Turizmde Yeşil Yıldız Uygulaması’nın yapılacağı bildirildi.
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Kalkınma Kurulu Turizm Komisyonu Tunceli’de toplandı. Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer’in başkanlığında yapılan toplantıda turizmde yerel, bölgesel ve küresel düzeydeki gelişmeler değerlendirildi ve Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan TRB1 bölgesinde ilgili alanda yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıya uzman konuk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından Tuba Ulu Yılmaz katıldı.
Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı, Battalgazi ve Çemişgezek Belediye Başkanları, üye illerin kültür müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki önemli turizm işletmesi sahiplerinin katıldığı çalıştayda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son dönemlerde uygulamaya konulan “Yeşil Yıldız Belgesi” uygulamasının da tanıtımı yapıldı.
FKA Kalkınma Kurul Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer tarafından yapılan açış konuşmasında “Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektörü insanların yaşam düzeyindeki gelişmeye bağlı olarak sürekli bir yükseliş göstermektedir. Dünyada turist sayısı bir milyarı, turizm geliri ise bir trilyon doları geçmiş bulunmaktadır. Turizmden en fazla gelir elde eden ülke ABD, en fazla turist çeken ülke ise Fransa’dır. Eyfel kulesi yılda 85 milyon kişi ile en fazla ziyaret edilen turizm destinasyonudur.
Türkiye yıllık 35 milyonu bulan turist ve 25 milyar doları aşan turizm geliriyle dünya turizminde önemli bir yere sahiptir. Bu rakamlarla Türkiye turist sayısında dünya 6.sı, turizm gelirinde ise dünya 10.sudur. Turizmden elde edilen gelir, dış ticaret açığı yaşayan ülkemiz için oldukça önemlidir. Kadim bir geçmişi, engin bir kültürel birikimi ve cennetten bir köşeyi andıran doğal güzellikleriyle ülkemiz turizmde çok daha öte bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin henüz çok az bir kısmı değerlendirilebilmektedir. Türkiye tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve coğrafyasından kaynaklanan bu potansiyeli çok daha efektif bir şekilde değerlendirebilmelidir.
Türkiye’nin 26 ajans bölgesinden biri olan TRB1 bölgesi Aslantepe, Nemrut, Levent Vadisi, Battalgazi, Darende ve Arapkir Bölgeleri, Harput ve Hazar Gölü, Munzur Gözeleri, Kırmızı Benekli Alabalık, Yüzen Adalar, İnanç Turizmi ve Yayla Turizmi gibi onlarca destinasyon alanı ve turizm çeşidine sahiptir. Bütün bu potansiyele ve son yıllarda yapılan birçok turizm yatırımına rağmen bölgeye gelen yabancı turist sayısı 10-15 bini geçmemektedir. Bu rakamlar bölgenin turizm potansiyeliyle karşılaştırıldığında kabul edilebilir değildir. Ülkemizin çektiği turist sayısı ve bunlardan elde edilen turizm geliriyle kıyaslandığında TRB1 bölgesinin, ülke turizminden aldığı payın ancak 1/2000-3000 düzeylerinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Bölgenin potansiyeli dikkate alındığında bu rakamlar oldukça düşündürücüdür ve bu konuda mutlaka yeni bir vizyon, yeni bir projeksiyon ve yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 2.5 saat süren ve yoğun bir katılımla gerçekleştirilen çalıştay sonrası yapılan açıklamada çalıştay sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.