SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Validen Rekolte İtirazcılarına Tepki.. 'İtibar Etmeyin'

0
Güncellendi - 2020-06-18 01:53:50
Validen Rekolte İtirazcılarına Tepki.. 'İtibar Etmeyin'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 381 bin ton yaş, 85 bin ton kuru olarak açıklanan kayısı rekoltesi tahminleri ile ilgili spekülasyonlar üzerine bir açıklama yapan Vali Aydın Baruş, rakamlara yönelik eleştirilere itibar edilmemesini istedi ve "Şahit oluyoruz ki piyasada farklı gerekçelerle spekülatif amaçlı bir takım açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalara itibar edilmemesini rica ediyoruz." dedi.

Kayısının kent ekonomisi için önemli olduğunu belirterek, 8 milyon meyve veren kayısı ağacının bulunduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Vali Baruş; “Kentin kayısı üretiminde dünyada ve Türkiye'de rakipsiz olduğunu dile getirdi. Kuru kayısının ilimiz ekonomisine sağlamış olduğu fayda her yıl değişmekle birlikte yıllık yaklaşık 250-300 milyon dolar civarında. Bu da 90 ile 100 bin ton ihracata tekabül ediyor. İhracatımızda her yıl bu rakamı korumaya çalışıyoruz. Üreticimizin hak ettiği kazancı elde etmesi, kayısı ticaretiyle uğraşan ticaret erbabının bu faaliyetleri devam ettirebilmek için gerekli tedbirlerin alınması bu noktada önemli. " diye konuştu.

Kentte bu yıl kayısı ağaçlarında monilya hastalığına rastlandığını ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığını hatırlatan Vali Baruş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlimiz genelinde yapılan tespitler neticesinde 237 mahallede 3 bin 685 üreticimizin 57 bin 907 dekar alanda ekonomik zarar eşiği üzerinde hasarı olduğu tespit edildi. Yapılan tespitler neticesinde de hasarın karşılanması için gerekli girişimleri yaptık. Cumhurbaşkanlığımıza vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması için taleplerimizi ilettik. Monilya hastalığı TARSİM kapsamında zararı karşılanan hasarlardan değil. Dolayısıyla zarar gören çiftçimizin rahatlatılması, bu zararlarının tazmini noktasında elimizden geleni yapıyoruz."

Kentte kayısı rekoltesinin Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 1978 yılından bu yana açıklandığına vurgu yapan Vali Baruş, geçen yıl 87 bin 642 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştiğini hatırlatarak, bu yılki rekolte tahmininin Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Malatya Ziraat Odasından temsilcilerin katılımıyla oluşturulan komisyon tarafından belirlendiğini söyledi.

Saha çalışmasının ardından 2020 yılı kayısı rekoltesinin açıklandığına işaret eden Vali Baruş, şunları kaydetti:

"2020 yılı kayısı rekoltesi tahmini yaş olarak 381 bin 737 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 40 bin 637 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 341 bin 100 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 85 bin 275 ton olarak tahmin edilmekte. Üreticilerimiz, kayısı ticaretiyle uğraşan ticaret erbabı, hesabını kitabını bu tahminlere göre yapıyor. Şahit oluyoruz ki piyasada farklı gerekçelerle spekülatif amaçlı bir takım açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalara itibar edilmemesini rica ediyoruz. Çünkü bu yapılan çalışma birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek ve kayısı üreticilerimizin, üretici temsilcilerimizin bir araya gelerek yapmış olduğu çalışma. Sağlıklı çalışmadır. Spekülatif açıklamalar üreticimize ve diğer ticaret erbabına zarar vermektedir. "

Bu hasat sezonunun verimli geçmesini dileyen Vali Aydın Baruş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İnşallah bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) desteğiyle alımlar yapacak. Bu alımlar da TMO, Ticaret Borsamızın Organize sanayi bölgesinde inşa etmiş olduğu lisanslı depoyu kullanacak. TMO'nun sürece dahil olmasıyla kayısı fiyatlarının daha istikrarlı, üreticimizi daha çok koruyan fikir formuna ulaşacağımızı söyleyebilirim."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • itiraz44 (4 yıl önce)
    Fındığa ve çay a taban fiyat açıklayanların kayısıya da taban fiyat açıklamasını bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (4 yıl önce)
    Bir kilo kuru kayısı ortalama %40 su ile şişiriliyor. Gün kurusu kuru kayısı 35 TL fiyatla satılıyor. Bu durumda aslında bir kilo kayısının gerçek fiyatı en az 50 TL'ye denk gelmektedir. Doymak bilmez, sattığının doğru düzgün vergisini de vermeyen bir millet ile karşı karşıyayız. Allahtan Jaguar Jeeple geziyorlar da onun vergisini veriyorlar şirkete kayıtlı değilse.
    0
    0
    Yanıtla