Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 28 Mayıs’ta yapılan ihalede, Türk Kızılayı'nın ‘Ön Üretimli Afet ve İnsani Barınma Sistemleri Üretim Tesisi’ kurmak üzere 83 milyon TL teklifle aldığı Vagon Onarım Fabrikası (VOF) ihalesinin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından nihai karar için olumlu görüşle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulduğu öğrenildi.
Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı, AKP MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “İhale, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanımızın onaylaması durumunda Türk Kızılayı planladığı yatırımı gerçekleştirecek” dedi.
2018’in Haziran ayında onay için ÖYK’ya gönderilen ihalenin aradan yaklaşık 5 ay süre geçmesine rağmen sonuçlandırılmamış olması, VOF’un daha önce birçok kez olduğu gibi bu kez de satılamayıp, kullanılamaz halde kalmaya devam edeceği endişelerinin kamuoyunda dile getirilmesi üzerine, ihale sürecinin son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Hali hazırda Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanımızın imzasını bekliyor” dedi.
“Dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip barınma sistemleri tesisi kurulacak”
Söz konusu ihale ile yıllardır atıl duran Malatya Vagon Onarım Fabrikası’nın ekonomiye kazandırılmış olacağını vurgulayan Tüfenkci, “Malatya Vagon Fabrikasının lokasyon, lojistik, alan ve teknik avantajlarını Türk Kızılay Derneği’nin afete müdahale ve afet sonrası yönetim kabiliyetleri ile birleştirerek dünyadaki en büyük üretim kapasitesine sahip insani barınma sistemleri AR-GE ve üretim tesisinin kurulması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesi aşamasında sektörde tecrübeli bir firmanın projeye dahil edilmesi ve böylece projenin çok hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Sonrasında Proje geliştirme ve pazarlama faaliyetlerine başlanarak, birinci safha fabrika yatırımına başlanması ve işletmeye alınması, ikinci safha fabrika yatırımının planlanması ve hayata geçirilmesi şeklinde planlanıyor” diye konuştu.
Kızılay neler üretecek?
Yatırımın hayata geçirilmesi sonrasında ulusal ve uluslararası pazarda satışı gerçekleştirilecek birçok ürün ve hizmetlerin üretileceğini belirten Tüfenkci, beraberinde birçok hizmetin de sunulacağını belirterek şunları söyledi:
“Konteyner, prefabrik yapılar, hafif çelik yapılar, ağır çelik yapılar, insani barınma sistemlerine yönelik ürünler, afetlere müdahalede hızlı üretilen ve hızlı kurulabilen yaşam alanları, asgari insani yaşam standartlarına uygun, düşük maliyetli konutlar, afet sonrası yaşanabilir uygun maliyetli kalıcı konutlar, afet sırasında ve sonrasında kamp kurulumu ve yönetimi, kamp kurulumu (Alt yapı ve üst yapı dahil), beslenme faaliyetleri organizasyonu, kamp güvenliği, atık yönetimi, konularına ilişkin tüm hizmetlerin tek elden sunulması hedeflenmektedir.”
Tüfenkci, yatırımın tamamlanmasıyla 1480 kişiye iş imkanı sağlanacağını söyledi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
Böyle olacak