Yeni Malatyaspor'a UEFA kriterleri kapsamında "Ulusal Kulüp Lisansı" verildiği bildirildi. Türkiye'de bu lisansa sahip olan kulüp sayısının 59'a yükseldiği, lisans için gerekli koşulları taşımayan Bucaspor, Denizlispor, Kahramanmaraşspor AŞ, MKE Ankaragücü, Orduspor, Samsunspor ve Tarsus İdman Yurdu kulüplerine ise puan silme cezası verildiği açıklandı.
YMS'NİN AÇIKLAMASI..
Kulüpten konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:
"Türkiye Futbol Federasyonu Kulüp Lisans Kurulu'nun 04.09.2015 tarih ve 2015-38-3 sayılı kararına istinaden; Kulübümüzün UEFA kriterleri nezdinde Mali , Sportif , Hukuki ve Alt yapı kontrolleri yapılmış olup verilen ek sürede eksikliklerimizi tamamladığımız göz önüne alınarak Kulüp Lisans Talimatının 17/2. maddesine göre Kulübümüze Ulusal Kulüp Lisansı verilmiştir.
Malatya Spor Camiası'na saygıyla duyurulur."
FEDERASYONUN AÇIKLAMASI..
Ulusal Kulüp Lisansı ile ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu resmi internet sitesinde yeralan açıklamada da şöyle deniliyor:
TFF Kulüp Lisans Kurulu, Kulüp Lisans ve Mali Fair Play Sistemi kapsamında değerlendirmelerde bulunarak, yapılan incelemeler sonucunda en üst 3 lig olan Spor Toto Süper Lig, PTT 1. Lig ve Spor Toto 2. Lig'deki kulüplerin yapmış olduğu başvuruları, Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterlere göre inceledi.
İlk değerlendirmelerinde Kulüp Lisans Kurulu; Spor Toto Süper Lig'den Galatasaray A.Ş., Fenerbahçe A.Ş., Beşiktaş A.Ş., İstanbul Başakşehir A.Ş., Bursaspor, Trabzonspor A.Ş., Torku Konyaspor, Gençlerbirliği, Medicana Sivasspor, Akhisar Belediye Gençlik ve Spor Kulübü, Çaykur Rizespor A.Ş. ve Kardemir Karabükspor kulüplerinin UEFA Kulüp Lisansı, Gaziantepspor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Konya Anadolu Selçukspor ve Kırklarelispor kulüplerinin Ulusal Kulüp Lisans almaya hak kazandığını karara bağlamıştı.
Kulüp Lisans Kurulu'nun bu toplantısında, Kulüp Lisans ve Mali Fair Play Talimatı'nın ilgili maddesi uyarınca da Ulusal Kulüp Lisansı ile ilgili diğer kulüplere eksikliklerini tamamlamaları için 30 günlük ek süre vermişti.
Kurul, ikinci aşama kararlarında; Spor Toto Süper Lig'den Eskişehirspor, Osmanlıspor FK, Kasımpaşa A.Ş, PTT 1.Lig'den Balıkesirspor, Albimo Alanyaspor, Giresunspor, Adanaspor A.Ş., 1461 Trabzonspor, Keçiörengücü, Boluspor, Adana Demirspor; Spor Toto 2. Lig'den Manisaspor, Pendikspor, Ümraniyespor, Hacettepespor, Fethiyespor, Bandırmaspor, Hatayspor, İnegölspor, Sarıyer, Nazilli Bld. Spor, Pazarspor, Gümüşhanespor, Tepecikspor, Kocaeli Birlikspor, Diyarbakır BŞB Spor kulüpleri; verilen süre içerisinde eksikliklerini tamamlayarak Ulusal Kulüp Lisans almaya hak kazandığını karara bağlamıştı.
Aynı toplantıda Kurul, kalan 24 kulübe ise eksikliklerin giderilmesi için Kulüp Lisans ve Mali Fair Play Talimatı'nın 25/1. maddesinde düzenlenen kriter ihlallerine uygulanacak yaptırımların belirlendiği Talimatın Ek.XI tablosu ilgili maddeleri uyarınca, para cezası ve ikinci bir 30 günlük ek süre verdi.
Ulusal lisanslara ilişkin son aşama kararlarını vermek için bugün toplanan Kurul yaptığı değerlendirmede; Süper Lig'den Antalyaspor A.Ş., Kayserispor, Mersin İdmanyurdu, PTT 1.Lig'den Altınordu A.Ş., Elazığspor, Göztepe A.Ş., Karşıyaka, Kayseri Erciyesspor, Şanlıurfaspor, Yeni Malatyaspor, Spor Toto 2.Lig'den Aydınspor 1923, Bayrampaşa, Bugsaş Spor A.Ş., Fatih Karagümrük A.Ş., Kartalspor, Menemen Belediye Spor ve Tokatspor kulüplerinin Ulusal Kulüp Lisans almaya hak kazandığını karara bağladı.
Kalan 7 kulübe ise Kulüp Lisans ve Mali Fair Play Talimatı'nın 25/1. maddesinde düzenlenen kriter ihlallerine uygulanacak yaptırımların belirlendiği Talimatın Ek.XI tablosu ilgili maddeleri uyarınca, puan cezaları verilmiş olup, ulusal kulüp lisans talepleri reddedilmiştir.
Bucaspor, Denizlispor, Kahramanmaraşspor AŞ, MKE Ankaragücü, Orduspor, Samsunspor ve Tarsus İdman Yurdu ceza alan kulüpler oldular.
Böylelikle, 2015-2016 sezonunda en üst 3 ligde yer alan kulüplerden 59'u (12 UEFA-47 ULUSAL) lisans sahibi olmuştur."
Bu arada, federasyonun resmi internet sitesinde kulüp lisans sistemi ile ilgili şu bilgiler yeralıyor:
"KULÜP LİSANS SİSTEMİNİN AMAÇLARI NELERDİR?
- Futbol standardını bütün yönleriyle geliştirmek ve sürekli iyileştirmek ve her kulüp içinde gençlerin yetiştirilmesine ve korunmasına sürekli olarak öncelik vermek;
- Kulüplerin uygun yönetim ve organizasyon seviyesine sahip olmasını sağlamak;
- Seyircilere ve medyaya iyi düzenlenmiş, konforlu ve güvenli stadyumlar temin etmek üzere kulüplerin sportif altyapısının adapte edilmesi;
- Kulüplerin ekonomik ve mali yapılarının güçlendirilmesi,şeffaflıklarının ve güvenirliklerinin artırılması ve alacaklarının korunmasona gerekli önemin verilmesi;
- Bir sezon içindeki uluslararası müsabakaların sürekliliğinin sağlanması;
- Müsabakalarda mali fair play'in izlenmesi;
- Kulüplerin sportif,altyapı,personel ve idari,hukuki ve mali kriterler açısından değerlendirilmesi standartlarının Avrupa çapında geliştirilmesi.
KULÜP LİSANS SİSTEMİ NEDİR?
Futbol oyununu oluşturan temel faktörler, kalite standartlarının yükseltilmesi ve bunun belgelendirilmesidir.
Kulüp lisans sistemi, Avrupa futbolunun kalitesini daha sağlam şeffaf ve güvenilir temellere dayandırarak geliştirmek ve bu gelişimi belirli bir standarta ulaştırmak amacı ile UEFA tarafından başlatılmış bir projedir.
Her ulusal federasyon, UEFA'nın hazırladığı kulüp lisans talimatını kendi kanunları doğrultusunda ve UEFA'nın belirlediği asgari koşulları aynen muhafaza ederek hazırlamak zorundadır.
Türkiye Futbol Federasyonu kulüp lisans talimatı 23 Aralık 2003 tarihinde UEFA tarafından onaylanmıştır.
Kulüpler UEFA ve uluslararası müsabakalara katılabilmek için lisans almak zorundadır.
Alınan lisansın süresi 1 yıldır, devredilemez."