İran Demir Yolları Genel Müdürlüğü’nden bir heyet, Malatya’ya gelerek iki ülke arasında yaşan yük ve yolcu taşımacılığında yaşanan sorunları masaya yatırarak, yük ve yolcu taşımacılığının iki ülke arasında daha iyi hale getirilmesi amacıyla protokol imzaladı.
TCDD Genel Müdürlüğü ile İran Demiryolları Genel Müdürlüğü (RAİ) arasında 1989 yılında Ankara da yapılan protokol gereğince heyetler arası yapılan görüşmelerin 35’ncisi TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
İki ülke arasında gerçekleştirilen toplantıda TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, İran RAI Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi, İran Demiryolları Cer Müdürü Hasan Ali Abbasi, İran Demiryolları Hareket Müdürü Cevad Abbasi, Ticaret Müdürü Muhammed Yegane, Ticaret ve Yük Uzmanı Şuca Nizami, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü Yük Müdür Vekili Aldulhakim Çeter, Trafik Müdürü Necmi Yiğit, Cer Müdür Vekili Muzaffer Koç katıldı.
“İRAN İLE DOSTLUK VE KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZ VAR”
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, “Ülke olarak İran ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz var. Demiryolları olarak iş ve işletmecilik ilişkilerimiz var. Malum Olduğu üzere Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş Tatvan Van ve Kapıköy güzergâhının İran’a çıkış kapısı olan Kapıköy iki ülkemiz arasında ihracat ve ithalatın yapıldığı bölgemizdeki tek sınır kapısıdır” dedi.
Ülker, feribotların eski olması nedeniyle bazı sıkıntıların yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Yıllar itibarıyla giderek artan ithalat ve ihracat dolayısıyla ticaret hacmimiz oluşmuş, bugüne kadar bulduğumuz değer 600 bin ton civarındadır. Bunun 4’te 1’i İran’dan gelen ithalat malzemesidir. 4’te 3’ü de ülkemizden İran’a ve devamı ülkelere ihraç ürünüdür. Değişen dünya şartları ve bölgesel şartlar itibarıyla bu güzergâhtaki taşımacılığın önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz. Şöyle ki Demiryolları olarak bütün altyapımızı hemen hemen yeniledik. Ayrıca şimdiye kadar bir darboğazımız olarak gördüğümüz Tatvan’dan Van’a feribot aktarmalarıyla ilgili feribotların çok eski olması nedeniyle zaman zaman sıkıntılar yaşadığımız malumdur. Ancak demiryollarımız birisi bitmiş olmak üzere 2 feribotu son 3 yıl içinde imalatına başlamıştır. Bu feribotumuzun özelliği 50 vagonluktur. Muhtemelen önümüzdeki aylarda resmi açılışı da yapılacaktır. Bu arada yeni feribotlara uygun olarak gerek Van gerek Tatvan tarafında düzenlemelerimizi yaptık. Bununla beraber bizim yükümüzün çok yakın gelecekte 1 Milyon, 1,5 milyon hatta 2 milyon tonu bulacağını tahmin ediyoruz. Çünkü ülkemizdeki özel sektör tarafından demiryollarının aldığı bu tedbirler önemsenmekte ve takip edilmektedir. İnşallah bu artan yükümüz hem ekonomik hayatımızın canlanmasına, hem de dost komşu ülkemiz İran ile de ilişiklerimizi daha iyileşmesine vesile olmasını temenni ediyorum.”
“TAŞIMACILIK DAHA İYİ SEVİYEYE GELECEK”
İran RAI Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi, her iki dost ve Müslüman ülke arasında taşımacılıkta ve her konuda iyi ilişkilerin ve işbirliğinin olduğunu ifade etti.
Mousavi, Türkiye ve İran Demiryolu Genel Müdürleri arasında bir toplantı yapıldığını ve demiryolu taşımacılığında iyi kararlar alındığını kaydederek, “Ekonomi, kültür, siyaset bakımından iyi ilişkilerimiz var. Bunların iyi bir kapasiteye ulaşması içinde demiryolu çok önemli bir rol oynamaktadır. Geçmiş dönemdeki toplantılarda da çok iyi kararlar almıştık. Her iki ülke arasında çok iyi bir noktaya vardık.
612 ülke demiryolları arasında taşımacılık yapılmıştı. Bu nedenle ülkeler arasında hem ithalat hem ihracat istekleri vardır. Demiryoluyla taşımacılıkta 1,5 milyon tona varmak istiyoruz. Bu toplantıda da iyi kararlara varacağımızı düşünüyoruz. Taşımacılığımız ve yolcularımız her iki ülke arasında geçmişe göre daha iyi bir seviyeye gelecek” dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com