İzmir’de, alacaklı bir firmanın avukatı, evine gittiği borçlunun tüm eşyalarını haczedip borçlu aileye karşı taciz ve baskı uygulamak istedi. İcra memuru aileye karşı taciz ve baskı kurulamayacağını belirterek haciz işlemi yapmadı. Alacaklı avukatı bunun üzerine konuyu Yargıtay’a taşıdı ancak Yargıtay 12. Hukuk Dairesi de borçluyu taciz etmek ve baskı kurarak ödemeye zorlamanın temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine ters düştüğünü belirterek alacaklı avukatın başvurusunu reddetti. Karar taciz edilen ve baskı gören binlerce borçlu için emsal teşkil etti.
İzmir’de alacaklı bir firmanın avukatı, evine gittiği borçlunun tüm eşyalarını haczedip borçlu aileye karşı taciz ve baskı uygulamak istedi. İcra memuru tüm eşyaların haczi yapılamayacağını, aileye karşı taciz ve baskı kurulamayacağını belirterek haciz işlemi yapmadı. Alacaklı avukatı bunun üzerine konuyu Yargıtay’a taşıdı. İtirazı değerlendiren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, haczin amacının borcun tahsilinin sağlanması olduğunu, borçluyu taciz etmek ve baskı kurarak ödemeye zorlamanın temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine ters düştüğünü, bunun suç sayıldığını belirterek alacaklı avukatın başvurusunu reddetti. Yargıtay'ın bu kararı, alacaklılar tarafından taciz edilen ve baskı gören binlerce borçlu için emsal teşkil etti.
SUÇ TEŞKİL EDİYOR
İzmir’de özel bir şirkette çalışan Ramazan K., geçen yıl aldığı elektronik eşyaların taksitlerini ödeyemeyince alacaklı firma haciz işlemi başlattı. Alacaklı firmanın avukatı, yanına icra memuru alarak borçlunun evine gitti. Haciz işlemi sırasında aileye karşı baskıcı davranış sergileyen alacaklı avukatı, bir yandan da taciz edici sözler sarf edip tüm eşyalara haciz işlemi yapılmasını istedi. Alacaklı avukatın tutumuna tepki gösteren icra memuru, bu şartlar altında icra işlemini yapamayacağını belirtip icra mahallinden ayrıldı. İcra memurunun icra işlemini yapmaması üzerine alacaklı avukatı, konuyu Yargıtay’a taşıdı. Avukatın talebini değerlendiren Yargıtay 12 Hukuk Dairesi, “Haczin amacı, borcun tahsilinin sağlanması olup borçluyu taciz etmek ya da baskı kurarak ödemeye zorlama maksadıyla haciz yapılmamalıdır. Bu tür davranışlar, temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine de ters düşer. Yine bu tip davranışlar, İcra İflas Kanunu 85/son maddesine göre suç teşkil eder. Ayrıca, evde birden fazla olan eşyaya haciz işlemi yapılabilir” diyerek alacaklı avukatın talebini reddetti. Yargıtay’ın bu kararı, alacaklılar tarafından baskı gören ve sözlü tacize uğrayan binlerce kişi için de emsal teşkil etti.