Prof. Dr. Kadir Aydın, 'Araçlarda yüksek vites, düşük devir, sabit hız mantığı en temel yakıt tüketim uygulamasıdır' dedi
ÇUKUROVA Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, otomotiv alanı içinde en dikkati çeken noktanın, yakıt ekonomisi olduğunu söyledi.
EN KISA ZAMANDA EN YÜKSEK VİTES
Aydın, içten yanmalı motorlarda yakıt tüketimini azaltmak için benzinli ya da dizel hangi motor olursa olsun, tavsiye edilen en önemli kullanım şeklinin, en kısa zamanda yüksek viteslere ulaşarak aracın seyrini sağlamak olduğunu söyledi. Normal seyirde, örneğin 3'üncü vitesten 4'üncü vitese geçmek için hangi devirde vites atılmasının önemli olduğunu ifade eden Aydın, 'Ekonomi mi, yoksa spor modunda mı kullanış olacağı tamamen sürücüye bağlı. İdeal ve düşük devirlerde vites değiştirmek yakıt ekonomisi sağlayacaktır' diye konuştu.
Cihazlar eski motorlarda avantajlı
AYDIN, piyasada çeşitli markalarda satılan ekonomi cihazları ve malzemelerinin kiminin manyetik alan ya da hava akışını etkileyen tiplerde olduğunu söyledi. Hava akışını düzenlen cihazların havanın hızını ve yönünü değiştirerek türbülans oluşturduğunu belirten Aydın, 'Ekonomi cihazların çoğu daha eski teknoloji motorlarda az da olsa avantajlar sağlamaktadır' dedi.
AZ YAKMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
l KONTROLLÜ vites geçişi önemli.
l ARAÇ hızı arttığında, araca yönelik hava direnci de artacağından yüzde 10 ve yüzde 20 arasında yakıt tüketimi fazlalaşır.
l ANİ frenlemelerden kaçınmak, yakıt tüketiminizi azaltır.
l ARAÇLARDAKİ konfor donanımları da aracın yakıt tüketimini etkiler.
l KLİMA bunların başında gelir.
l SUNROOF ve pencerelerin açık olması yakıt tüketimini de artıracaktır.
l LASTİK havaları standart değerlerden düşük olursa, yol ile olan temas yüzeyi artacağından sürtünme artar bu da yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.