Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın meclis toplantısında, 2010 yılı gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerine plaket verildi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen meclis toplantısında, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, meclis üyelerine yönetim kurulunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin vergi politikalarına da değinen Erkoç, tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum ve iş dünyası ile kendisini 2023 hedefine kitleyen Türkiye'nin daha fazla büyümesi ve refah ülkesi konumuna gelmesi için verginin öneminin aşikar olduğuna değindi.
Malatya'nın her yıl vergisini yükselen bir çizgide ödeyen bir şehir olduğunu ifade eden Erkoç, ''Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 25'lik bir artışla vergi tahsili yapılmış ve il genelinde tahsilat oranı yüzde 79'lar ile 559 milyon liraya yükselmiştir'' dedi.
Erkoç, Türkiye genelindeki vergi artışının ise yüzde 21 olduğunu belirtti. Daha adil bir vergi sistemi ve herkesten gücüne göre vergi alınmasıyla birlikte Türkiye'nin ekonomik gelişmenin yanı sıra sosyal refah ülkesi olma noktasında önemli bir adım atacağını kaydeden Erkoç, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin en yüksek dolaylı vergi alan ülkelerin başında geldiğine işaret eden Erkoç, ''Dolaylı vergilerin düşürülmesi gerektiğini'' söyledi.
''Beyanname ve damga vergisi kaldırılmalıdır'' diyen Erkoç, ''2023 hedefine kitlenen ülkede eğer ihracatı belli bir noktaya çekmek istiyorsak üretim üzerindeki vergi yüklerini ve enerji üzerindeki vergi yüklerini azaltmak zorundayız'' ifadesini kullandı.
-Vergi rekortmenlerine ödül-
Toplantıda daha sonra gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerine ödül verildi.
Ödül töreninde konuşan Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya'nın son yıllarda olumlu bir gelişme seyri içerisinde olduğunu belirterek, vergi tahsilatının bundan bir kaç yıl önce 330 milyon lira olduğunu, bu yıl 550 milyon liraya çıktığını anlattı.
Saran, ''Bu, Malatya'daki ekonomik ve ticari gelişimin ne kadar önemli bir düzeye geldiğini gösteriyor'' diye konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de, yeni teşvik sisteminde Malatya'nın yine avantajlı bir konum elde edeceğini kaydetti.
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise vergide kayıp kaçakların önlenmesinin önemini anlattı.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin Avrupa ülkelerinden daha yüksek göründüğüne
değindi.
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan ise 2011 yılı sonu itibarıyla toplam vergi gelirinin yüzde 25'lik bir artışla, 559 milyon liraya yükseldiğini belirterek, Türkiye ortalamasının yüzde 20,5 olduğunu belirtti.
2010 yılında vergi gelirinin 477 milyon lira olduğunu anlatan Özkan, ''Devletin diğer gelirleriyle birlikte, Malatya ve ilçelerinde 618 milyon lira tahsilat yapıldı'' dedi.
Özkan, bugün gelir ve kurumlar vergisinde 17 mükellefe plaket verildiğini anlattı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkında kanun çıkarıldığını ifade eden Özkan, ''2011 yılında ilimizde ve ilçelerinde 39 bin 750 kişi müracaat etti. Toplam 173 milyon 500 bin liralık kamu alacağı yeniden yapılandırılmıştır. Yapılandırılan kamu alacakları kapsamında 2011 yılında ödenmesi gereken taksitler toplamı 47 milyon lira idi. Bunun 45 milyon lirası tahsil edildi'' diye konuştu.
-Gelir Vergisinde Tevfik Ilıcak, Kurumlar Vergisinde Baykanlar Tekstil rekortmen-
Konuşmaların ardından gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerine plaket verildi.
Gelir vergisinde rekor kıran Tevfik Ilıcak'ın tahakkuk eden vergi miktarının 336 bin lira olduğu, kurumlar vergisinde ise Baykanlar
Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 1 milyon 57 bin 801 lira vergisinin tahakkuk ettiği bildirildi.
Gelir vergisinde Tevfik Ilıcak'ı Oyal Tufan ve Cemal Karabaş izledi.
Kurumlar vergisinde ise Ultra Emar Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi ikinci, Ilısan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. üçüncü oldu.