SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yarısı Diyabetli Olduğunu Bilmiyor"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de 7 milyon diyabet hastasının yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. 

Uluslararası Diyabet Federasyonu rakamlarına göre diyabet tüm dünyada yaklaşık 400 milyon insanı etkilerken, bu rakamın 2035 yılında 600 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada diyabetle ilgili sağlık harcamaları 600 milyar dolar civarında iken, ülkemizde diyabete bağlı sağlık harcamaları 2014 yılında 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam ülkemizdeki ulusal sağlık harcamaları bütçesinin yüzde 18.2’sini oluşturuyor. Kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişikliler ve diğer faktörlerin etkisiyle 2035 itibarı ile ülkemizdeki diyabetli sayısının 12 milyona yükselmesi bekleniyor.

“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nedeniyle dünyada ve Türkiye’de diyabetin hızlı artışına dikkat çeken Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişiklilerin diğer etkenlerle beraber hem diyabetin hem de diğer bulaşıcı olmayan hastalıklardan etkilenen bireylerin sayısında belirgin bir artışa yola açtığını söyledi. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon diyabetli olduğunu ve bu sayının 2035 itibarı ile 12 milyona yükselmesinin beklendiğini ifade eden İlkova, “diyabetli insanların yarısının diyabetli olduğunu bilmiyor olmasının” en önemli nokta olduğuna dikkat çekti.

Avrupa ülkelerindekine benzer bir şekilde Türkiye’de de giderek artan yaşlı nüfusun etkileri hissedilmeye başlanıyor. İnsanlar yaşlandıkça Tip 2 diyabet gelişme olasılığının arttığını belirten Dr. İlkova, her ne kadar Türkiye’nin genel demografik profili genç bir nüfus yapısı gösterse de insanların gelişen sağlık hizmetlerinin ve tedaviye erişiminin de artmasıyla daha uzun yaşadığını söyledi.

Diyabetin zamanında teşhis edilmemesi ve doğru yönetilmemesi ilerleyen zaman içerisinde kalp ve kan damarlarını bozarak, göz, sinir ve böbrek hasarlarına, kalp krizi ve inmeye sebep olabiliyor. Oysa toplam diyabetli nüfusun yüzde 90’ına yakınını oluşturan Tip 2 diyabeti, doğru beslenerek ve hareketsiz yaşamdan kaçınarak önlemek veya geciktirmek mümkün.

15-16 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak olan G20 liderler zirvesi kapsamında Türk Diyabet Cemiyeti, Uluslararası Diyabet Federasyonu ile birlikte liderlere hitaben hazırladığı bir yazıda dünyadaki tüm diyabetlilerin yüzde 75’inin (yaklaşık 286 milyon insan) G20 ülkelerinde yaşadığını, tüm dünyada 400 milyon insanı etkileyen bu epideminin yalnızca bireylerin sağlığını ilgilendiren bir durum olmasının ötesinde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için de bir engel oluşturduğuna dikkat çekiyor.

2014 yı verilerine göre Türkiye’de diyabet rakamları şöyle:

“20-79 yaş arası yetişkin nüfus: 49.125.000

20-79 yaş arası diyabet vakaları: 7.227.000

20-79 yaş arası tanı konulmamış diyabet vakası: 2.191.400

Ulusal Diyabet Prevelansı (%) 14,7

20-79 yaş arası diyabete bağlı ölümler: 59.755

Diyabete bağlı sağlık harcamaları toplamı (milyar USD): 6,5

Toplam ulusal sağlık bütçesinde diyabetin payı (%): 18.2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız