SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yapamazsın, Kadından Olmaz" Dediler, Yılmadı..

0
Güncellendi - 2017-01-26 04:37:27
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Arapgir ilçesinde 5 yıl önce 30 koyunla yetiştiriciliğe başlayan sertifikalı kadın çoban Zöhre Zengin, çevresindekilerin tüm karşı çıkmalarına, hatta yıldırmak için uyguladıkları baskılara aldırmadan kısa sürede sayıları 200'ü aşan koyun ve keçilerine bakıyor.

Arapgir'e bağlı Alıçlı köyü kırsalında iki katlı müstakil bir evde, iki kız kardeşiyle yaşayan Zengin, 5 yıl önce yetiştiricilik sertifikası alarak bahçesine ağıl kurdu.

Ailesinin yanı sıra çevresindekilerin de tüm karşı koymaları ve baskılarına inat 30 küçükbaş hayvanla başladığı işini kısa sürede ilerleterek 200 küçükbaş hayvana ulaşan Zengin, sabahın ilk ışıklarıyla güne başlıyor.

Beraber yaşadığı kız kardeşleri Hanife ve Satı Gül ile ağıldaki işlerinin ardından ellerine değneğini alıp hayvanlarına yem bulmak için dağ tepe dolaşan Zengin, yetiştiricilikten kazandığı parayla bir yandan hayvanlarının borcunu ödeyip bir yandan da ailenin geçimini sağlıyor.

Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynaklarının, ailesinden yakın gördüğü hayvanları olduğunu, yetiştiricilik sayesinde 2 kız kardeşiyle kimseye muhtaç olmadan yaralarını sardıklarını belirtti.

Köy yaşantısı ve yoksulluğun kendisini bu işe yönlendirdiğini aktaran Zengin, hayvanları sayesinde kız kardeşleriyle hayata tutunduklarını ifade etti.

Hayvanlarını çok sevdiğini dile getiren Zengin, şöyle devam etti:

"Sabah olduğunda yemek yemeden hayvanların içerisine gireriz. Eğer yavrulamışlarsa ilk başta onların karınlarını doyururuz. Daha sonra annelerinin yemini veririz. Kendimize zaman da ayıramıyoruz. Onların ihtiyaçları tamam olmayınca bizim huzurumuz olmuyor. Hayvanlar artık benim gözümde bir insan değerinde. Onun için bu işin içerisindeyim ben."

- Ailesi de destek vermedi

Yetiştiriciliğin yanı sıra çobanlığı da kendilerinin yaptığını aktaran Zengin, işe başlamadan önce hem ailesinden hem de çevresinden çok tepki aldığını anlattı.

Kız kardeşleriyle genellikle erkeklerin yaptığı işin üstesinden gelmeye çalıştıklarını ve bu süreçte pek çok insanın da kendilerine karşı çıktığını belirten Zengin, şunları söyledi:

"Ailemden destek görmedim. Çevreden 'Kız başımıza dağlarda dolaşmak bize yakışmıyormuş, biz bu işleri yapmayacakmışız. Biz kendi üzerimize düşen işleri yapacakmışız.' gibi tepkiler aldık. Onların düşüncelerine göre hareket etmiş olsaydım... Herkes bana akıl veriyor ama ekmek vermiyor. Ben bu işe ekmeğim için giriştim. Çevre köylerden de istemeyenler var. Hayvanlarımı susuz dahi bıraktılar. Bunlara karşı Allah izin verirse, sağlık verirse bu yola sonsuza kadar devam etmeyi düşünüyorum. Ben bu işe borçla giriştim. Borcumun bir kısmını ödedim. İnsanda dayanma azmi varsa bu işleri yapmak zor değil."

- "Hor görenler de oluyor"

Ekini, tarlası veya başka bir yatırımı olmadığını, hayvanlarından kazandığını yine hayvanlara harcadığına işaret eden Zengin, tek servetinin "canlar" dediği koyun ve keçileri olduğunu vurguladı.

Kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlamak istediklerini aktaran Zengin, şöyle konuştu:

"Biz 3 kız kardeş, kimseye muhtaç olmadan 3 erkek gibi işimizin başında mücadele etmeye çalışıyoruz. Çok hor görenler de oluyor. Bize akıl da veriyorlar ama ekmek verdiklerini hiç görmedim. Aç da elbisesiz de olsak kimse bize halimizi sormuyor. 'Siz erkek misiniz, dağ başında geziyorsunuz?' diyor. Kendi bileğimizin gücüyle ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz."

- "Çok örnek çalışmalar yapıyorlar"

Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın ise Zengin'in örnek bir yetiştirici olduğunu belirtti.

Zengin'in yetiştiricilikte kendini geliştirdiğini, hayvanlarına daha iyi bakabilmek için Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi'ne de dahil olduğuna dikkati çeken Akın, şunları kaydetti:

"Çok örnek çalışmalar yapıyorlar, hayvanlarına çocukları gibi bakıyorlar. Bayan yetiştirici çok önemli. İşletmede eğer bayan yoksa mutlaka kapanıyor. Bayanlara biraz daha pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Bu noktada tabii ki devletimizin bakanlığımızın çok önemli destekleri var. En önemlisi şu bire bir örnek çalışma yapan bayan yetiştiricilerimize destek olmak gerekiyor."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • sibel (7 yıl önce)
    Helal olsun. Allah çalışanın rızkını her zaman verir. Kadının azminden de kimse kurtulamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmety Önal (7 yıl önce)
    Mücadeleci, azimli ve kendine güvenen çok değerli bu bayan kardeşleri candan kutluyorum. Başarılar dilerim. Aç kalıp muhtaç olmaktansa, alın teriyle çalışmak yiyecek kazanmak en medeni davranıştır. Herkesin bu bayanlara destek olması gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • süle sa (7 yıl önce)
    maşallah kardeşime .ekmek nerde ,en iyi ne iş yapıyorsan ordadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (7 yıl önce)
    Helal olsun.Allah kolaylık versin.bir işe bayan eli deydimi daha temiz olur.kaliteli yağ ve peynir de oluyordur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahtiyar Anadolu (7 yıl önce)
    Allah emeklerini zayi etmesin...
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (7 yıl önce)
    Öncelikle tebrik ederim. Arapgir ve Arguvan dağlarında hele de bayanlar için çobanlık çok zor abla, hem Allah izin verirse diyorsun hem de sonsuza kadar bu işi yaparım diyorsun, Cenab-ı Hak biz insanları sadece çalışalım, para kazanalım, mal mülk evlat edinelim diye göndermedi bu dünyaya, ve de sonsuza kadar değil en fazla taş patlasın 100 yıl yaşarsınız. Daha sonrası, yani ahiret n'olcak...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • süle sa (7 yıl önce)MURAT isimli kullanıcı yorumuna
    abla heyecanla öyle sonsuz falan demiş.çoğu erkeğin yapmadığını yapmış belki de hayat ona neler getirecek bilinmez.bu iş de zaten uzun süre yapılamaz.geçimini alınteriyle kimsenin hakkına girmeden kazanmak da en büyük ibadettir.
    0
    0
    Yanıtla