SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yapanın, Yaptıranın ve Kontrol Edenin Mutlaka Ceza Alması Lazım"

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Malatya ile ilgili sorun ve talepleri anlatan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümünün 2020 Elâzığ depreminin ardından güçlendirme yapılan okullar olduğu… Böylece güçlendirmenin baştan savma olduğu da ortaya çıktı. On yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasarlı olmasının Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirildiğini de merak ediyoruz” sorusunu yöneltti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katıldı.

“Bunu yapanların da yaptıranların da kontrol edenlerin de mutlaka bir ceza alması lazım”

TBM Plan ve Bütçe Komisyonunda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba söz alarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Malatya’da Ocak 2020 depreminden sonra güçlendirilmiş olan okulların 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak yıkıldığını anlatarak, “Malatya'da 2020-2022 döneminde 159 okul projelendirildi. Bu okulların 10’u bitirildi, 21 okul yapılıyordu maalesef yapılmadı. Bir de bilginiz olsun, daha önce yapılan ihalelerde yani 2020 depreminde, Elâzığ depreminde güçlendirilmiş okulların tamamı yıkıldı. Bunu yapanların da yaptıranların da kontrol edenlerin de mutlaka bir ceza alması lazım ki aynı sorunlar yaşanmasın” ifadelerini kaydetti.

“ Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümün güçlendirme yapılan okullar”

Ağbaba Bakan Tekin’e şu ifadeleri de aktardı, “Yeni yatırım programının da onaylanmasını bekliyoruz. Malatya'da yüz 159 tane okulun yapımını bekliyoruz. Maalesef deprem bölgesinde deprem, en çok eğitimi vurdu. Malatya'da 2 okul yıkıldı, 46 okul ağır, 18 okul orta, 42 okul ise az hasar aldı. Ağır hasar alan okullar yıkılırken az hasar alan okullar onarıldı. Depremde ağır hasar alan okulların büyük bölümünün 2020 Elâzığ depreminin ardından güçlendirme yapılan okullar olduğunu… Böylece güçlendirmenin baştan savma olduğu da ortaya çıktı. On yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasarlı olmasının Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirildiğini de merak ediyoruz. Malatya’da şubat ayından beri defalarca irili ufaklı depremler meydana gelmeye devam ediyor. Her depremin ardından okullardaki öğrenciler panikle sınıflardan tahliye ediliyor, bir süre okul bahçelerinde bekletiliyor. Maalesef Malatya depremle ilgili çok ciddi sıkıntı yaşıyor.”

“Depremlerden sonra Malatya’da 3 bin öğretmen ayrıldı”

Depremlerin ardından Malatya’dan ayrılan öğretmen sayısının 3 bin, gelen öğretmen sayısının ise 1.300 olduğunu aktaran Malatya Milletvekili Ağbaba şöyle devam etti: 

“6 Şubat depreminin ardından yaklaşık 3 bin öğretmenimiz tayin isteyerek Malatya’dan ayrıldı. Yine, atamayla yaklaşık 1.300 öğretmen Malatya'ya geldi. Norm fazlası öğretmenlerimizle açık kapatılmak istense de şehir merkezinde bazı branşlarda ücretli öğretmenlerle öğretmen eksikliği kapatılmak isteniyor. Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık uygulamasını, zaten zor şartlar altında yürütülen eğitim sürecine bir de öğretmen eksikliğinin eklenmesini istemiyoruz. Yeni okul yapımı hızlandırılmalı. 855 derslikte eğitim gören 22 bin öğrencinin başka okullarla eşleştirildiği, 111 okulda eşleştirme yapıldığı; 158 okulda ikili, sabahçı-öğlenci şeklinde eğitim verildiği belirtiliyor. 111 okul, başka okulların bünyesine eklenerek eğitim görüyor. 1 okul için yapılan binayı 2 okulun paylaşması da sıkıntı yaratıyor.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Kürşad (1 yıl önce)
    Malatya milli eğitim müdürü sıkıntıların farkında mı,olan bizim çocuklara oluyor.Malatya milli eğitim kimlere emanet edilmiş.malatyam bunları hak etmiyor.Malatyayı yöneten siyasetçiler,Allah bunu hesabını size sorar unutmayın.Ama biz hak ediyoruz her şeyi.Gözümüze baka baka yalan söylüyorlar,ama hoşumuza gidiyor.Celladımıza aşık olmuşuz,daha ne olsun...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yusuf (1 yıl önce)
    Malatyada eğitim sorunları hiç çözülmedi. Bütün olan biten yöneticilerin bakanlık yetkililerini kandırmasından ibaret. İkili eğitim bir okul bünyesinde olursa ikili eğitimdir. Bir okul sabah bir okul öğleden sonra eğitim yaparsa herşey alt üst olur. (oluyor) Otuz dakikalık blok ders ve on dakikalık teneffüsle ne eğitim alır çocuklar. Ulaşım düzeninin daha tam olarak kurulmadığı Malatyada bir öğrencinin sabah saat yedide derse girmesi için kış şartlarında gece dört buçuk, beşte kalkması gerekiyor. Yoksa uzak köy ve mahallelerden okullara gelen çocuklar nasıl okula gelecekler. Milli eğitim hafif hasarlı okulların onarımını tam yapmadı, onarımları hiçbir geliri olmayan okullara bıraktı. Hafif hasarlı okulların tamiratı yapılarak hizmete sokulmadı, bu okullar da başka okulların üstüne verildi. Kim diyorsa deprem bölgesinde eğitimin sorunları çözüldü, yanlış biliyordur. Bir kısmı konteynerlerde bir kısmı da köylerde ve akrabalarının yanında kalan ve sabahın köründe okullarına yetişmek zorunda kalan, çoğu zaman da okullarına geç kalan öğrencilerin çektiklerini kim anlayacak ve onların derdine kim tercüman olacak.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • hüseyin karaaslan (1 yıl önce)
    Ceza alamaları, ağır ceza mahk. yargılanmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    İnanın ki Veli Bey, bu verdiğiniz bilgiler bakanda yoktur, bakan bilmiyordur da. Şu iktidar ve ortakçısı vekilleri nerede acaba? Sonra bazı taraflar Veli Bey'i kıskanıyor da ondan sordum.
    %100
    %0
    Yanıtla