Karayolları’nın Malatya’da yaptığı yollar kullanıma girmeden tel tel dökülmeye devam ediyor. Bir ay önce bitirildiği belirtilerek müteahhidi tarafından Karayolları’na teslim edildiği öğrenilen Malatya-Kayseri Karayolu’nun Kozluca –Balaban bölümü kullanılmadan çökmeye başladı. Yoldaki çökmeler nedeniyle Darıca’dan sonra yaklaşık 3 kilometrelik 4 şeritli yol, iki şeride düşürüldü.
Hem büyük ekonomik israf yaratması hem de Malatya’daki karayollarında yapılan çalışmaların bir türlü bitmemesine yol açan bu durumun son örneği Malatya-Kayseri Karayolu’nun Kozluca –Balaban bölümünde yaşanıyor.
Malatya-Kayseri Karayolu’nun Kozluca –Balaban arasında kalan yaklaşık 25 km’lik kısmı daha bir ay öncesinde teslim edilmesine karşın, yolda kazalara davetiye çıkaracak çukurlar oluşmaya başladı bile. Karayolları, asfaltın tutmayacağı, bozulacağı bilinen kış ayında harıl harıl bozuk yolları düzeltmeye çalışıyor.
YAMALI BOHÇA GİBİ DUBLE YOL
Karayolunun Doğu-Batı hattında en önemli güzergahı olan Kayseri Malatya Karayolu üzerinde (D-300) yapımı bir ay önce tamamlanan ve teslim edilen Darıca-Balaban Mevkiinde çökmeler ve çukurlar oluştu. Henüz tamamlanmadan adeta yamalı bohçaya dönen yolun alt yapı işleri müteahhit firma tarafından yaklaşık bir ay önce bitirilerek Karayollarına teslim edildi.
Sürücülere geçit vermek için kış ayında asfaltlama yapmak zorunda kalan Karayolları, bir yandan oluşan çukurlara yama yaparken bir yandan da bir türlü tutmayan asfaltı tutturabilmek için gece gündüz çalışıyor.
YAPILMASI İLE BOZULMASI BİR OLUYOR
AKP hükümetinin 2002 yılında Acil Eylem Planı kapsamında başlattığı duble yol çalışmalarından biri olan Malatya – Kayseri Karayolu’nda çalışmalar devam ederken, bitirilen ve Karayollarına teslim edilen bazı yollar, alt yapının eksik bırakılması veya alt astarında kullanılan dolgu malzemenin kalitesiz olması nedeniyle daha tamamlanmadan bozulmaya başladı.
Mıcırları kalkan, yer yer çökmeler oluşan yol, kazalara davetiye çıkarırken, Karayolları ekipleri bir yandan oluşan çukurlara yama yapıyor bir yandan da asfalt döküyor. Öyle ki yolda oluşan bu bozulmalar nedeniyle Darıca’dan sonra yaklaşık 3 kilometrelik 4 şeritli yol, iki şeride düşürüldü.
BU YOLDA ARIZALAR HİÇ BİTMEDİ
Kayseri–Malatya Karayolu’nda yol yapım çalışmaları başladığından bu yana yolun tamamlanan kısımlarında sorunlar hiç bitmedi.
Söz konusu yolun Kürecik Alman Evleri Mevkii geçtiğimiz yıl yaz aylarında tamamlanmış ancak sonbahar gelmeden yolda oluşan çukurlar Karayolları tarafından yamalarla kapatılmıştı.
Karayollarının denetimsizliğini gözler önüne seren bir başka örnek ise yol ağı boyunca çeşitli güzergahlara yapılan istinat duvarları. Balaban’daki Jandarma Karakolundan aşağı inen yol üzerine yapılan istinat duvarı bahar aylarında çökmesi üzerine yeniden yapıldı.
Yoldaki arızalar ve bozulmaların bir başka göstergesi de 4 şeritli yolun 2 şeride düşürüldüğü Çayırdüzü mevkii. Darıca’dan sonra başlayan ve Çayırdüzü diye adlandırılan bölgede daha bir ay öncesine kadar 4 şerit ve duble olan yol, yeni yapılan kısmındaki bozulmalar nedeniyle Karayolları levhalarıyla kapatılarak 2 şeride düşürüldü. Yolun bozuk kısmında çalışmalar devam ediyor.
‘DENETİM YOK, PARALAR ÇAR ÇUR EDİLİYOR’
Konuyla ilgili teknik uzmanlar ise henüz yapımı tamamlanmayan yolların bozulmasına ilişkin “Bunun birinci nedeni Karayollarının yeteri kadar denetim yapmamasıdır. Çünkü yolların astar yapımında kullanılan dolgu malzemesi son derece kalitesiz. Bağlayıcı özelliği olan malzeme yerine kalitesiz malzeme kullanılıyor. Alt dolguda kalitesiz malzeme kullanıldığı için asfalt tutmuyor. Müteahhitler yeteri kadar denetlenmediği gibi bir de müteahhitten teslim alındıktan sonra Karayolları ekipleri tarafından bozulan yola durmadan yama yapılıyor. Bunun dışında, alt yapı işlerini ihale ederken, işin bitiş tarihi ve asfaltlanma işlemini yaz ayına denk gelecek şekilde planlanması gerekiyor. Karayolları asfaltlama işini kış ayına denk getiriyorsa, bu aynı zamanda ne kadar plansız çalışıldığının bir göstergesidir. Çünkü bu işler çok büyük maliyetle yapılan işler. Henüz kar yağmadı. Kar yağmadan yollar bu şekilde bozuluyorsa, kar yağdığı zaman bu yolların halini tahmin etmek zor değil. Devletin parasını da sürekli yollara asfalt olarak sermek zorunda kalırsınız” şeklinde görüş belirtti.