Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, yeni hizmet binası ile amaçlarının 5 yıldızlı borsa olmak olduğunu söyleyerek, yeni hizmet binasında 55 dakikada biten analiz 5 dakikaya indirildiği yeni bir laboratuar kurduklarını, ayrıca kuru kayısı satışı için de bir salon düzenlediklerini kaydetti.
“5 YILDIZLI BORSA OLMAK İSTİYORUZ”
Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, “Ticaret Borsası Başkanlığımızın ilk döneminde borsamıza yeni hizmet binası kazandırdık. Eski başkanımız Mehmet Kalaycıoğlu ile birlikte yönetimde grev yaparken borsamıza yeni bina kazandırmak için çok uğraştık. Bu kısmet meselesi. Birazda taşın altına elimizi koyduk. Biz göreve geldiğimizde ‘Malatya’ya yakışan modern bir borsa binasını kazandırmayı’ hedef olarak belirlemiştik. Arkadaşlarımız ile birlikte bu işe baş koyduk. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, odalara yıldız veriyor. 5 yıldızlı borsa olmak için, akredite olmak için ve en önemlisi de Malatya’ya yakışan kurumsal alt yapısını tamamlamış bir borsa binası kazandırmak istedik” şeklinde konuştu.
Özbey şunları söyledi; “Buradaki hedefimiz şu; Malatya denilince kayısı, kayısı denilince Malatya akla geliyor ve dünya Malatya’yı kayısı başkenti olarak biliyor. Kayısı başkenti Malatya’ya yakışan bir borsa ve hizmet binası olması için başlattığımız çalışmalarımız olumlu sonuçlandı. Malatya’ya yakışacak bir eseri ortaya koyduk.”
“ANALİZLERİ 5 DAKİKADA YAPACAĞIZ”
Özbey şunları söyledi; “Yeni hizmet binamızda personelin çalışacağı bölüm var, yöneticilerin çalışma ofis ve makamları var. Borsamızda çok donanımlı bir 300 kişilik konferans salonu yapacağız. Ben 20 yıldan beri Ticaret Borsası’nın çeşitli kademelerinde görev yaptım. 13 yıl süreyle Ticaret Borsası Başkan vekili olarak görev üstlendim. Önceki başkanımız Mehmet Kalaycıoğlu ile birlikte her zaman Malatya’ya yakışan bir borsa binası yapmak için gayret gösterdik. Ama bize nasip oldu. İnşallah burası Malatya için iyi hizmetlerin yapılmasına vesile olur. Üreticimize, tüccarımıza, üyelerimize hayırlar getirir düşüncesi ile çok mutluyum. Fiziki yapınız uygun olmazsa hiçbir iş yapamazsınız, yaptığınız işten randıman alamazsınız. Bakın biz bu yeni borsa binamızı yaptık, yeni laboratuarımızı kurduk. Hemen akabinde eski sistemdeki 55 dakikada yapılan bir kükürt analizini, burada yeni getirdiğimiz makine ile 5 dakikada yapacağız. Eski binamız fiziki olarak uygun değildi. Makineyi getirseniz bile nereye koyacaktınız? Fiziki imkan hem kaliteyi, hemde hizmeti arttıracak.”
“KURU KAYISI SATIŞ SALONU HİZMET VERECEK”
Yeni hizmet binasında kayısı tüccarı ile kayısı çiftçisinin bir araya geleceği ve dünya kayısı fiyatlarının da rahatlıkla görünebileceği bir salonu da hazırladıklarını aktaran Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey , “Yeni hizmet binamızda satış salonunu hizmete koyacağız. Burada ki espri şu; biliyorsunuz kayısıda fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor. Rekolte çok olduğu zaman fiyatlarımız düşüyor, rekoltemiz az olduğu zaman fiyatlarımız yükseliyor. Biz bu satış salonumuzda ihracatçılarımızla üreticilerimizle birlikte Malatya’da kayısıya hak ettiği bir fiyat istikrarını yakalamak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu. Satış salonundaki ekranda dünyadaki kuru kayısı fiyatları anında yansıtılacak. Satış salonumuz borsa gibi işlem görecek. Dünyadaki kuru kayısı fiyatlarını aynı anda hem ihracatçımız, hemde üreticimiz görecek. İhracatçılarımız ve üreticilerimiz bize destek verirlerse, onların desteği ile bu salon faaliyete geçecek” şeklinde bilgi verdi.
“KURU KAYISI FİYATI ÜRETİCİNİN ELİNDE”
Kuru kayısıdaki fiyat istikrarı için “Pazarda arz ve talep dengelenmezse fiyatlar otomatikman ya düşer, ya da yükselir” ifadesini kaydeden Ticaret Borsası Başkanı Özbey, “Kuru kayısıda fiyatı belirleyecek olan üreticidir. Üretici eğer pazardaki arz ve talebi iyi dengelerse ister istemez hiçbir şekilde kayısı fiyatları aşağıya düşmez. Dünyada kuru kayısının satılmama gibi bir durumu yoktur. Kayısı her zaman satılabilir. Önemli olan satıcıların bir araya gelip birlikte hareket etmeleridir. Yeni borsa binamızdaki en büyük espri bu. Burada bütün alıcılar bir birlerini görecekler, kimin neye ihtiyacı olduğu belli olacak, herkes burada en azında fiyatta bir birliktelik sağlayacak. Bizim kuru kayısıyı dünya piyasasında satmama gibi bir durumumuz yok, bir sıkıntımız yoktur. Ama fiyatı iyi dengelememiz gerekiyor ve buda üretecimizin elindedir. Üretici her zaman için malına sahip olacak, bu yıl elde ettiği gelirin bir kısmını harcayacak, bir kısmını bir sonraki ürün için bekletecek. Mesela; rekoltenin yüksek olduğu dönemde üreticimiz işçi parasını ödemek için aşırı derecede mal getiriyor pazara. Bu ne oluyor? Pazarı tamamıyla düşürüyor. Çünkü pazarda arz ve talep dengelenmezse fiyatlar otomatikman ya düşer, ya da yükselir. Ayrıca siyasetçilerimizden kayısı için ürün ve alan bazlı destek verilmesini istiyoruz. Biz isteyeceğiz, bunu verecek olan hükümet, verecek olan siyasetçilerdir. Biz alan bazlı destek istiyoruz. Gerekirse buğdayda olduğu gibi prim versinler. Kayısıya ihracat desteği çok cüzi bir rakam, ancak verilmesi de ihracatçımızı bir şekilde motive edecektir” şeklinde konuştu.