Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesiyle ilgili konuşurken, yeni stad yapılacağını söylediği iller arasında Malatya bulunmuyor!. Mevcut İnönü Stadı'nın, TOKİ'ye devri karşılığı, TOKİ'nin İnönü Üniversitesi kampusunun karşısındaki alanda inşa edileceği, birçok kez AKP'li siyasilerce açıklanan "Malatya Stadı"nın kapasitesi "25 bin mi, 30 bin mi, 33 bin mi? olacak" tartışmaları yapılmış, milletvekillerinden özellikle Mücahit Fındıklı, çok iddialı açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Kılıç’ın, yeni yapılacak stadlar arasında adını saymadığı Malatya'yla ilgili tek söylediği, Malatya stadının yenileneceği oldu. Bu da, stad konusunda bugüne kadar ilgili siyasi ve bürokratların yaptıkları iddialı açıklamaların tamamen dışında “yeni bir durum” olarak gündeme geldi.
BAKAN NE DEMİŞ?
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu'nda yaptığı konuşma, bakanlığın resmi internet sitesinde "12 KENTE 12 ÖRNEK STADYUM" başlığı ile yeraldı.
Sitede yeralan ve 18 Kasım 2011 günü saat 13.30’da yayına girdiğine dair kayıt bulunan söz konusu haber şöyle:
“Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 12 Haziran seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözler doğrultusunda Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, İzmir, Konya, Mersin, Samsun, Kocaeli, Sakarya ve Trabzon’a yeni stadyum yapacaklarını ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi ile ilgili sunuş konuşmasında Bakan Kılıç, bu illere yapılacak stadyumların hiçbirinin bir diğerine benzemeyeceğini ifade ederken, stadyumların mimari projelerinin illerin mimari karakteristiğini yansıtacak şekilde projelendirileceğini söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Akdeniz Oyunları sebebiyle Mersin’de yapmaya karar verdiği yeni stadyumu Karetta Karetta kaplumbağalarının şeklinden esinlenerek projelendirildi.
İzmir sözü rahatlattı
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine stadyum projeleri hakkında bilgi verirken, Galatasaray için Ali Sami Yen Stadyumuna karşılık Seyrantepe’de yapılan Türk Telekom Arena Stadyumu'nu örnek gösterdi. Bakan Kılıç, İzmir Karşıyaka’da yapılacak stadyumun İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılacağını ifade ederken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi masrafların yarısını üstlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu parayı vermese bile biz İzmir’e stadyum sözümüzü tutacağız” diye konuştu. Bakan Kılıç, Ankara’da yapılacak yeni stadyumun yer belirleme çalışmalarının devam ettiğini, Eskişehir Yolu üzerinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait bir araziyi beğendiğini, hukuki sorunlarının çıkmaması halinde yeni stadyumun bu bölgeye inşa edileceğini vurguladı. Bakan Kılıç, Stadyum yeri tartışmasının hararetli olduğu Antalya ve Gaziantep’te ise stadyum yerinin ildeki tüm aktörlerin tümünün görüşü alındıktan sonra belirleneceğini vurguladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, örnek stadyumların yanı sıra 8 ilde stadyum yenilenmesi ile ilgili TOKİ ile protokol imzaladıklarını ifade etti. Afyon Stadyumu'nun ve spor kompleksinin temelini ekim ayında attıklarını ifade eden Kılıç, stadyum yenilenmesi yapılacak illerin Batman, Hatay, Malatya, Mersin ve Sivas olduğu müjdesini verdi."
KAPASİTE TARTIŞILIRKEN..
AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, üniversite karşısındaki alanda TOKİ tarafından yaptırılacak olan yeni stadın kapasitesini 25 bin kişilik olarak açıklamıştı. Milletvekilinin, uluslararası maçlar oynanabilecek bir kapasitenin altında olarak açıkladığı 25 bin rakamı tartışılırken, kardeşi Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadi Fındıklı, "Onun aklında binlerce rakam var. Daha önce aklında olan rakamı söylemiş olabilir. O rakam zaten projenin ilk başlatıldığı andaki belirlenen rakamdır. Bu rakam girişimlerimiz sonucunda 30 bin kişiye çıkarıldı. Ben mimarın başında durarak projesini 30 bin kişilik olarak çizdirdim.” diye düzeltme yapmıştı.
"GEZEMEYECEKLER.." DEMİŞTİ..
Bu konudaki çelişkili açıklamalar tartışılırken, Milletvekili Fındıklı, Ağustos ayında müdür olan kardeşini ziyareti sırasında, "Yapılması düşünülen statla ilgili bilgiler aktarmış ve "Stadımızın son şekli ortaya çıktı. Statla ilgili Malatya'da çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Bu spekülasyonlara artık alıştık. Gençlik ve Spor İl Müdürümüzün bakanlığa teklif ettiği proje 30 bin kişilikti. Dolayısıyla müdürlüğümüzün basına açıkladığı kendi teklifi 30 bin kişilik stattır. Ama TOKİ ve bakanlığımızın üzerinde çalıştığı proje 25 bin kişi kapasiteli. Burada kardeşi de doğru söylüyor abisi de doğru söylüyor. Kardeşi kendi teklifi olan 30 bini abisi ise bakanlığın açıkladığı 25 bini söyledi. Dolayısıyla burada bir problem yok. Bir karışıklıkta yok. Milletin kafasını da kimse karıştırmasın. İkincisi bu stadımız yapılırken her ne kadar 25 bin kişilik koltuk kapasitesine sahip olsa bile fiziki ilavelerle 33 bin kişi kapasitesine kadar büyüyebilecek bir stat olacak. Güneşi balçıkla sıvayamazlar. Öyle zannediyorum bu eleştiren insanlar, Malatya sokaklarında gezemez hale gelecekler. Çünkü eserler bir bir ortaya çıkıyor. Bundan sonrada çıkmaya devam edecek" diye konuşmuştu.
Bakanlığın resmi sitesinde yaralan habere göre, yeni bir stad yapımı gündemde olmayan ve mevcut 10 bin 500 kişilik stadının kapasitesinin artırılacağı belirtilen Malatya'ya, bu konuda yapılacaklar ile ilgili çok iddialı konuşan, düşünülen stadın kapasitesi ile ilgili çelişkili açıklamalar nedeniyle eleştiride bulunanların "Malatya sokaklarında gezemez hale geleceklerini" öne süren milletvekili Fındıklı'nın, bakanın son açıklamaları üzerine söyleyecekleri merak konusu oldu.
MAKET FOTO: Malatya'ya yapılacak stadın kayısıyı sembolize edecek şekilde projelendirildiği ve maket fotoğraftaki gibi olacağı belirtilmişti.