Yatırımcılar Malatya'yı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmüyor.Önceki yıllarda Doğu bölgesinde yatırım yapılacak iller arasında gösterilen Malatya teşvikli yatırımlarda son beş yılın en kötü dokuz ayını yaşadı.
malatyahaber.com yazarı, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı S.M.Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Malatya da son beş yıllın ilk dokuz aylık döneminde ortalama 46 adet yatırımın teşvik belgesine bağlandığını, bu belgelerde ki yatırımın tutarının ise ortalama 904,5 milyon lira olduğunu, 2015 yılının ilk dokuz aylık Ocak-Eylül döneminde ise yeni yatırımlar için 32 adet teşvik belgesi düzenlendiğini bu belgelerde ki yatırım tutarının ise 190 milyon lira olarak öngörüldüğünü belirterek, 2015 yılının ilk dokuz aylık Ocak-Eylül döneminde ise 5 adet yatırım teşvik belgesinin iptal edildiğini, İptal edilen belgedeki yatırım tutarının 15,5 milyon lira, öngörülen istihdamın ise 115 kişi olduğunu söyledi.
Altaş’ın verdiği bilgiye göre; Ekonomi Bakanlığına bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen teşvik belgelerinin Malatya ili için son beş yıllık dönemde ilk dokuz aylık yatırım ve istihdam bilgileri şöyle.
Yıllar Belge Adeti Yat.Tut.Mil.TL. Ön.İstihdam Kişi
2011 66 500 2.003
2012 43 488 2.390
2013 39 2.098 1.725
2014 36 532 909
2015 32 190 717
Altaş şu bilgileri verdi; “2015 yılı ilk dokuz aylık dönemini geçmiş beş yıl ile göre kıyasladığımızda düzenlenen yatırım teşvik belgesinde yaklaşık yüzde elli , yatırım tutarında yüzde yetmiş beş ve öngörülen istihdam sayısında yüzde altmış oranında bir azalma olduğu görülmektedir. Malatya'nın ekonomik olarak her geçen gün güç kaybettiğini, Doğuya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların önceki yıllarda birinci il olarak tercih ettikleri Malatya'yı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmediğini ve tercih etmediğini belirterek, 2014 yılında yaşanan ekonomik durağanlık giderek derinleştiğini, Bu olumsuz durum 2015 Yılı Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen teşvik belgeli yatırımlardaki düşüşle net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Malatya ciddi şekilde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç almaktadır. Yatırımların bu şekilde gerçekleşmesi durumunun devam etmesi halinde Malatya da var olan işsizlik artarak devam edecektir. Kamu yatırımların azaldığı bir dönemde yeni yatırımcıların da Malatya’yı tercih etmemesi konusunun ciddi bir şekilde ele alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.Ekonomide yaşanan bu olumsuzluğunun, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik durgunluğun yanından özellikle Malatya'nın Büyükşehir olması ile birlikte yeni beklentileri karşılamakta yetersiz kalındığından kaynaklanmaktadır. Ekonomik sosyal ve fiziki acıdan yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sektörel kümelenme çalışmalar yapılmaması halinde Malatya’yı gelecekte zor günlerin beklemektedir.”