DEPREME KARŞI EN ÖNEMLİ TEDBİRDİ.. Ciddi anlamda yapı kalitesi ve imar sorunu bulunan Malatya kent merkezindeki bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim projesinden çıkarılmasına ilişkin 24 Ocak tarihinde alınan Cumhurbaşkanı Kararı, 25 Ocak günkü Resmi Gazete'de yayınlandı.
Afete (depreme) karşı riskli yapıların yenilenmesi amacıyla 2013 yılında gündeme getirilen Kentsel Dönüşüm'ün Malatya il merkezindeki bazı bölgelerde uygulanmasının iptal edilmesine da kararın, Malatya'yı da ciddi ölçüde etkileyen, can ve mal kaybına yolaçan, kent merkezinde de birçok binanın hasar görmesine yolaçan Elazığ- Sivrice merkezli depremin olduğu günün tarihini taşıması, çok ilginç bir rastlantı olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının yeraldığı kararın tarihi olan 24 Ocak 2020'nin gecesi saat 20.55'te meydana gelen ve büyüklüğü 6,8 olarak ölçülen, uzmanların da 7 şiddetinde diye nitelendirdikleri 'Elazığ- Malatya Depremi' olarak kayıtlara geçen depremle çakıştığı için, "ilahi bir tesadüf" olarak da değerlendirilen 2052 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı şöyle:
"Malatya İli kent merkezinde bulunan bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi hakkındaki 28/3/2013 tarihli ve 2013/4586 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılmasına, 5393 sayılı Belediye Kanununun 73 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir."
Can ve mal kaybına yolaçan depremin ertesi günkü tarihi içeren ve 24 Ocak'ı 25 Ocak'a bağlayan gece yarısı yayınlanan Resmi Gazete'de de 25 Ocak yayın tarihli olarak yeralan, aynı gün tüm kamuoyu 'Elazığ- Malatya Depremi'ni konuşurken, bu konudaki haberler tüm medyada yeralırken 'arada kaynayan' kentsel dönüşüm iptali kararının muhatap olduğu Malatya merkezde, depremden çok sayıda bina çeşitli derecelerde hasar gördü.
Karara göre, kentsel dönüşüm kararı iptaline ilişkin talebin, Büyükşehir veya Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerinden geldiği yorumu yapılırken, imar politikaları ve uygulamalarıyla deprem konusunda hiçbir duyarlılığı görülmeyen söz konusu belediyelerden hangisinin bu konuda talepte bulunduğu merak konusu oldu.
AKP'li siyasetçilerin yanı sıra, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yöneticilerinden bu konuda açıklama bekleniyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?
Kentsel dönüşüm, şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının proje kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir.
6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanuna göre, kentteki afet riski taşıyan alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesidir. Kanun, Türkiye’nin her tarafındaki kent ve köylerdeki ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıyan binaların devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılmasını öngörmektedir.
Kısaca kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir.
malatyahaber.com
GÖRSEL: 24 Ocak 2020 tarihini taşıyan ve 25 Ocak 2020 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nın kupürü