Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, 2012 yılında çıkarılan yasa ile yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul alımının arttığını kaydetti. Gayrimenkul alımında Almanların ilk sırada yer aldığını belirten Güney, Avrupa ülkelerinin özellikle Akdeniz Bölgesi’ni, Arapların ise Karadeniz gibi ağacın bol olduğu bölgeleri tercih ettiğini söyledi.
Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul edinebilmesinin önünün açılmasıyla birlikte, Türkiye’deki gayrimenkul satışlarında artış oldu. Yabancılara gayrimenkul satışını ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yakından takip ediyor. Konuyla ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, 2012 yılında çıkarılan yasanın ardından gayrimenkul satışının arttığına dikkat çekti.
18 Mayıs 2012 tarihinde yabancıların Türkiye’den gayrimenkul edilmesinin önünün açıldığını anlatan Davut Güney, bu tarihte çıkarılan bir yasa ile gayrimenkul satışındaki ‘Mütekabiliyet’, yani ‘Karşılıklı’ ilkesinin kaldırıldığını söyledi. ‘Karşılıklı’ ilkesinin kaldırılmasıyla birlikte Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülke vatandaşlarına da gayrimenkul satışının gerçekleşebildiğini kaydeden Güney, “Bu da Bakanlar Kurulumuzca belirlenen 183 ülke vatandaşının ülkemizde gayrimenkul edinimini sağlamış oldu” dedi.
Bu yasadan önce İslam ülkelerinin, Arap ülkelerinin Türkiye’den mülk ediniminin mümkün olmadığını hatırlatan Davut Güney, “Bu kanunla o ülkelerde Türkiye’den gayrimenkul alma imkanına kavuşmuş oldular. Muhakkak bu kanunun yürürlüğe girmesiyle ülkemize özellikle Ortadoğu’dan, Türk cumhuriyetlerinden, Kazakistan’dan, Afrika'nın bazı ülkelerinden, ülkemizde gayrimenkul edinimleri başlamış oldu” diye konuştu.
2012’deki yasanın ardından Türkiye’den gayri menkul edinmede artışın olduğunu kaydeden Güney, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu ülkelerinin de Türkiye’den gayri menkul edinmeye başladığına dikkat çekti.
“YABANCILARIN 30 HEKTARDAN FAZLA ARAZİ EDİNMELERİ MÜMKÜN DEĞİL”
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, yabancılara özel güvenlik bölgelerinden ve askeri bölgelerden mülk satışı yapılmadığını belirterek, Türkiye’den gayrimenkul alan bir yabancı ülke vatandaşının da aldığı araziye 2 yıl içinde yatırım yapması gerektiğini söyledi. Güney, şöyle konuştu:
“Rusya vatandaşları da Akdeniz ve Ege taraflarından gayri menkul edinme gayreti içerisinde. İslam âleminden gelenler de Karadeniz; özellikle Düzce, Sakarya, İzmit, İstanbul, Bursa gibi yerleri daha çok tercih ediyorlar. Onların da ülkemizden gayrimenkul edinimi devam ediyor.
Tabi bir yabancının ülkemizden gayrimenkul edinmesiyle, Türk vatandaşının gayrimenkul edinmesi arasındaki fark; yabancıların özel güvenlik bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve askeri güvenlik bölgelerinde gayrimenkul edinimi mümkün değil. Buna sınırlama getirildi. Ayrıca da yabancıların 30 hektardan fazla arazi edinmeleri mümkün değil. Ama arazi aldığında da bu araziye 2 yıl içinde yatırım yapma zorunluluğu var yabancıların. Araziyi alıp da boş tutma mümkün değil. Kanunun getirdiği bu kurallara, bu kaidelere uymayanların da gayrimenkullerinin tekrar ellerinden alınabilmesi yetkisi de Bakanlar Kurulu’nda verilmiş oldu.”
“EN ÇOK GAYRİMENKULÜ ALMANLAR ALIYOR”
Genel Müdür Davut Güney, Türkiye’den en çok gayrimenkul edinen yabancı ülkenin Almanya olduğunu kaydetti. Alman vatandaşlarının ilk sırada yer aldığını belirten Güney, ikinci sırada İngilizlerin, üçüncü sırada da Danimarkalıların yer aldığını kaydetti. Güney, “Rusya da dördüncü sıraya yükseldi gibi” diyerek, Rusların da son dönemlerde gayrimenkul alımını artırdığına dikkat çekti.
“Almanya, İngiltere, Danimarka ve Rusya’nın en çok tercih ettiği yer özellikle Akdeniz” diyen Güney, “Alanya başta olmak üzere, Selçuk gibi yerler en çok tercih ettikleri yerler. Ama birinci sırada Alanya geliyor” diye konuştu.
Avrupa ülkelerinin daha çok sahil kesimlerini tercih ettiğine dikkat çeken Güney, Araplar’ın ise Avrupa ülkelerine göre farklı bölgeleri tercih ettiklerini kaydetti. Güney, “Araplar özellikle tabii güzelliğe, arazinin kapalı, ağaçlık oluşuna daha çok önem veriyorlar. Sahilden, denizden çok ormanlık alanları tercih ediyorlar. Karadeniz, Bursa civarları daha çok tercih ettikleri yerler” şeklinde konuştu.