SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yeri Tartışmalı 'Rezidans Camisi' Projesi Sessizliği!.

Yeri Tartışmalı 'Rezidans Camisi' Projesi Sessizliği!.
A- A+ PAYLAŞ

Bir süre önce, selatin kelimesi asıl anlamı yerine 'büyük' diye yorumlanarak 'Malatya'da selatin (sultanlar tarafından yaptırılan) cami' ihtiyacı bulunduğu gerekçesiyle gündeme getirilen, şimdilerde de adının ‘Cuma Mescidi Camii’ olduğu söylenen ve sadece Cuma namazları için ihtiyaç duyulduğu anlaşılan caminin yer seçimi gündemdeki yerini koruyor. Daha önce de  Büyükşehir Belediye Binası yanındaki alana (fotoğrafta işaretli bölge) yaptırılması gündeme geldikten bir süre sonra, camiyi yaptırmayı üstlenen ailenin fertlerinin bir bölümünün 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından tutuklanmalarıyla gündemden kalkan cami yaptırma girişiminin, abartılı projelere ve adının bu projelerle anılmasına büyük ilgi gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın ikna edilmesiyle yine aynı alan için gündeme gelmesi ve buna karşı oluşan eleştirilere karşın Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir açıklama gelmemesi ve sessizlik dikkat çekiyor.

'REZİDANS CAMİSİ' DİYE KONUŞULMAYA BAŞLANDI!..
Halkın bir bölümünün; Büyükşehir Belediye yöneticisinin de, Girişim Grubu'na ait AVM ve Otelin arkasında inşa edilen rezidansta ikamet etmesi nedeniyle, "Rezidans Camisi' olarak da adlandırmaya başladığı cami projesinin yerine, Mimarlar Odası Malatya Şubesi de karşı çıkmasına rağmen, bu projeyi Gürkan'a benimsetenlerin ve yandaşlarının 'camiye karşı çıkıyorlar' şeklindeki dezenformasyonuna rağmen, konunun şehircilik açısından ele alınması ve kentin zaten sıkışık olan bir bölgesinin, tamamen 'kişisel tercih'lerin etkisinde gündeme getirilen cami projesiyle kilitlenmesinden vazgeçilmesi ve projenin, daha uygun bir yerde uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi'nden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, cami için düşünülen yerle ilgili “Çarşı merkezinde bulunan Sümer Camii'nin yerine yapılması planlanan Cuma Mescidi Camii Projesi konum olarak ulaşım açısından doğru bir yer gibi değerlendirilse de bölgeye getireceği araç trafiği yükünün uzun vadede ciddi problemlere yol açacağını ve İnönü Caddesi’nin trafik akışına engel olacağını ön görüyoruz. Bu konumun yeniden değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Yapımı devam eden güney ve kuzey kuşak yolları çevreyolu ve ana arterlerin araç trafiğini rahatlatacağı için şehir planlaması açısından değerlidir. ” eleştirisi getirilmişti.

MALATYA'NIN EN ÖNEMLİ TOPLANTI VE ETKİNLİK ALANINDA ISRAR..
Tekstilde Türkiye'de söz sahibi olan Malatya'da bu sektörün temelini oluşturan Sümerbank Mensucat Fabrikası'nın, özelleştirme adı altında, çok değerli arazisi, tesisleri ve makineleriyle birlikte, makinelerin değerinin altında bir bedelle 'Malatya Girişim Grubu' adı altında oluşan bir konsorsiyuma satılmasından sonra, bu grup fabrikayı yasal zorunlulukları olan şekilde işletmek yerine, ranta yönelik tesisler kurmak için harekete geçmiş, bu konudaki tüm eleştirilere ve tepkilere rağmen, AVM, otel yapısı ortaya çıkarılırken, hastane vs. olarak düşünülen bir kısım arsasında ise lüks rezidansların bulunduğu binalar inşa edilmişti. Söz konusu grup, şimdi AVM olarak kullanılan yerin projesini, 'fabrika projesi' gibi sunmaya çalışırken, bu o dönem malatyahaber.com tarafından gündeme getirilince, dava konusu olmuş, ancak 'üst düzey' desteklerle fabrika yerine grubun istediği projeler tamamlanmıştı.

Bu grubun içerisinde yer alan bir aile, Büyükşehir Belediye Binası AVM arasında kalan, Malatya'nın da halen ve gelecekte, siyasi toplantılar başta olmak üzere geniş kitlelerin katılabileceği bir alan olarak kullanılmaya başlanan, bu nedenle daha önce aynı gerekçeyle kullanılan kent merkezinde Valilik önündeki alanın devreden çıkmasıyla, kent trafiğini de büyük ölçüde rahatlamasına neden olan bu yeni alana cami yaptırmaya karar vermişti. Ailenin, camiden çok 'Aztek Tapınağı'na benzeyen bir mimari projeyle ortaya çıktığı cami için temel kazılmasına başlanırken, o dönemde Malatya'yı ziyaret eden dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisine gösterilen projedeki yapıyı İstanbul'daki 'Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası'na benzeterek beğenmemesi üzerine, proje durmuş, FETÖ'cülerin 15 Temmuz darbe girişimine, camiyi yaptıran ailenin bazı fertlerinin de bu grupla ilişki iddiasıyla tutuklanmalarının ardından projeden vazgeçilmişti. Alanın bir bölümünde yapılan hafriyatla oluşan derin temel ise yeniden toprakla doldurularak, alan eskiden ve şimdi olduğu büyüklüğe yeniden kavuşmuştu.

GÜRKAN'IN AKLINA BU YERİ KİM SOKTU?
Malatya'da bazı grupların, büyük bir cami olmadığı, Cuma namazlarında cemaatin camiye sığmadığı, bu nedenle büyük bir cami yaptırılması gerektiği yolundaki düşüncelerinin ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a da bu fikrin benimsetildiği haber alınmıştı. Buna ilişkin tartışmalar, Malatya'da radikal gruplara yakınlığıyla bilinen ve Ahmet Çakır'ın milletvekili adayı gösterilmesi üzerine, Yeşilyurt Belediye Başkanı iken Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirilen Hacı Uğur Polat'ın döneminde belediyeye atanan üst düzey bürokratı gündeme getirdi

O dönem  yaklaşan seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı düşünen, o dönemdeki konjonktürde bazı parti üst düzey yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu isimlerine yönelik tepkilerden de 'rüzgar almak' için akılda kalan en büyük icraatı da İnönü Stadı ve Atatürk Spor Salonu'nun bulunduğu alanı, özel ilgiyle, millet bahçesi yapılması için 'törenle' yıktırmak olan Hacı Uğur Polat'ın, Büyükşehir Belediyesi'ne getirttiği ve Gürkan'ın da, getiren gücün siyasi etkisi nedeniyle göreve devam ettirmek zorunda kaldığı bir üst düzey belediye yetkilisinin tavsiyeleriyle, iddiaya göre bu cami projenin yapılacağı yeri uygun gördüğü kulislerde konuşuluyordu.

Sümerbank Fabrikası'ndan kalan tek tesis olan, fabrika çalışanlarının topladıkları parayla 1970'li yıllarda fabrika alanı içerisinde inşa ettirdikleri, Cuma dışnda vakit namazlarında ancak 2-3 saf cemaati bulunan Sümer Camisi'nin, cemaate yetmediği, vatandaşların Cuma namazlarını dışarıda kılmak zorunda kaldıkları, bu nedenle bu bölgeye büyük bir cami gerektiği diye de gerekçelendirilen cami projesi, uzunca süredir kamuoyuna duyurulmadan, bazı dar gruplarla yapılan toplantılarda ele alınırken, siyasi görüşleri ve ideolojik yakınlıkları 'muhazakar ve çok muhafazakar' çizgiye yakın olan bu grupların projeye destek verdikleri öne sürüldü.

HALKA GÖSTERİLMEYEN PROJE!.
Tartışmalara rağmen Büyükşehir Belediye yönetiminin hala kamuoyuna göstermediği cami projesi ile ilgili iddialar ve eleştirilerin kamuoyuna yansıtıldığı malatyahaber.com'un habere gelen yorumlar ve buna projeyi savunanların verdiği yanıtlar ve Mimarlar Odası Şubesi'nin cami yeri ile ilgili eleştirisiyle, söz konusu toplantılara, şehir imar ve planı hakkında yetkinliği olan meslek gruplarının temsilcilerinin çağrılmadığı, sadece belli bir grubun görüşlerinin bir çarpıtma ve yanıltma ile 'demokratik görüş ve oy birliği kararı' olarak kamuoyuna sunulduğu anlaşıldı.

malatyahaber.com'un, bu alana yeniden cami yaptırılma girişimine ilişkin Mimarlar Odası'nın eleştirisini yayınladığı habere yapılan yorumlarda, cami için yakın zamanda yeni yerlerine taşınacakları için boşaltılacak olan Çevre Yolu'na cepheli Yeni Şire Pazarı ya da Yeni Sanayi Sitesi alanlarının yanı sıra, Malatya Belediyesi'nin tartışmalı bir şekilde sattığı eski otogar alanı da alternatif yer olarak belirtilmiş, bir başka okuyucu ise Tecde'de yapılmakta olan 300 dönümlük 100. Yıl Parkı'nın önerilmesine rağmen kabul görmediğine ilişkin bilgisini iletmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın hazırlattığı, bu dar kapsamlı toplantılara davet ettiği gruplara gösterdiği, hatta ilk halindeki minare yüksekliğinin Büyükşehir Belediye binasından daha aşağıda olması nedeniyle uygun görmediği projenin revize edilmiş haliyle uygulanmasına yönelik olarak, daha geniş çaplı bir değerlendirme yapılması gerektiği, gerekirse il dışından 'objektif ve yetkin' şehir imarı ve plancılığı konusunda kişi- kuruluşlardan görüş alınması, kentin geleceği adına önem taşıyan böyle bir yapının aceleye getirilmemesi gerektiği savunuluyor.

Ayrıca, Mimarı merhum Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp'a (Gürkan'ın ölüm yıldönümü olan 10 Ocak'ta rahmetle andığı) uluslararası ödül kazandıran Malatya Büyükşehir Belediye binasının, mimari yapısını da etkileyeceği, bu proje konusunda sağlığında çok duyarlı olan ve bazı tadilatlara 'yasal hakları' nedeniyle de izin vermeyen Alp'in projesini de etkileyecek cami projesinin, bir başka uygun alana yapılması için çok daha ciddi ve ayrıntılı değerlendirmeler yapılmasının gerektiği ifade ediliyor.

malatyahaber.com

OKURA NOT: Aşağıdaki ‘İlgili Haberler’ bölümünde, Büyükşehir Belediyesi yanındaki alana cami projeleriyle ilgili malatyahaber.com'un arşivinde yer alan bazı  haberleri okuyabilirsiniz. Ancak, teknik sorunlar nedeniyle 1 Ocak 2016'dan önceki tarihli haberlerin tümünün ‘Aralık 2015’ olarak tarihlendiğini hatırlatıyoruz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Sumerpark var.. yık 2 tane kafeyi tam sumer ilkokulu yerine yap.. yeşillikler içinde bir cami olsun.. altını da otopark yap...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Sanki şu anda Malatya nın en önemli ve acil sorunu Cami eksikliği mi? İnançları bu kadar ön plana çıkararak, tartıştırarak değersizleştirmeyin. Şehrin en büyük meydanına en büyük cami yaparak inancı büyütemezsiniz. Bir şehre hizmet yapılırken önce aciliyet ve önemine göre öncelikler belirlenir, sonra hizmetin nereye nasıl yapılacağına ilişkin olarak şehrin tüm sivil toplum örgütleri ve halkın görüşleri alınır. Nasıl ve kimler tarafından oluşturulduğunu bilmediğimiz kent konseyi ve bazı güçlü tarikat ve cemaatlerle bu iş tepeden inme yapılmaz. Tepeden inme yapılan işler her zaman yanlış yapılmıştır. Kent konseyi o şehrin tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşur. Ancak Malatya kent konseyi kimlerden oluşuyor merak ettim. O zaman o konsey Malatya nın kent konseyi değil belirli bir grubun kent konseyidir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ayhan yıldırım (2 yıl önce)
    21 yıldır Avrupa'da yaşıyorum. 1 tane kilise yapıldığı görmedim, duymadım. Ama yeni okulların, çocuklar için spor tesislerinin, yapıldığı çok gördüm. Belçika, Hollanda ve Almanya'da ilkokul 3. Sınıfı bitiren bütün öğrenciler yüzme bilmek zorunda. Havuz 2. Ve 3. Sınıflar için zorunlu. Yazacaklarım bu kadar. Devam...
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Mustafa,44 (2 yıl önce)
    Malatyamızda Merkezde bu meydandan başka miting gösteri fuar vs gibi büyüklüğünde başka bir meydan yok ama eski otogarın yeri olabilir
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    Malatyamızın Selatin yani Büyük Bir Cuma Mescdi Camii Şerifine İhtiyacı Var Mitingler Başka Yerlerde Yapılsın Yermi Kalmada Malatya'da Konu edilen Sümer Camii Arkasındaki Miting Alanı İnşaAllahu Teâlâ Çok Güzel Olur
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkanı yine aklamışsınız. Bazı gruplar ve bir bürokrat. Hedefe Çakır ve Polat ı koymuşsunuz. Gelsin hakaretler.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    malatya nın böyle bir camiye ihtiyacı yok,burası güzel geniş bir alan ,hatta burada bulunan cami bile yıkılmalı,çok daha güzel bir meydan olarak düzenlenmeli.aydın ,okumuş zengin ,malatya ya değer katacak kültüre sahip insanımız malatya dan ayrılıyor.bu zihniyet malatya ya hakim olduğu sürece malatya gelişmez.vasat bir şehir olarak kalır.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Ahmet Çelik (2 yıl önce)
    Camiye karşı çıkmıyoruz, şükür beş vakit namazımızı kılarız. Ama oraya asla cami olmaz, oranın kalabalığını ve trafiğini bölge kaldıramaz. Konunun avm ve rezidans ile alakası yoktur. Cami için yer kıtlığı da yoktur. Yine yapılır, daha güzeli daha iyisi yapılır. Ama kıtlık varmış gibi ağzından tükürük saçarak illa orası olsun demekle de olmaz. Bu işin ilmini doğrusunu mimarlar bilir, okçuların hatasını yapmayın.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (2 yıl önce)
    malatyamızın merkez camisi yusuf taş cami yani teze cami
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Abuzer (2 yıl önce)
    Oraya cami yapılması neden sizin için eğreti duruyor anlamıyorum. Rezidansla camiiyi nasıl ilişkilendirebiliyorsunuz onu da anlamış değilim. Sevgili editör, hükümet yanlısı değilim ya da rezidanslarda oturuyor falan da değilim ancak Cuma namazlarında kaldırımlardan inadına geçen liberal giyimli sözde modern bayanların arkasında, çimenlerin üstünde, Allah inşallah kabul eder, namaz kıldık. Cami içerisinde derin maneviyatla kılmak sizin neden zorunuza gidiyor ki? Zaten siyasiler o alana toplu taşıma ile belediye personelini miting alanına yığıyorlar. Yemişim miting alanını. Sizin gibi siyasal ikirciklere maruz kalmış, düne kadar yandaş bugün ise sözde muhalif bir gazetenin camiyi de buna bağlamanız ya inanılmaz bir saflık ya da altında farklı bir çıkar meselesi yattığını düşünüyorum. Bu yorumu bile yayınlama cesareti yok sizde hem ayrıca merak etmeyin haberin tamamını okudum. Yine demogoji yapmışsınız. Evet uzun lafı kısası, belediye arpanızı biraz az vermeye başladı herhal. İşiniz rast gelsin.
    %33
    %67
    Yanıtla
  • Abuzer, modern bayanları görmeyeceğin bir yer söyle oraya camiyi yapsınlar. Abuzer, modern bayanları namaz kılarken nasıl gördün, gözün çok mu kayıyor?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Şimdi namaz kılarken gözü ve aklı orda geçen bayanlarda olan bir kişinin ne olduğu aşikar. Bu kişinin yorumunu dikkate almayın.
    %82
    %18
    Yanıtla