Battalgazi ilçesinde bulunan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan kaynak suyu İspendere İçmeleri için yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi Malatya’ya geliyor. Şifa arayanların akın ettiği ve şifa aradığı İspendere İçmeleri için hedef yıllık bir milyon ziyaretçiyi ağırlamak.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında ülkenin şifa merkezlerinden biri olma özelliği taşıyan İspendere İçmeleri, Battalgazi Belediyesi tarafından sağlık turizmine kazandırıldı. Kapıkaya mevkiindeki bulunan İspendere İçmeleri, 2017 yılında 150 dönümlük alanda 26 milyon liralık yatırımla sağlık turizmine katkının yanı sıra bölgenin şifa ve alternatif tıp merkezi olmasını sağlamak amacıyla hizmet veriyor.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, İspendere İçmeleri’nin Malatya ve Türkiye için çok önemli bir yer olduğunu ifade etti.
Güder, İspendere’nin uzun yılladır hem Malatya hem bölge hem ülkeye zaman zamanda uluslararası camiaya hizmet eden bir doğal şifalı içme sularının bulunduğu bir yer olduğunu belirterek, “2017 yılın buranın rehabilitasyonuna başladık. Bölgenin sağlık turizminin yanı sıra turistik açıdan da anlam ve önem kazanması açısından belediyemiz çalışmalar yaptı. Buraya 26 milyon liralık bir yatırımımız oldu. İnsanların buraya geldiklerinde daha konforlu bir ortamla karşılaşmaları için gerek otel gerek lokanta kafeterya gerek piknik alanları gerekse mevcut suların belirli yerlerde toplanmasını sağlamak için çalışmalar yaptık” dedi.
Böbrek rahatsızlıkları üzerinde içme sularının etkilerinin olduğunu kaydeden Güder, şunları ifade etti:
“İnsanlarımız bunun için burayı tercih ediyorlardı. Daha sonra belediyemizin yaptığı çalışmalar neticesinde özellikle Hıfzıssıhha Kurulu olsun Sağlık Bakanlığı nezdinde suyumuzun etki alanlarını araştırmak için çalışmalar başlatıldı. Buralardan aldığımız sonuç itibariyle sadece böbrek rahatsızlıkları üzerinde değil de sindirim sistemi hastalıklarına da bu suyun iyi geldiğini ve bu tedaviyle alakalı olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda da insanlarımız üzerinde de sonuç aldık. Burada havuzlarımız var. Çocuklarımızın ve yetişkinlerimiz havuza girerek cilt, mantar, sedef yani deriyle ilgili hastalıklarda sonuç aldık.”
İspendere İçmeleri’nde orta ve uzun vadeli çalışmalarının olacağını ifade eden Güder, “İspendere’yi bir kaplıca merkezi haline getirmek istiyoruz. Buradaki minarelli, karbonat ve kükürt ihtiva eden suyumuzu havuzlara atıyoruz. Orada ısıtma sistemiyle vatandaşlarımızın bel ağrıları, bel fıtıkları, kemik kırıklarının iyileşmesi, romatizma hastalıkları, sebebi bilinmeyen vücut ağrılarına şifa olacak. İspendere’yi sağlık turizmine kazandırıp hem turizm hem de sağlığı birleştirerek Malatya’mızın, Battalgazi’mizin gerçekten cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.
Güder, İspendere'ye yapılan yatırımların ardından içmelere binlerce insanın geldiğine dikkat çekerek, "Haftada 10 binlerce buraya insanımız geliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte Malatya'yı sağlık turizminin başkenti haline getirme açısından buraya inşallah yıllık bir milyona yakın insanı çekmek istiyoruz, burada ağırlamak istiyoruz, burada tedavilerine yardımcı olmak istiyoruz. Yıllık bir milyona yakın insanı ağırlayacak düzeye getirmek için belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor. İnsanları burada ağırlamak, tedavilerine yardımcı olmak istiyoruz. Bu yönüyle altyapımızı sağlamlaştırma, bir milyon insanı ağırlayabilecek düzeye getirmek için belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: İspendere İçmeleri'nden görüntüler