SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilikten İddialara İlişkin Açıklama.. "Soruşturma Sürüyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sorumluluğunda yapılan, depremde hasar gören okullar ile Aile Sağlık Merkezleri, hastane ek binaları, lojman ve okul pansiyonu yapım ve ikmal yapım ve yıkım ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığına ilişkin şikayetlerin, bir Vali Yardımcısı tarafından soruşturulmakta olduğu Valilik tarafından açıklandı. Açıklamada, soruşturmanın sonucuyla ilgili kamuoyuna gerekli bilgilendirmelerin yapılacağı bildirildi.

İDDİALAR..

Bu kurumların yaptığı ihalelerle ilgili şikayetler basında gündeme getirilmiş, ayrıca depremden etkilenen Akçadağ- Kepez'deki Çok Programlı Lise (ÇPL) binasında, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz başlayan söküm çalışmaları üzerine, sökümü yapan şahıslardan birinin "Okulun yıkım ihalesini bana verecekler" Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım" yanıtını verdiği, muhtarın okulun çatısını, demir kapıları ve pencerelerini söken bu şahısları jandarmaya bildirdiği, jandarma tarafından gözaltına alınarak "Kamu Malına Zarar Verme" suçlamasıyla haklarında işlem yapılan bir şahsın tutuklandığı dile getirilmişti.

İhalelerle ilgili “Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle hasar (ağır-orta) gören özellikle okul binaları ile Aile Sağlık Merkezleri (ASM) binaları için güçlendirme – yenileme ihalelerinin hızlandırma amacı ile davet usulüyle yapılmaya başlandığını, bu yöntemin tartışılır olması bir yana, davet edilen firmaların yeterliliği konusu ile aynı gün yapılan aynı türdeki 2 (güçlendirme-yenileme) ihalenin biri yüzde 5 diğerinin ise yüzde 29 kırımla ihale edilmesi, firmalar arası anlaşma kuşkusu yarattığını ve son yapılan 49 güçlendirme-yenileme ihalelerini kazanan firmaların yüzde 90’dan fazlasının Malatya dışı şirketlerin olması da bu yöndeki kuşkuları artırdığı..” iddiaları da gündeme getirilirken, şaibe iddialarına konu yöntem ve işler de haberde yeralmıştı.

Bu iddiaların soruşturulduğu yönünde bilgi edinilirken, ihalelerle ilgili iddialar ve iddialara konu ihaleler şöyleydi:

– Davetiye usulü olan 21 B maddesinin kamu yararı doğrultusunda işlettirilmemesi,

– Rekabet koşulları oluşturulmadan ihaleye çıkılması,

– Bölge ve yerli firmalar yerine binlerce firma arasından Ankara- İstanbul’da bulunan belli firmalara davetiye gönderilmesi,

– İşin yapım süresi dolmasına rağmen işin hala devam etmesi nedeniyle gereğinin yapılmaması.

CİMER’e de aksettirilen iddialara konu olan onlarca ihalelerden bazıları şunlardı:

- Doğanşehir İ.H.L. ikmal Yapım İşi,

- Arapgir Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,

- Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,

- Irmaklı Sağlık Evi Lojman Yapım İşi,

- Çığlık Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım İşi,

- Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,

- Doğanşehir İlçesi İmam Hatip Lisesi 200 Kişilik Pansiyon Binası İkmal İnşaatı,

- Malatya Akçadağ 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi -Toplum Sağlık Merkezi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu Yapım İşi,

- Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi,

- Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,

- Doğanşehir ilçesi Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,

- Darende İlçesi Irmaklı Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım işi,

- Arapgir İlçesi Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,

- Akçadağ ilçesi 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi +Toplum Sağlığı Merkezi+112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu İkmal İşi,

- Malatya Battalgazi (Emeksiz) 9 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi yapım işi.

Bu arada, 11 Firmadan 10’unun teklifinin geçerli olduğu yaklaşık maliyeti 9 Milyon 87 bin 897 Lira olan Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi yüzde 34 kırımla 5 Milyon 963 bin Lira ihale edilirken, 4 firmanın girdiği ve yaklaşık maliyeti 9 Milyon 538 Bin 659 Lira olan Arapgir Devlet Hastanesi ek bina yapım işi yüzde 3 kırımla 8 Milyon 950 bin Liraya ihale edildiği de haberde yeralmıştı.

VALİLİK: SORUŞTURMA SÜRÜYOR..

Haberler üzerine Valilik'ten yapılan açıklamada, daha önce de CİMER ve Valiliğe intikal eden iddialarla ilgili soruşturmanın sürdürülmekte olduğu belirtildi.

Valilik'ten, konuya ilişkin olarak 2 Kasım günü yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle ilimiz de hasar (ağır-orta) gören okul binaları, Aile sağlık merkezleri binalarının güçlendirme - yenileme ihaleleri ve ihtiyaca binaen ilimiz ilçelerindeki hastane ek binaları, Aile sağlık merkezleri, lojmanlar ve okul pansiyon yapım veya ikmal yapım işlerinin ihalelerinde çeşitli usulsüzlükler olduğu iddiasıyla gerek Valilik Makamına, gerekse CİMER üzerinden çeşitli şikâyetler yapılmıştır.

Valilik Makamının 28/09/2020 tarih ve 14613 sayılı onayı gereği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve YİKOB’tan sorumlu Vali Yardımcısı görevlendirilerek şikâyet konularının araştırılması istenmiştir.

Bahse konu şikâyetlerle ilgili olarak görevli Vali Yardımcısı tarafından soruşturma devam etmektedir. Soruşturma sonucu kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • abdulvahap (3 yıl önce)
    boşuna zaman kaybı olayı ört bas edip kapatacaklar hepsi siyasilerin emrinde valilik soruşturmasından birşey çıkmaz bu işi bakanlık müfettişleri soruşturmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu soruşturmadan bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Her şey orta da.
    0
    0
    Yanıtla
  • aytalam (3 yıl önce)
    Maalesef kurumlarımız denetimsiz bırakıldı. idareciler liyakatıyla gelmedikleri için birbirlerine gebe bırakılarak işler yürütüldü. idealist insanlar yerlerinde saydılar bir yere getirilmediler . Yalakalık sistemiyle atamalar yapılıyor maalesef . Bu sistemden bu çıkar. daha iyi günlerimiz bunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Yahya (3 yıl önce)
    4483 sayılı MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN gereği Valilik Makamınca yapılacak 45 günlük ön incelemede birinci derece şüpheli veya sorumlu kurum personeli bağımsız muhakkiklerce yapılması gerekiyor. Kusurlu görülen kuruma sorusturma izni verilemez. Verilirse tamamlanan dosya Hukuk önünde kayırma şüphesiyle 'YOK' hükmündedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Soruşturmayı yürüten makamın kendisinin izni imzası olmasından dolayı bu kişiler hakkında kusurlu olsalar dahi kendilerini de bağlayıcı unsurlar ortaya çıkmaması açısından hakkaniyetli bir karar vereceklerini düşünmüyorum bunu bağımsız olan başka kurumlara verilmesi doğrudur. Vergi müfettişi gibi...
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)
    kesinlikle kanun çıkmalı ve kamuya ait hiçbir ihale kapalı teklif usulü ve davetiye ile olmamalı. Herkese açık ilan verilerek açık teklif usulü ile olmalı. Şartnameyi sağlayan şirketlerden kim daha ucuz verirse ona verilmeli. Eğer ihaleyi alıp yapamayan şirket sahibine de para ve hapis gibi ağır cezalar verilmeli. şu an çoğu müteahhit devletten inşaat işlerini alıyor, yarıya gelince bu paraya yapılmıyor diyor, ekstra ücret istiyor, devlette çoğunun talebini karşılıyor, işler yarıda kalmasın, muhalefetin eline koz vermeyelim veya yandaş müteahhit diye falan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alibaba 44 (3 yıl önce)
    Malatyada hangi iş usule uygun yapılıyor onun bunun Şunun adamı her koltuga oturan miras gibi görüyor
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    Bu firmalar kimlermiş acaba, onları da yayınlayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • cirmiktili (3 yıl önce)
    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve YİKOB’tan sorumlu Vali Yardımcısı görevlendirilerek şikâyet konularının araştırılması istenmiştir. Yukarıda bu şekilde yazılı , zaten o kurumdan sorumlu olan Vali Yardımcısı yeniden araştırmanın başına atamak , O Vali Yardımcısını da yarin Zan altında bırakır ,bu nasıl iştir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert ali (3 yıl önce)
    Araştırmaya gerek yok zaten olay ortada.inşallah sorumlular cezasını çeker.rahmetli Burhan. Kuzu hoca nun sözü aklıma geldi nasıl anlatayım vay anam Vay bu arada 1000000 tl ye güçlendirme proje ihalesinii verdikleri ( buda davetiyeyle )firmanın da projeleri hep hatalıydı.bence yüksek fen kurulu kontrol edilmelidir.hiçbirinde temel ve zemin güçlendirmesi yapılmadı yani anlayacağınız sağlam binayı iyice yordular yani anlayacağınız biz deprem için devletimize katkı olsun diye 10 tl ilk SMS atarken ... (isim verilmiş) kankaları milyonları götürdü
    0
    0
    Yanıtla