AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'nın Arguvan ilçesinde 174 bin dekar araziyi su ile buluşturması beklenen Yoncalı Barajı'na bu yıl için 60 milyon lira ödenek ayrıldığını söyledi. Çalık, barajın tamamlanmasıyla milli ekonomiye yıllık 155 milyon lira gelir artışı sağlamasının hedeflendiğini belirtti.
Çalık, yaptığı açıklamada Arguvan'da yapımı devam eden Yoncalı Barajı'nın gövde dolgusunun tamamlandığını ve diğer çalışmaların devam ettiğini belirterek, barajın devreye girmesiyle birlikte Arguvan ovasındaki 174 bin 90 dekar sahanın sulu tarıma açılacağını söyledi.
Yoncalı Barajı'nın tamamlanmasıyla bölgenin tarımsal üretimi ve ekonomisinin canlanacağını ifade eden Milletvekili Öznur Çalık, “Yoncalı Barajında baraj inşaatı, isale tünel inşaatı ve sulama boru şebekelerinin döşenmesi şeklinde üç aşamalı çalışma devam etmektedir. Baraj inşaatında gövde dolgusu ve dolu savak imalatları tamamlanmış olup, 9 bin 40 metre isale tünel inşaatı ise kazı çalışmaları ve beton kaplamalarıyla ilerlemektedir. Yoncalı Barajı'nın tamamlanmasıyla bölgenin tarımsal üretimi ve ekonomisi canlanacak. Bölgede yapılacak sulu tarımla birlikte geçen yıl ki birim fiyatlarıyla milli ekonomiye yıllık 155 milyon lira gelir artışı sağlayacak” dedi.
Çalık, DSİ Genel Müdürlüğünün Yoncalı Barajı için ilk etapta bu yıl 60 milyon liralık ödenek ayırdığını belirterek, baraj projesi kapsamında 29 yerleşim biriminde 580 bin dekar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarının da tamamlandığını kaydetti. Çalık, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
DEPREM SONRASI 388 DERSLİK..
Malatya'da geçen yıl 24 Ocak'ta meydana gelen depremde ağır hasar gördüğü için yıkılan okulların yerine hayırseverler ve devlet tarafından 388 yeni derslik kazandırılıyor. Malatya'da geçen yıl 24 Ocak'ta meydana gelen depremde kent genelinde ağır hasar gören binalardan 23 okulun yıkımı tamamlandı ve 38 okulun yeniden eğitim hizmetine alınması amacıyla projeler tamamlanarak, onarım ve güçlendirme çalışması yapıldı.
Milletvekili Öznur Çalık, ağır hasar raporu verildiği için yıkımı tamamlanan 23 okul binasından bazılarının yerine Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin katkılarıyla kentin farklı mahallelerinde yapımına başlanan okulların inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Çalık, kentteki derslik ihtiyacının karşılanması amacıyla TOKİ tarafından ilçelerde 9 okul daha yapılmasının planlanarak yeni yatırım programına alındığını belirtti. Çalık, bu 9 okulun toplam proje tutarının 113 milyon lira olduğunu ve 188 dersliği kapsadığını kaydetti.
Öznur Çalık, kentte depremde yıkılan okulların yerine bazı hayırsever işadamları tarafından başlanılan ve başlanılacak derslik sayısının 100’e ulaştığını aktararak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından programa alınan derslik sayısının da 100 olduğunu, orta ve hafif hasarlı olduğu için güçlendirme ihtiyacı duyulan 38 okulda ise çalışmaların tamamlandığını ifade etti.
Çalık, Malatya’ya son 18 yılda 5 bin 35 yeni derslik kazandırdıklarını belirterek, yıllardır Doğanşehir’in özlem duyduğu ve büyük beklenti içinde olduğu fen lisesinde mutlu sona yaklaşıldığını ve yaptıkları görüşmeler sonrasında Doğanşehir Anadolu Lisesinin, Fen Lisesine dönüştürülmesi için onay çıktığını sözlerine ekledi.
Bülten