmayalım. Bütün partiler ve devlet birimleri en kısa zamanda sorunu yeni süreci düşünelim..
    0
    0
    Yanıtla
  • BİZMALATYALIYIZ (4 yıl önce)
    bundan sonraki süreç çok önmeli , yeniden ele alınması lazım yazık olur malatyamıza...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Kernekte dönüșüm 8 yılda devede kulak oldu..beydağında 12.yılında tek tek yıkımlarla tam bir köstebek yuvası oldu..tastepe hanimin ciftliginde yapilacak dendi 3 yildir ses yok..cevreyolunun alti oldugu gibi duruyor..devasa onlarca mahalleye ne toplulaștırma yapilip kat irtifakı verilip mütahitin girmesi sağlandı ne de kentsel dönüșüm uygulandı.Elazığ bu konuda daha iyi ilerliyor.Elazığ da tek katlı bölgelerde dönüșüm için proje yapïldí ve dönüșüm yapılacak..Malatya nin kronik sorunu imardır.kentsel dönüșüm ve kuzey çevre yolu en önemli meselelerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Raif (4 yıl önce)
    Malatya'da yaşayan insanların can ve mal güvenliğini önemsemeyen, deprem kuşağında yer alan Malatya'nın kentsel dönüşümden çıkarılmasına sebep olan kimlerse Malatya'da yaşayan insanlara zerrece değer vermemektedirler. Malatya'nın yapı stoğu nun %60 eski ve depreme dayanaksızdır. Buna rağmen kentsel dönüşümden çıkarılması bu kent insanına yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Lütfen bilim insanlarına kulak verin, felaket gelmeden önlem alın .
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (4 yıl önce)
    bu konuda devletten zerre kadar hayır gelmez. herkes bir şekilde kendi başının çaresine bakacak. herkes kendi binasının betonuna test yaptırması lazım. yoksa canımızdan olacağız...
    0
    0
    Yanıtla
  • Makina Mühendisi (4 yıl önce)
    Kent merkezindeki binalar eski ve yapı denetim yani mühendislik hizmeti almamış binalar , bu dönüşüm acilen yapılırsa hem insanlarımızın canı kurtulur hem de daha düzenli bir şehirleşme olur yollarımız genişler yeşil alan artar vb . ancak devletimiz imar affı yaparak yanlış yapmış kaçak yapılaşmaya geçit vermiştir , ayrıca Malatya da bazı müteahhitlerin kendi yapı denetim firması var bunun önüne geçilmeli ...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    kentsel dönüşüme girmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (4 yıl önce)
    kesin iptal edilen yerler çevreyolu altıdır kentsel dönüşüme devam edilecek yerler ise fahrikayhan, Güngör Cad., Tecde bu kesimlerdir 2020 yılındayız çevre yolu altında insanlar halen kerpiç evlerde oturuyor daha çıkıp kentsel dönüşümden bahsediliyor inşallah bu depremden bir ders çıkarırsınız diyeceğim ama nerde
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Kentsel dönüşümde bir kısım vatandaşa çok haksızlık yapılmıştı bunu da unutmayalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Böyle bir karar ilçe belediyesine sorulmaz büyükşehir varken. Selahattin Gürkan büyük hayal kırıklığı yaşatıyor. Ne umduk Malatya için, ne buluyoruz... Bu ilk değil, neredeyse her yerde her alanda hüsran.
    0
    0
    Yanıtla
  • DEPREM (4 yıl önce)
    malatya ya yakışan yapılmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet Malatyaya yakışan da budur.
    0
    0
    Yanıtla