SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üzüm de Tarlada, Bağda Kalacak Gibi.."

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bu yıl maalesef hem artan girdi fiyatları, iki buçuk kat artan işçilik, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına karşın dünyanın en güzel üzümünün fiyatı düşmüş durumda. Çiftçinin sesini duyan yok. Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor” dedi.

Milletvekili Ağbaba, Arapgir ilçesini ziyareti kapsamında Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile birlikte üzüm üreticilerini ziyaret etti.

Üreticilerin sorunlarını dinleyen Veli Ağbaba, “Arapgir’in dünyaca ünlü Köhnü üzümü, coğrafi işaret belgesi var ama maalesef Malatya’nın her yanı aynı derdi, sorunu yaşıyor. Bu üzümle insanlar evlerine ekmek götürürken, çocuklarını okuturken ve topraklarına bağlı kalırken Bu yıl maalesef hem artan girdi fiyatları, iki buçuk kat artan işçilik, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına karşın dünyanın en güzel üzümünün fiyatı düşmüş durumda. Çiftçinin sesini duyan yok. Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor. Bu üzüm para etmezse insanlar köylerinden kopacaklar, büyükşehirlere asgari ücretle çalışmak için iş aramaya gidecekler. Köylüyü yerinde tutan, toprağa bağlayan en önemli şey; ürettikleri üründür. Buna da devlet, hükûmet sahip çıkmazsa bu insanlar köylerini terk edecekler. Eğer bu üründen ekmek yiyemezler ise maalesef köylerini boşaltacaklar. Tarım ve Orman Bakanı ile hükûmete Arapgir’in Koru Köyünden sesleniyoruz; bu üzüm dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok, bu üzüme sahip çıkın. Tarımı yok saydılar. Türkiye’nin her yerinde insanlar ürettikleri ürünleri sokağa döküyorlar. Üzümde tarlada, bağda kalacak gibi. Üzümün bağda kalmaması için hızlı bir şekilde tedbir alınmasını söylüyoruz” diye konuştu.

Arapgir ilçesine bağlı Koru Mahallesi’nde Köhnü üzümü üreten Mustafa Ulusoy, “Coğrafi işaret belgesi olan Arapgir Köhnü üzümünü, Türkiye’nin hiçbir yerinde yetişmeyen endemik bitki olarak üretimimize devam ediyoruz. Bu üzüm yaşam kaynağımız başka bir gelirimiz yok. Hassas bir cins olduğu için üretirken çok zorlukları var. Üretim aşamasında incelikleri var. Benim 15 dönüm bağım var. Geçen yıl 20 bin lira olan ilaç masrafım 45 bin liraya çıktı. Yakıt giderim, işçilik masrafım yine öyle. Geçen sene sattığımız fiyattan 7-8 lira aşağısına teklif ediliyor. Yani bize “Bu işi yapmayın” diyorlar. İşçilik, mazot, nakliye fiyatları arttı. Fabrikalar birbirleriyle anlaşıp, bize komik rakamlar teklif ediyorlar. Ne yapmamız lazım? Ülkedeki bütün üreticiler bayrağı çeksin, acından ölsün. Biz o noktadayız” ifadelerini kullandı.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise Arapgir’in yaklaşık 21 mahallesi direkt üzümle geçimini sağladığını kaydederek, “Arapgir’de 41 çeşit üzüm var. Geçen yıl 2 bin ton seviyesinde ve 30 liradan alım yapan fabrikalar bu sene alımdan vazgeçti. Tabii fiyatı her geçen gün aşağıya çekerken giderleri tavan yapan bir ülkede üreticinin köyden başka, köyünde bu işlerden başka gelirinin olmadığı bir dönemde “Nereye, kiminle yapacağız? Diye soruları var. Arapgir’imiz ve üzüm üreticilerimiz açısından büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Osman (3 ay önce)
    Malatyada bir dönüm arazisi olanlar kuşkonmaz eksinler. Bir dönüm bir evi geçindirir. Kuşkonmaz lezzetine doyum olmayan bir bitki fakat biz Kayısıdan başka bir şey bilmediğimiz için maalesef her sene verim elde edilen bitkileri yetiştirmede biraz habersiz yaşıyoruz. Korkmayın koşkonmaz elde kalmaz. Müşterisi çok. Biraz geliştirilirse uçaklarla Almanya gibi yerlere de ihraç edilir diyeceğim ama 5 yıldızlı oteller bunu dışarı göndermezler. Çünkü haddinden ziyade Alman müşterileri var. Kuşkonmazın nasıl yetiştiğini internetten öğrenebilirsiniz. Para kazanınca da bana dua etmeyi unutmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 ay önce)
    Malatya da semt pazarlarında 50-60 tl.ye satıyor pazarcı Arapgir üzümünü.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vbn (4 ay önce)
    Güzel organizasyon ile tarım buyutulmeli.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • KATMA DEGER (4 ay önce)
    Bizim ürünlerde katma değer eksik. Fransa , İtalya şaraptan 7 milyar dolar kazanıyor biz 7 milyon dolar kazanıp 10 milyon dolarlık ithal ediyoruz 3 milyon dolar açık var. Hollanda küçücük ülke tarımda kazandığı bizim kaç katimiz. 23 senede tarıma da iyi darbe vuruldu
    %65
    %35
    Yanıtla
  • malatyalı (4 ay önce)
    herkes sattığını yüksek fiyattan satmak istiyor, ondan sonra enflasyon niye yükseldi şu bu, devlet hepinizin başında duramaz, insanlar vijdanlı olmalı ki hem alıcı hem satıcı memnun olsun..
    %69
    %31
    Yanıtla
  • İTHALAT (4 ay önce)
    Akp el birliği ile tarımı da çökertti sonunda. Tarımda çalışan son insanlarda artık hem yaşlandi hem de bezdi ! Devlet bankasına 2 bin lira borcunu odeyemese haciz yollanıyor ama o bankalar kimlere kimlere ne amaçla paralar krediler verdiler geri alabildi mi bilinmez örneğin yıldırım Demirören! İthalatın önünü açtılar, Rusya-ukrayna krizinde gördük ki ayçiçek krizi bile çıkacak düzeyde tarımı mahvetmişler. Halaya devam MALATYA HALKİ ! Şimdilerin de yalanı afganlar, Suriyeliler olmasa tarım cokermiş ülkede hadi oradan ! AKP'den önce Türkiye tarimda kendine yetebilen 7 ülkeden biriydi. Mahvettiler elhamdülillah
    %44
    %56
    Yanıtla